Venstres lømmelpakke møder kritik

RETSPOLITIK: Venstre vil med en ny lømmelpakke dæmme op for voldsomme demonstrationer ved klimatopmødet, men pakken bliver allerede nu mødt med skepsis fra blandt andre Politiforbundet.
Christian Juhl Mølgaard

Al erfaring viser, at det ikke er straffen i sig selv, der afholder nogen fra at lave en forbrydelse. Det har vi set i en række andre sammenhænge, så det kan være svært at vurdere, om dette forslag vil have nogen præventiv effekt.

Peter Ibsen
Formand for Politiforbundet

Den såkaldte "lømmelpakke", som Venstre i dag fremlægger med støtte fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, møder kritik fra flere sider. 

Pakken, der skal træde i kraft før klimatopmødet, består af nye forslag om at tidoble bødetaksterne og stramme straffene for hærværk og ulovlige demonstrationer.

"Vi ved, at der kommer tusindvis af mennesker til til København for at diskutere klima, men det kommer også mange, der vil tilkendegive deres utilfredshed. Nogle af dem vil lave organiseret hærværk, og det skal vi ikke bare tillade," siger Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, til berlingske.dk.

Politiforbundet: Det har ingen virkning
Formanden Peter Ibsen fra Politiforbundet vurderer dog, at det nok ikke afholder uromagerne fra at deltage i de ulovlige aktiviteter, hvis Venstre får sit forslag igennem, så det fremover kommer til at koste 10.000 kroner i bøde for at deltage i gadeoptøjer mod de nuværende 1.000 kroner. 

"Al erfaring viser, at det ikke er straffen i sig selv, der afholder nogen fra at lave en forbrydelse. Det har vi set i en række andre sammenhænge, så det kan være svært at vurdere, om dette forslag vil have nogen præventiv effekt," siger han til berlingske.dk.

Venstre spiller 'stærk mand'
Kriminalforsorgsforeningens formand, John Hatting, er ligeledes skeptisk over for tiltaget og henviser til, at det som grundregel sjældent er klogt at lovgive efter enkeltsager.

"Uanset politisk ståsted vil jeg opfordre de retspolitiske ordførere til altid at se på, om et givent tiltag afkriminaliserer eller bidrager til mere kriminalitet og lade det være et indre kompas for den politiske retning," siger John Hatting og fortsætter:

"Det seneste eksempel fra stramningen af våbenloven burde få signalpolitikere til at stoppe op og overveje, hvorvidt stramninger bidrager til en samlet forståelse og ikke mindst reduktion og forebyggelse af mulig kriminalitet. I det her tilfælde er jeg bange for, at Venstre mere har behov for at spille stærk mand, mere end at de søger at skabe den bedst mulige faglige løsning på et problem, hvis der da overhovedet er et problem."

EL: Pakke øger risikoen for konfrontation
Enhedslistens gruppeformand Per Clausen mener heller ikke, at stramningerne vil virke efter hensigten, og han undrer sig over, at regeringen ikke vil bruge de gode erfaringer fra tidligere topmøder i Danmark.

"I stedet for at spille hård dreng burde Venstre studere erfaringerne fra Danmark og andre lande, for hvordan man bedst sikrer fredelige og værdige protester under de store topmøder. Alle erfaringer viser, at optrapning og konfrontationsretorik fra myndighedernes side øger risikoen for uroligheder," siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

John Hatting

Konstitueret (30/11-25) næstformand, Serviceforbundet
ba i European Social Work (Portsmouth Uni. 1997), socialpædagog, stud.scient.soc., Master of Public Administration (CBS)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00