Vælgerne: Regeringen forringer udsattes forhold

MÅLING: Forholdene for de udsatte og svageste grupper er forværret under SRSF-regeringen, mener danskerne ifølge ny måling.
Det er ærgerligt, at vi ikke har trængt igennem med vores succeser på socialområdet, lyder det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke.
Det er ærgerligt, at vi ikke har trængt igennem med vores succeser på socialområdet, lyder det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen
Udsatte og svage grupper som hjemløse, handicappede og ældre har fået dårligere vilkår, siden SRSF-regeringen overtog magten for ca. halvandet år siden.

Det mener hovedparten af vælgerkorpset ifølge en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Således svarer 56,3 procent af danskerne, at forholdene for samfundets svage og udsatte grupper er blevet værre. Omvendt mener kun seks procent, at forholdene er forbedret, mens godt en tredjedel anser dem for uændret.

Tendensen overrasker ikke Jørgen Goul Andersen, professor ved Statskundskab ved Aalborg Universitet. Han mener, det er det billedet af regeringens sociale profil, der har vundet i medierne ovenpå de mange reformer.

Regeringen er med egne ord gået "reform-amok" med førtids- og fleksjobreform, kontanthjælpsreform, skattereform, SU-reform samt vækstplanen. Men det var ifølge Jørgen Goul Andersen med skattereformen, at regeringen overtrådte grænsen for mange af sine kernevælgere.

Fakta

Sådan har vi spurgt:

Mener du, at regeringen over det sidste halvandet år har forbedret forholdene for samfundets svage og udsatte grupper?


- Ja, det er blevet bedre: 6,0 procent

- Forholdene er de samme: 31,6 procent

- Nej, det er blevet værre: 56,3 procent

- Ved ikke: 6,0 procent

A&B Analyse har foretaget meningsmålingen i perioden fra den 11. til den 16. april 2013. I alt har 1032 danskere svaret.

"Det er historisk, at regeringen finansierer skattelettelser til folk i arbejde ved at skære i overførselsindkomster. Jeg tror ikke, en borgerlig regering ville have turdet gå ligeså langt af frygt for det ramaskrig, der ville komme efter sådan et indgreb," siger han.

S: Vi har forbedret forholdene
Hos regeringspartierne er især Socialdemokraternes vælgere kritiske. Samlet mener 43,3 procent af partiets vælgere, at udsatte har fået dårligere vilkår. 

Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke er ikke enig med hovedparten af danskerne i, at regeringen har forværret forholdene for de mest udsatte grupper i landet.

"Målingen gør selvfølgelig stort indtryk på mig. Jeg vil ikke komme med en diagnose af, hvorfor folk siger, som de gør. Det er ærgerligt, at vi ikke har trængt igennem med vores succeser, for alt i alt har vi forbedret forholdene for de udsatte grupper," siger han.

Magnus Heunicke peger blandt andet på større ældre-check til pensionister med færrest ressourcer, afskaffelse af fattigdomsydelserne, og at antallet af familier, der bliver udsat af deres bolig, falder.

"Derudover har vi gjort fertilitetsbehandling gratis igen og øget tilskuddet til tandpleje for folk på kontanthjælp. Dermed tager vi et opgør med brugerbetaling i sundhedsvæsnet, som hjælper udsatte grupper og peger i den rigtige retning rent ideologisk for en socialdemokrat," siger han.

Regeringen forventes at finde flertal for anden del af vækstplanen i denne uge, der blandt andet vil betyde, at man sænker selskabsskatten via besparelser fra kontanthjælps- og SU-reformen.

Læs hele historien på Altinget | Social her (kræver abonnement) 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00