Vestager giver Facebook kæmpe bøde for vildledning

BØDE: Facebook skal betale 820 millioner kroner i bøde til EU for at have givet EU forkerte eller vildledende oplysninger ved opkøbet af WhatsApp.

Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/SCANPIX
Cecilie Gormsen

Margrethe Vestager har torsdag igen haft EU's bødeblok fremme.

Denne gang er det Facebook, der har fået en bøde på 110 millioner euro, svarende til knap 820 millioner danske kroner, for at have givet vildledende oplysninger.

Margrethe Vestager, der er EU's konkurrencekommissær fortæller, at det er er vigtigt, at man kan stole på, at virksomheder giver korrekte oplysninger.

”Det er derfor, vi i dag har meddelt, at vi har givet Facebook en bøde på 110 millioner euro for at have givet os forkerte eller vildledende oplysninger, da det overtog WhatsApp,” siger Margrethe Vestager.

Facebook vildledte EU
Sagen handler om Facebooks opkøb af chat-tjenesten WhatsApp i 2014. Her oplyste Facebook til EU's konkurrencemyndigheder, at der ikke ville ske en automatisk sammenkobling af brugerkonti hos Facebook og hos WhatsApp-brugernes konti.

Men to år senere – i 2016 – meddelte meddelte WhatsApp, at man nu ændrede sine brugerbetingelser, så WhatsApp-brugeres telefonnumre kunne sammenkobles med Facebook-brugeres identitet.

”Med andre ord: Der er sket præcis det, som Facebook sagde, ikke kunne blive gjort,” siger Margrethe Vestager, der påpeger, at Facebook allerede i 2014 vidste, at det var muligt.

Passende og afskrækkende bøde
Facebook har samarbejdet gennem forløbet og erkender, at man har brudt reglerne.

”Takket være det samarbejde er bøden lavere, end den ellers ville have været,” siger Margrethe Vestager, der kalder bøden til Facebook for både "passende og afskrækkende".

”Dagens beslutning sender et klart signal til virksomheder om, at de skal overholde alle aspekter af EU's fusionsregler, herunder forpligtelsen til at levere korrekte oplysninger,” siger hun.

Organisation: Fusionsbeslutning bør ændres
Torsdagens store bøde til Facebook får ikke har indflydelse på godkendelsen af fusionen mellem Facebook og WhatsApp. Og det beklager den europæiske forbrugerorganisation BEUC.

”Det er meget skuffende, at EU-Kommissionen har besluttet ikke at ændre sin oprindelige beslutning om fusionen mellem Facebook og WhatsApp,” siger BEUC's generalsekretær, Monique Goyens, i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at det er helt uacceptabelt, at forbrugerne løbende udsættes for misbrug af deres data af Facebook.

”Købet af WhatsApp var kun et skridt for at styrke Facebooks markedsstyrke. Dagens beslutning bekræfter, at Facebook gav vildledende oplysninger til Europa-Kommissionen for at skjule sine virkelige planer om WhatsApps fremtid og brugernes data,” siger Monique Goyens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00