Vælgervandring: Socialdemokratiet henter 40.000 vælgere fra DF

VÆLGERVANDRING: Dansk Folkepartis frafaldne vælgere går i stor stil til Socialdemokratiet, viser ny analyse af vælgervandringer. Den vælgerbevægelse alene kan være nok til at gøre Mette Frederiksen (S) til statsminister, vurderer kommentator.

Mette Frederiksens Socialdemokratiet henter vælgere fra Dansk Folkeparti, mens Radikale henter vælgere fra Socialdemokratiet.
Mette Frederiksens Socialdemokratiet henter vælgere fra Dansk Folkeparti, mens Radikale henter vælgere fra Socialdemokratiet.Foto: Jens Wognsen / Scanpix
Morten Øyen

Socialdemokratiet har hentet over 41.000 vælgere hen over midten fra kriseramte Dansk Folkeparti.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Vandringer er vægtet op mod valgresultatet ved FV2015 og et dagsaktuelt gennemsnit af seneste for målingerne. 

0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.100 stemmer.


Interviews er foretaget af TNS-Gallup i perioden 1/10-16 til 31/12-16. I alt er der 10.666 interviews med i analysen.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne siden valget, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Analysen viser, at den store taber siden folketingsvalget er Dansk Folkeparti, som oven på anklager om fusk med EU-midler i efteråret blødte stemmer i stor stil.

Foruden Socialdemokratiet har Kristian Thulesen Dahls parti ifølge analysen også tabt omkring 21.000 vælgere til Venstre og 45.000 vælgere til Nye Borgerlige. Men vælgervandringen til Socialdemokratiet er det afgørende, lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Der er ingen tvivl om, at den kontante udlændingepolitik fra Mette Frederiksen og Sass tiltaler de vælgere, der flygter fra Dansk Folkeparti. Men også den mere EU-kritiske kurs er med til at gøre Mette Frederiksen mere tiltrækkende for dette vælgersegment.

Erik Holstein
Politisk kommentator

”De stemmer forrykker flertallet mellem rød og blå blok, og alene den vælgerbevægelse kan være nok til at gøre Mette Frederiksen til statsminister,” siger han og tilføjer:

”Noget tyder også på, at Dansk Folkepartis øjeblikkelige krise kan blive det vindue, Nye Borgerlige behøver for at etablere sig. På samme måde som den konservative krise gav nyt liv til Liberal Alliance tilbage i 2010.”

S er 'broen' til rød blok
Valgforsker Kasper Møller Hansen fortæller, at Socialdemokratiet er blevet ”broen” for vælgere mellem rød og blå blok og reelt er det parti, som i øjeblikket sikrer rød blok flertal.

”Rollen som bro mellem blokkene har Radikale tidligere haft, men sådan er det ikke længere,” siger Kasper Møller Hansen.

Det har været en historisk styrke for Radikale, at partiet har kunnet tage vælgere fra begge fløje – men efter de "radikale udbrydere" Liberal Alliance og Alternativet er kommet til, har det ændret sig. Og uden den evne er partiet mindre interessant for Socialdemokratiet og resten af rød blok.

Så er Radikale ikke længere et parti, der kan sikre de sidste afgørende stemmer, men blot en konkurrent til de samme vælgere i rød blok, lyder vurderingen.

Kontant udlændingepolitik virker
Både Kasper Møller Hansen og Erik Holstein peger på, at Socialdemokratiets strategiske kursændring på udlændingeområdet har gjort partiet spiseligt for utilfredse DF-vælgere.

”Der er ingen tvivl om, at den kontante udlændingepolitik fra Mette Frederiksen og Sass tiltaler de vælgere, der flygter fra Dansk Folkeparti. Men også den mere EU-kritiske kurs er med til at gøre Mette Frederiksen mere tiltrækkende for dette vælgersegment,” siger Erik Holstein. 

Ifølge ham bliver det interessante spørgsmål nu, om Socialdemokratiet kan holde på DF-vælgerne, når sagen om fusk med EU-midler kommer lidt på afstand. De seneste meningsmålinger viser nemlig en lille fremgang til Dansk Folkeparti og Venstre igen.

Se hele analysen af vælgervandringer på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.  

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00