Velkommen til the Donald Trump Show

KANDIDATUR: Den nybagte kandidat Trumps raseri er vendt mod den amerikanske elite, men den er 100 procent påtaget og 100 procent reality show – nøjagtig som hans præsidentkampagne. Men det er også beskidt politisk underholdning på højt niveau.

Donald Trump annoncerede denne uge, at han udfordrer Jeb Bush og de mange andre håbefulde republikanske præsidentkandidater.
Donald Trump annoncerede denne uge, at han udfordrer Jeb Bush og de mange andre håbefulde republikanske præsidentkandidater.Foto: Youtube
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC – Dansk politik har sine originaler. Sig ikke at Jacob Haugaard, Uffe Elbæk, Klaus Riskær, Peter Brixtofte, Mads Holger eller for den sags skyld Jesper Langballe og Søren Krarup – uanset de åbenlyse forskelle i både statur, seriøsitet og tyngde – ikke er underholdende. For det er de.

Men de blegner alle i sammenligning med ”The Donald,” som hans kælenavn er. Altså den amerikanske byggemagnat, mangemillionær og reality-show-stjerne med meget mere Donald J. Trump; manden med det høje, blonderede hår og en imponerende mængde unge model-hustruer: Melania Trump (gift med Trump i 2005), Marla Maples (ægteskab fra 1993–1999) samt Ivana Trump (gift med Trump i 1979-1992), der har skænket ham i alt fem børn.

Manden der ikke helmer, før der er et Trump Tower eller hotel i hver en metropol, som officielt tvivler på, at præsident Obama er født i Hawaii, som sagsøger mennesker, der ikke tror på hans formues størrelse (250 millioner dollar ifølge Trump) og hvis kampagneslogan blev fremlagt tirsdag i denne uge:  

Det er ”Make America Great Again.”

Opgør med dumheden
Hvorom alting er: Donald Trump meddelte til omverdenen, at han agter at repræsentere republikanerne ved præsidentvalget til næste år. Til akkompagnement af solide klapsalver fortalte han en skare indbudte tilhørere i atriumgården ved Trump Tower i New York, at han agter at gøre op med ”dumheden i amerikansk politik.” 

"Frihandel forfærdeligt. Frihandel kan også være vidunderligt, hvis du har kloge mennesker til at lede foretagendet. Men vi har kun dumme mennesker," lød det fra ejendomsmatadoren.   

Ifølge Trump findes der imidlertid – og heldigvis for amerikanerne – ikke noget politisk problem, som han ikke kan løse via en ren viljesakt, hvis han bliver valgt: forholdet til Kina; en iransk atombombe; USA’s elendige infrastruktur; den nationale gæld; offshore-fremstilling; sundhedssystemet, og så videre.

Det er alt sammen temmelig ligetil, ”lidt ligesom den berusede medpassager som sidder ved siden af dig i flyet hen over Atlanterhavet,” som Jack Shafer, medieskribent for Politico, bemærker.

De amerikanske medier var ikke meget for det, men blev nødt til at bide i det sure æble og fact-tjekke dele af Trumps tale. Det var trods alt her, at han præsenterede sig selv til nationen. Washington Post kastede sig over flere dele af talen eksempelvis Trumps beklagende tirade om, at USA’s bruttonationalprodukt ”er faldet til under nul”, hvilket ikke giver nogen mening.

0:000:00