Vælgerne siger nej til flere danske soldater i Afghanistan

MÅLING: Et flertal af danskerne takker nej til at sende flere soldater til Afghanistan, som regeringen ellers er positiv over for. Alligevel vil Venstre ikke ændre planer.

56 procent af vælgerne er modstandere af idéen om at sende flere soldater til Afghanistan.<br>(Søren Bidstrup/Scanpix)
56 procent af vælgerne er modstandere af idéen om at sende flere soldater til Afghanistan.
(Søren Bidstrup/Scanpix)
Mette Pabst

Det bliver ikke med danskernes opbakning, hvis regeringen beslutter at sende flere danske soldater til Afghanistan.

Det viser en ny meningsmåling, der er foretaget af Norstat for Altinget.

56 procent af danskerne svarer i målingen, at de er modstandere af idéen, mens kun 19 procent bakker op. 24 procent svarer "ved ikke".

Trods den manglende opbakning fra vælgerne, står Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, fast på, at det er en god idé at øge det danske militære bidrag.

"Med den fart, terrorisme eskalerer i, skal vi være villige til at bekæmpe den, hvor den er," siger Peter Juel Jensen.

Ikke kamptropper
Debatten om et øget militært bidrag i Afghanistan kommer i kølvandet på et møde i maj mellem forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis.

Her bebudede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at Danmark havde modtaget en anmodning fra amerikanerne om at øge det militære bidrag, og at regeringen så positivt på at imødekomme anmodningen.

Der er dog tale om soldater, der skal hjælpe med transport og uddannelse af det lokale militær, og ikke kampsoldater, understreger forsvarsordfører Peter Juel Jensen.

"Hvis vi sender flere soldater til Afghanistan, bliver det soldater, der eksempelvis skal uddanne de afghanske sikkerhedsstyrker og hjælpe med logistik og transport, ikke landtropper," siger han.

Men vil Venstre sende kamptropper til Afghanistan, hvis amerikanerne spørger?

"Det kommer an på situationen, men jeg har meget svært ved at forestille mig, at det er det, der er brug for," siger Peter Juel Jensen.

S bakker regeringen op
Hos Socialdemokratiet bakker man umiddelbart op om regeringens planer om at øge det militære bidrag i Afghanistan. Alligevel forstår forsvarsordfører Henrik Dam kristensen (S) godt, at mange danskere er skeptiske.

"Det er sundt at være kritisk over for at øge militærbidraget. Men så længe, der ikke er tale om kamptropper, så bakker Socialdemokratiet op," siger han.

Det var under den tidligere SR-regering i 2014, at den seneste strategi for den danske indsats i Afghanistan blev vedtaget.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:

Danmark overvejer at imødekomme en amerikansk anmodning om at sende flere soldater til Afghanistan. Er du tilhænger eller modstander af dette?

  • Tilhænger af at sende flere danske soldater til Afghanistan: 19 procent
  • Modstander af at sende flere danske soldater til Afghanistan: 56 procent
  • Ved ikke: 24 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 17. maj til 23. maj 2017.

Se tallene her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Peter Juel-Jensen

MF (V)
linjeofficer (Frederiksberg Slot 1993), lærer (Hjørring Seminarium 2000)

0:000:00