Debat

V: Velkommen til grøn realisme og historiske afgiftslettelser

DEBAT: Foråret byder på grøn realisme i form af lavere elregninger og øget dansk konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i Thomas Danielsens indlæg, hvor han vinker farvel til en PSO-afgift, der er løbet løbsk.

"Ved
at vinke farvel til PSO-afgiften tilskynder vi en mere klimavenlig
omstilling," lyder budskabet fra Venstres Thomas Danielsen.
"Ved at vinke farvel til PSO-afgiften tilskynder vi en mere klimavenlig omstilling," lyder budskabet fra Venstres Thomas Danielsen. Foto: Steen Brogaard
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen (V)
Klima- og energiordfører for Venstre & formand for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg

Regeringen har præsenteret et forårsudspil, der skaber vækst ved at sænke elregningen.

Det vil vi gøre gennem en gradvis afskaffelse af PSO-afgiften. Vi vil omlægge udgifterne til den grønne omstilling ved at flytte dem over på finansloven.

Det er nødvendigt, at vi handler. EU-kommissionen har nemlig kritiseret PSO-afgiften for at være diskriminerende, og Danmark har fået et EU-påbud om at finde en løsning på PSO-problemet inden udgangen af 2016. Og det vil vi.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Den grønne omstilling er blevet for dyr
PSO-udgifterne er løbet løbsk. PSO-afgifterne har udviklet sig helt anderledes, end man forventede i 2012, da Energiaftalen blev indgået.

Det betyder, at den grønne omstilling er blevet alt for dyr. Ja, faktisk er vi endt med en ekstraregning på 26 milliarder kroner i perioden 2012-2020 i forhold til, hvad der var forventet, da Energiaftalen blev indgået. Det bliver ansvarlige politikere selvfølgelig nødt til at reagere på.

Ved at samle udgifterne til vedvarende energi på finansloven sikrer vi desuden større gennemsigtighed om omkostningerne ved den grønne omstilling.

Thomas Danielsen
Klima- og energiordfører, Venstre

PSO-afgiften er en barriere for danske virksomheder, som belastes med urimeligt høje afgifter. PSO-afgiften udgør desuden 11 procent af elregningen for de danske husstande. Endelig er PSO-afgiften en barriere for, at Danmark kan komme videre med den grønne omstilling og integrere el i flere dele af samfundet.

El gøres mere konkurrencedygtigt
Ved at vinke farvel til PSO-afgiften tilskynder vi en mere klimavenlig omstilling. El bliver mere konkurrencedygtigt i forhold til olie, kul og gas. Det bliver mere attraktivt at bruge elvarmepumper og andre el-løsninger.

Faktisk viser tal fra Energistyrelsen, at når PSO-afgiften fjernes fra elregningen, vil en eldreven varmepumpe kunne konkurrere med flisfyret varmeproduktion. Det må i sandhed siges at være et stort skridt fremad for vores omstilling til en mere eldreven energiproduktion.

Ved at samle udgifterne til vedvarende energi på finansloven sikrer vi desuden større gennemsigtighed om omkostningerne ved den grønne omstilling. Det mener jeg kun er rimeligt for danskerne.

Historiske afgiftslettelser for erhvervslivet
Samtidig giver vi dansk erhvervsliv en af historiens mest markante afgiftslettelser. Vi giver virksomheder og borgere billigere grøn strøm. I gennemsnit vil omlægningen af PSO-afgiften lette danske virksomheders elregning med ca. 25 procent. Det resulterer i en af de laveste elregninger i EU. Elregningen bringes på niveau med vores nordiske naboer i Sverige, Norge og Finland.

For husholdninger vil elregningen falde med ca. 11 procent. Det betyder stadig høje eleregninger for danskerne – men det tager en væsentlig del af regningen.

Ved at gøre det billigere at drive virksomhed i Danmark styrker vi vores virksomheders konkurrenceevne. Vi styrker vækst og danske arbejdspladser til gavn for udviklingen i alle dele af landet. Tal viser, at en afskaffelse af PSO-afgiften kan give en samfundsgevinst på omkring 2 milliarder kroner i 2021 alt efter, hvordan den finansieres. Penge, der i dag ryger ud af vinduet.

Vi skal løse PSO-afgiften og sørge for, at vores energipolitik i højere grad baseres på grøn realisme.

Vi skal vinke farvel til urimeligt høje afgifter for erhvervslivet og i stedet byde velkommen til øget vækst, beskæftigelse og billigere el.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00