Vælgerne: Dagpenge er ikke det vigtigste

MÅLING: Dagpenge kommer ifølge en ny måling kun ind på en delt fjerdeplads, når vælgerne skal pege på, hvad regeringens velfærdspulje i finansloven bør bruges på. Det bør EL og SF have i baghovedet før finanslovsforhandlingerne, mener finansminister Bjarne Corydon (S).

Finansminister Bjarne Corydon (S) fremlægger regeringens udspil til finanslov. Her bliver dagpenge et stort tema, selvom vælgere ikke ser det som deres topprioritet.
Finansminister Bjarne Corydon (S) fremlægger regeringens udspil til finanslov. Her bliver dagpenge et stort tema, selvom vælgere ikke ser det som deres topprioritet.Foto: (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2014)
Jørgen SkadhedeKasper Frandsen

Forbedringer af dagpengene kommer først langt nede på vælgernes ønskeseddel, når der i de kommende måneder skal forhandles finanslov på Christiansborg.  

Det viser en måling foretaget af A&B Analyse for Altinget.

Det er ellers ikke det indtryk, der står tilbage i den offentlige debat, hvor dagpengespørgsmålet har taget de fleste overskrifter. Men når vælgerne bliver tvunget til at prioritere dagpengeområdet overfor andre velfærdsområder, lander dagpenge kun på en delt fjerdeplads.

Således vil kun 28 procent af vælgerne prioritere ekstra penge til dagpengeområdet, når de 1,5 mia. kr. fra regeringens såkaldte velfærdspulje skal fordeles i finansloven. Også selvom vælgerne kan pege på tre områder. Her er vælgernes topprioriteter sundhed, ældre og folkeskolen.

Fakta
Sådan har vi spurgt: 

- Regeringen har afsat 1,5 mia. på finansloven til såkaldte velfærdsforbedringer. Hvor ville du prioritere penge? (Vælg max. 3 områder).

- De ældre
- De handicappede
- Psykisk syge
- Dagpengeområdet
- Forbedring af almene boligområder
- Daginstitutioner
- Folkeskolen
- Sundhedsvæsnet
- Socialt udsatte børn og unge
- Ved ikke

Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse på nettet for Altinget.dk blandt 1275 svarpersoner. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden torsdag d.11/9 til tirsdag d.16/9.

SF og Enhedslisten er gået sammen om at kræve dagpengelempelser i finanslovsforhandlingerne. Derfor mener finansminister Bjarne Corydon (S), at Enhedslisten og SF bør have målingen i baghovedet, når finansloven skal forhandles.

”Det er helt op til dem, hvordan de vil spille deres kort. Jeg håber bare, at de her tal vil minde SF og Enhedslisten om, at de også har et ansvar for at være en del af et velfærdsflertal på andre områder end dagpenge. For dem kommer vi først til at diskutere næste gang, når vi har rapporten fra dagpenge-kommissionen,” siger Bjarne Corydon til Altinget.

Jeg håber bare, at de her tal vil minde SF og Enhedslisten om, at de også har et ansvar for at være en del af et velfærdsflertal på andre områder end dagpenge.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister

Med velfærdspuljen er der ifølge finansministeren mulighed for forbedringer på nogle væsentlige områder, hvis man respekterer, at regeringen er dannet på et klart regeringsgrundlag, når det gælder dagpenge.

Finansministeren understreger samtidig, at man skal ”have respekt” for dagpengediskussionen.

”Diskussionen ligger mange mennesker på sinde. Men denne måling illustrerer jo, at det er forkert, hvis man drager den konklusion, at det er det eneste, som betyder noget for danskerne i øjeblikket. Der er mange andre store udfordringer, som de ønsker prioriteret,” siger Bjarne Corydon.

Heller ikke blandt Socialdemokraternes egne vælgere er ekstra penge til dagpengeområdet en topprioritet. Kun 28 procent af S-vælgere peger på netop dagpenge som en af deres tre topprioriteter. 

(Artiklen fortsætter under grafen)


Kilde: A&B Analyse

EL og SF holder fast

Selvom regeringen afviser at lempe dagpengereformen, holder både Enhedslisten og SF fast i lempelser som et centralt finanslovstema.

”Vores prioriteringer udspringer jo i høj grad af, hvad vi synes er vigtigst, mere end hvad der er mest populært. Men lempelser af dagpengereformen er ikke et ultimativt krav for os. Der mange velfærdsområder, der er vigtige,” siger Enhedslistens gruppeformand Stine Brix og peger på blandt andet ældre, daginstitutioner og sundhed som områder, partiet vil prioritere i forhandlingerne.

SF’s finansordfører, Jonas Dahl, ærgrer sig over, at ”det kun er dagpenge, der fylder den offentlige debat” og slår fast, at partiet også ønsker flere penge til grøn omstilling, daginstitutioner, folkeskolen og psykiatrien. Det er alle temaer, der ifølge Jonas Dahl er ”ligestillet” med dagpengediskussionen i finanslovsforhandlingerne.

”Vi har ikke ét hovedkrav, selvom mange journalister gerne vil skrive det sådan. Men det ændrer ikke på, at vi ønsker lempelser af dagpengereformen, og at der er et økonomisk råderum til det,” siger han.

Derimod er det regeringens skyld, at dagpengediskussionen bliver ved med at fylde den offentlige debat, lyder det fra Stine Brix:

”Jeg tror, at dagpenge fylder så meget i debatten, selvom andre ting også er spændende og vigtige, fordi regeringen katagorisk afviser at tale om at lempe reformen.”

En halvering af genoptjeningsperioden på dagpenge vil ifølge Finansministeriets beregninger koste statskassen cirka 400 mio. kr. årligt det første år.

Men medtager man ministeriets antagelse om, at en sådan lempelse vil føre til en højere strukturel ledighed, så vil det ifølge Finansministeriet koste 600-800 mio. kr. årligt, når halveringen af genoptjeningskravet er fuldt ud indfaset.

Dagpengesag fortsat giftig

Valgforskeren Jørgen Goul Andersen har i over 30 år forsket i vælgernes holdninger til velfærdsstaten. Han er ikke overrasket over, at dagpenge ender et godt stykke nede på vælgernes ønskeseddel, mens sundhed, ældre og folkeskolen er i top.

”Det ligger i spørgeteknikken. Når man spørger vælgerne, hvordan de vil prioritere udgifterne, får man altid sundhed, ældrepleje og uddannelse i toppen. Det er faktisk sjældent at se dagpenge rangere så højt,” siger professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

Han mener ikke, at dagpengene fylder uberettiget meget i den politiske debat, selvom vælgerne mener, at andre udgiftsområder er vigtigere.

”Dagpengene er en mere giftig sag. Alle vil altid bruge flere penge på de gamle og de syge. Det gælder ikke dagpenge. Men når familien Jensen, der har arbejdet i 35 år, bliver tvunget til at flytte fra hus og hjem, så vil regeringen blive kritiseret for ikke at have fundet en løsning. Så vil der ikke være meget kredit at hente i, at der er blevet brugt lidt flere penge et eller andet sted i sundhedsvæsenet,” siger Jørgen Goul Andersen.

Der har endnu ikke været sættemøder om finansloven. Men de forventes at blive indledt kort tid efter Folketingets åbning i starten af oktober.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00