Valget bremser 34 lovforslag

LOVSTOP: Udskrivelsen af valg stopper 34 lovforslag, der var på vej gennem Folketingets lovmølle. Listen omfatter regeringens integrationsplan, en ændring af landbrugets fondsstruktur samt udmøntningen af regeringens værn mod terror.

Hvis Helle Thorning Schmidt (S) genvinder regeringsmagten, kan hun og hendes nye regering starte med at fremsætte de forslag, der ikke blev til lovgivning i dette folketingsår.
Hvis Helle Thorning Schmidt (S) genvinder regeringsmagten, kan hun og hendes nye regering starte med at fremsætte de forslag, der ikke blev til lovgivning i dette folketingsår.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Da valget blev udskrevet, stoppede lovgivningsarbejdet i Folketinget.

Det betyder, at 34 af regeringens forslag bliver hældt af brættet. Lovforslagene bortfalder nemlig, hvis de ikke var behandlet færdig, da statsministeren onsdag udskrev valg.

Det går hårdest ud over beskæftigelsesområdet, hvor Henrik Dam Kristensen (S) havde syv forslag på vej gennem systemet – heriblandt regeringens integrationsplan, som statsministeren proklamerede i sin nytårstale, og idéen med at give langtidsledige en præmie på 1.500 kroner, hvis de finder et job.

Hvis forslagene skal blive til virkelighed, skal de fremsættes igen på den anden side af det kommende folketingsvalg. Der er bred enighed om del af forslagene, men hvis magten skifter, vil en stribe forslag formentlig aldrig se dagens lys igen.

Usikkerhed i kommunerne
Blandt de forslag, der ikke nåede igennem de nødvendige tre behandlinger i Folketingssalen, er regeringens plan om at tilpasse kommunernes udligningssystem, så flere penge ville blive fordelt fra fattige til rige kommuner.

Det bekymrer Morten Mandøe, cheføkonom i KL.

”Det er ikke til at vide, hvornår de her ting kan komme på plads igen. Refusionsomlægningen og ændringerne i udligningsordning er jo noget, som har store konsekvenser for kommunernes økonomi i 2016. Derfor er det her med til at skabe noget usikkerhed ude i den enkelte kommune,” siger han.

Forslaget blev fremsat i marts og skulle efter planen have virkning fra 2016.

Terrorværn udsat
Terrorpakkens forslag om øgede beføjelser til både politiets og forsvarets efterretningstjenester er ikke heller ikke blevet færdigbehandlet. Forslaget skulle give mulighed for at indsamle oplysninger om flypassagerer og overvåge danskere i udlandet.

Med den brede opbakning til terrorpakken vil forslaget muligvis kunne komme på plads senere, uanset hvem der ender med statsministerposten.

En ny regering vil også skulle sørge for at implementere et EU-direktiv om nye udbudsregler. De nye regler skal ifølge direktivet være på plads inden april 2016.

Landbrugsfonde til debat
På fødevareområdet er et af stridspunkterne for tiden, hvordan tre fonde for henholdsvis landbrug, frugtavl og økologisk landbrug skal styres. Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har foreslået at øge ministeriets kontrol med fondene.

Interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer er langtfra ked af, at det ikke ser ud til at blive til virkelighed i denne omgang.

”Vi håber, at forslaget falder i forbindelse med folketingsvalget. Først og fremmest fordi forslaget er med til at udhule muligheden for at kunne lave fremadrettet innovation under denne ordning,” siger viceformand Lars Hvidtfeldt.

Se den samlede liste over de 34 forslag fordelt på ressortområder herunder. Til sammenligning har regeringen fået vedtaget 161 lovforslag i indeværende folketingsår.

Beskæftigelsesministeriet

L 205 Forslag til lov om en midlertidig jobpræmie til personer med en langvarig ydelsesperiode

L 199 Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v., lov om aktiv socialpolitik og lov om ferie

L 198 Forslag til lov om ændring af integrationsloven, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og forskellige andre love

L 197 Forslag til lov om ændring af lov om Ligebehandlingsnævnet

L 196 Forslag til lov om ansættelsesklausuler

L 184 Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og forskellige andre love

L 183 Forslag til lov om kommunernes finansiering af visse offentlige ydelser udbetalt af kommunerne, Udbetaling Danmark og arbejdsløshedskasserne

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

L 203 Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene og lov om planlægning

Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold

L 187 Forslag til lov om ændring af adoptionsloven

L 186 Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om klageadgang og kompetence m.v. på det familieretlige område

L 170 Forslag til lov om ændring af lov om social service

L 122 Forslag til lov om ændring af myndighedsloven for Grønland, lov om ikrafttræden for Grønland af lov om ægteskabets retsvirkninger, retsplejelov for Grønland og kriminallov for Grønland

Erhvervs- og Vækstministeriet

L 164 Forslag til udbudslov

L 129 Forslag til lov for Grønland om kapitalkrav og tilsynsmæssige krav for kreditinstitutter og investeringsselskaber

Forsvarsministeriet

L 201 Forslag til lov om net- og informationssikkerhed

L 200 Forslag til lov om ændring af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE)

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

L 135 Forslag til lov om ændring af landbrugsstøtteloven

Justitsministeriet

L 204 Forslag til lov om ændring af lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET) og toldloven

L 195 Forslag til ændring af udlændingeloven

L 194 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven

L 193 Forslag til lov om ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige

L 188 Forslag til lov om indfødsrets meddelelse

L 93 Forslag til lov om fremtidsfuldmagter

Skatteministeriet

L 190 Forslag til lov om ændring af opkrævningsloven og selskabsskatteloven

L 173 Forslag til lov om ændring af lov om spil, lov om afgifter af spil, lov for Grønland om visse spil og forskellige andre love

L 124 Forslag til lov om ændring af tonnageskatteloven og sømandsbeskatningsloven

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

L 202 Forslag til lov om ændring af lov om røgfri miljøer

L 179 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om socialtilsyn

L 127 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven

Transportministeriet

L 192 Forslag til lov om ændring af lov om godskørsel, lov om buskørsel og lov om taxikørsel m.v.

Økonomi- og Indenrigsministeriet

L 189 Forslag til lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

L 171 Forslag til lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner

L 147 Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet og lov om kommunale og regionale valg. (Juniortilforordnede)

L 146 Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet, lov om kommunale og regionale valg og lov om økonomisk støtte til politiske partier m.v.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00