Verdens Skove anklager Naturstyrelsen for hærværk

NATUR: Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Verdens Skove om naturpleje er kørt af sporet. Verdens Skove anklager styrelsen for at drive hærværk mod naturen for at få støttemidler, men Naturstyrelsen afviser. 

Verdens Skove har opsagt samarbejdet med Naturstyrelsen om naturpleje i Bjergskov på grund af en strid om otte heste og en halv fodboldbane med brombær. 
Verdens Skove har opsagt samarbejdet med Naturstyrelsen om naturpleje i Bjergskov på grund af en strid om otte heste og en halv fodboldbane med brombær. Foto: Jan Kunstmann/Verdens Skove
Anders Brønd Christensen

Brombær er for mange danskere en dejlig sommerspise, men i det sønderjyske naturområde Bjergskov er den tornede busk en plage.

Den vokser vildt og tager både plads og lys fra andre planter. Så langt er Naturstyrelsen og Verdens Skove enige. 

De to nu forhenværende samarbejdspartnere har dog svært ved at blive enige om, hvad den mest hensigtsmæssige løsning på brombærproblemet er. 

Kørt over
I starten af januar tog Naturstyrelsen og Forsvaret sagen i egen hånd, da de med tunge maskiner ryddede et område på 0,3 hektar for brombær, hvad der svarer til lidt mindre end en halv fodboldbane, og det har fået den grønne organisation op i det røde felt.

Vi har kompromitteret samarbejdet, men det er ærgerligt, at Verdens Skove ryger så meget i affekt, for vi har alle sammen det samme mål, nemlig at etablere et godt overdrev.

Henrik Olsen
Arealforvalter, Forsvaret

"Naturstyrelsen har bare revet det hele ned i store flader, og det er så ødelæggende for biodiversiteten. Det betyder også, at al den data, som vores frivillige har indsamlet, nu er ubrugelig," siger Stine Tuxen, projektkoordinator for Verdens Skove. 

"Det er sket, uden at vi er blevet informeret, så vi føler lidt, at vi er blevet kørt over," uddyber hun. Verdens Skove har derfor opsagt det samarbejde, som man siden 2016 har haft med netop Naturstyrelsen, Forsvaret og Aabenraa Kommune om at lade naturen pleje sig selv i Bjergskov. 

Bjergskov bliver beskrevet som et af de fineste overdrev, der findes i Danmark, og en stor del af området fremstår i dag, som det gjorde efter den sidste istid for 14.000 år siden.

I stedet for at ty til tunge maskiner til at holde brombærrene nede, var det tanken at lade otte vilde heste græsse i Bjergskov om vinteren. Hestene skulle holde brombærbuskene i skak og gøre behovet for invasive indgreb med tunge maskiner overflødigt. 

Nødvendig rydning eller tilskudsrytteri
Naturstyrelsen skriver i en nyhed på deres hjemmeside, at rydningen var nødvendig, fordi forsøget med at lade hestene pleje området ikke virkede, men det kalder Stine Tuxen for "sludder og vrøvl".

Dokumentation

Verdens Skove har opsagt samarbejdet om naturpleje i Bjergskov med Naturstyrelsen, Forsvaret og Aabenraa Kommune. Læs organisationens begrundelser for at opsige samarbejdet i den fulde længde her










0:000:00