Venstre: Drop forhandlinger om Tyrkiets EU-medlemskab

STOP: Det er absurd, at Tyrkiet fortsat skal være kandidat til at blive optaget i EU, mener Michael Aastrup (V). Socialdemokraterne mener ikke, at det løser noget at isolere Tyrkiet.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Emma Qvirin Holst

EU's forhandlinger med Tyrkiet om optagelse bør stoppes.

Det er meldingen fra Venstre, efter Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan i weekenden igen understregede sin villighed til at indføre dødsstraf i landet. Det skete ved en stor demonstration, der ifølge flere medier havde mere end en million deltagere.

Demonstrationen fandt sted i kølvandet på et mislykket kupforsøg udført af dele af det tyrkiske militær, hvor de tyrkiske myndigheder efterfølgende har arresteret eller fyret tusindvis af soldater, betjente, dommere, universitetsansatte og embedsmænd som modreaktion.

”Med de mange forskellige tiltag Tyrkiet har gjort, ikke mindst det seneste hvor de påtænker at indføre dødsstraf, er det lag på lag af ting, der nu krydser en rød grænse,” siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup og fortsætter:

Måden til at tvinge Tyrkiet i demokratisk retning og til at overholde menneskerettighederne, er ikke at isolere og skamme dem ud.

Nick Hækkerup
Udenrigsordfører (S)

”Derfor skal man stoppe optagelsesforhandlingerne og endda sige, at det ikke bare er en pause. Vi skal have fjernet Tyrkiets titel som EU-kandidatland. Alt andet vil være absurd med de tiltag, de har indført.”

Erdogan: Det meste af verden har dødsstraf
Ved søndagens demonstration i Istanbul lovede præsident Erdogan ifølge BBC, at han ville bakke op om dødsstraf, hvis parlamentet vedtager det. Han svarede samtidig igen på EU's kritik af Tyrkiets mulige genindførelse af dødsstraf:

Det nytter ikke noget, at EU siger ”lyt til os, lyt til os”, hvis Erdogan ikke lytter.

Michael Aastrup
Udenrigsordfører (V)

"De siger, at der ikke er dødsstraf i EU. Men altså, USA har det; Japan har det; Kina har det; det meste af verden har det," sagde Erdogan ifølge BBC og påpegede, at Tyrkiet havde dødsstraf frem til 1984. 

"Suveræniteten tilhører folket, og hvis folket træffer den beslutning, er jeg sikker på at de politiske partier vil følge den," lød det fra Erdogan.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har tidligere udtalt, at en genindførsel af dødsstraf i Tyrkiet vil betyde et omgående stop for optagelsesforhandlingerne.

V forventer, at Tyrkiet indfører dødsstraf
Tyrkiet har endnu ikke officielt indført dødsstraf. Men det betyder ikke, at det er for tidligt at forkaste optagelsesforhandlingerne, mener Michael Aastrup.

”Når han (Præsident Erdogan, red.) siger overfor mange tusinde mennesker, at det er det, han vil gøre, forventer jeg, at det er det, han gør. Derfor kan vi ligeså godt nu sige, at de ikke skal være kandidatland længere,” siger Michael Aastrup.

Hvis Tyrkiet nu ikke indfører dødsstraf, ændrer I så mening?

”Nu har Erdogan sagt det så mange steder og senest bekræftet det i weekenden, så jeg regner med, at det bare er en formsag; at hans parti stemmer det igennem - han har jo absolut flertal - og så bliver det ført ud i livet.”

S: Nytter ikke noget at isolere Tyrkiet
Østrigs kansler, Christian Kern, foreslog i sidste uge, at EU skulle stoppe sine forhandlinger med Tyrkiet, og det har Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og Konservative erklæret sig enige i ifølge Jyllands-Posten.

På nuværende tidspunkt er Folketingets største parti, Socialdemokraterne, dog ikke enig med de andre partier om, at det er den rette vej at gå. Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) kalder det en ”fin symbolpolitisk markering”, men hvis det bliver en realitet, kan det i bedste fald skubbe Tyrkiet i den forkerte retning:

”Måden til at tvinge Tyrkiet i demokratisk retning og til at overholde menneskerettighederne er ikke at isolere og skamme dem ud. Det er ved at blive ved med at have en kritisk dialog og gøre opmærksom på, at hvis de vil være en del af det europæiske fællesskab, så er der altså nogle regler, der skal overholdes,” siger Nick Hækkerup.

Nick Hækkerup understreger, at et EU-medlemsskab til Tyrkiet har enddog meget lange udsigter.

”Og de bliver ikke kortere af, at de opfører sig, som de gør i øjeblikket,” siger han.

For eksempel er EU og Tyrkiet ikke engang begyndt formelt at forhandle om de dele af processen - såkaldte kapitler - der vedrører menneskerettigheder, påpeger Nick Hækkerup.

Michael Aastrup mener dog ikke, at fortsatte optagelsesforhandlinger med Tyrkiet vil trække landet i en mere demokratisk retning.

”Man kan vende det om og sige, hvor langt har Tyrkiet nærmet sig os siden AKP (Erdogans parti, red.) vandt regeringsmagten for en del år siden og ikke mindst, da Erdogan blev præsident? Det nytter ikke noget, at EU siger ”lyt til os, lyt til os”, hvis Erdogan ikke lytter,” siger Michael Aastrup og konstaterer:

”Det gør han ikke. Han virker som om, at han er fuldstændig ligeglad.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00