Valgforsker: Nationalpartiet får det svært trods Yahya-effekten

NYT PARTI: Yahya Hassan meldte sig tirsdag som folketingskandidat for Nationalpartiet, men jagten på de omkring 20.000 vælgererklæringer, som kræves for at et parti kan stille op, er en kamp mod tiden, vurderer valgforsker Robert Klemmensen. 

Yahya Hassan er folketingskandidat for Nationalpartiet. 
Yahya Hassan er folketingskandidat for Nationalpartiet. Foto: Nationalpartiet
Cecilie Gormsen

Selv om Nationalpartiet tirsdag sikrede sig Yahya Hassan som folketingskandidat, bliver det svært for partiet at nå at samle vælgererklæringer nok.

Det vurderer valgforsker Robert Klemmensen, som er professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

”Det kommer jo selvfølgelig først og fremmest an på, hvornår valget kommer. Kommer det i maj, er det ikke muligt for Nationalpartiet at få samlet nok vælgererklæringer, som jeg ser det. De skal håbe på, at valget kommer så sent som muligt, og så skal de håbe på, at Yahya Hassan har en masse venner, som han kan sætte i gang med at underskrive vælgererklæringer,” siger Robert Klemmensen.

Robert Klemmensen peger på, at indsamlingen af vælgererklæringer ikke er noget, man bare lige gør over natten. For at et nyt parti kan stille op til et folketingsvalg, kræver det omkring 20.000 vælgererklæringer. Nationalpartiet startede med at indsamle vælgererklæringer i oktober sidste år og har ind til nu indsamlet omkring 15.000 vælgererklæringer, hvoraf de 8.500 er blevet godkendt.

Ny Alliance ekspres-samlede erklæringer
I marts blev et andet nyt parti opstillingsberettiget, da Alternativets knap 21.000 vælgererklæringer blev godkendt af Indenrigsministeriet. Uffe Elbæks parti havde samlet vælgererklæringer siden stiftelsen i november 2013.

Selv om både Alternativet og Nationalpartiet har måttet væbne sig med tålmodighed i jagten på vælgererklæringerne, er der også eksempler på, at det kan gøres hurtigt.

Da Naser Khader sammen med Anders Samuelsen og Gitte Seeberg stiftede Ny Alliance i 2007, tog det under to måneder. Partiet blev stiftet 7. maj, og allerede 25. juni kunne de tre partistiftere aflevere de nødvendige vælgererklæringer i Indenrigsministeriet. Fire dage senere var partiet godkendt til at stille op til folketingsvalget.

Robert Klemmensen tvivler dog på, at Yahya Hassan-effekten vil slå så kraftigt igennem, at Nationalpartiet kan gøre det lige så hurtigt.

”Mit bud er, at Nationalpartiet ikke når det til den her omgang. De har levet en ret stille tilværelse, og det er altid skidt, når man skal samle 21.000 underskrifter,” siger Robert Klemmensen.

"Nogle vil være glade for at få en vred poet ind"
Robert Klemmensen peger på, at Yahya Hassan er en mand, som vækker stærke følelser og derved skaber opmærksomhed.

”Der skal nok være nogle derude, som synes, at det er fint at få en vred poet ind i politik. Men Yahya Hassan vil skulle æde nogle kameler, og han vil ikke kunne være så fri til at sige de ting, som han hidtil har sagt," siger Robert Klemmensen og fortsætter:

”Men alt andet lige tror jeg, at Yahya Hassan øger partiets chancer, fordi der kommer mere opmærksomhed. Så Nationalpartiet har bedre chancer i dag, end de havde i går.”

Det skal være folketingsvalg senest 14. september. 

Dokumentation

Sådan bliver et parti opstillingsberettiget

Senest 15 dage før et fokketingsvalg skal et nyt parti anmeldes for økonomi- og indenrigsministeren.

Partiet skal levere et antal vælgererklæringer, der svarer til 1/175 del af de gyldige stemmer ved seneste valg for at blive accepteret som opstillingsberettiget.

Det svarer til 20.260 vælgererklæringer i denne periode.

Borgere der ønsker at støtte et partis opstlling, skal udfylde og underskrive en vælgererklæring. Den skal herefter afleveres og godkendes af folkeregisteret i kommunen, hvor borgeren har bopæl. Når vælgererklæringen er godkendt får borgeren den tilbage, og så skal den sendes til det pågældende parti.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Yahya Hassan

Digter, debattør

0:000:00