Kommentar af 
Victor Boysen

Victor Boysen: Er vi alle blevet til Søren Krarup?

KLUMME: Højrefløjen har vundet flygtningedebatten – men ingen har lagt mærke til det. Det er skidt for integrationen, skriver Victor Boysen.

I dag lyder selv de mest flygtningevenlige debattører, næsten som Søren Krarup gjorde for 15 år siden, mener Victor Boysen.
I dag lyder selv de mest flygtningevenlige debattører, næsten som Søren Krarup gjorde for 15 år siden, mener Victor Boysen.Foto: Claus Fisker/Scanpix
Victor Boysen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som en tyv om natten har den yderste højrefløj gravet hegnspælene op for den danske flygtningedebat og flyttet dem så langt til højre, at kragerne for længst er vendt. Hvad, der for få år siden var utænkeligt at foreslå for at kontrollere asyltilstrømningen, er nu blevet hverdag, og selv de gæveste humanister er rykket med. Vi har bare ikke lagt mærke til det. 

Højrefløjen har vundet flygtningedebatten for hårdt, og der er brug for modsvar. Men den evige mistænkeliggørelse af danske muslimer har forårsaget en kollektiv højredrejning i løbet af de sidste 20 års offentlig debat, som gør det svært for venstrefløjen at komme tilbage. Det er uendeligt skod for integrationen.

Tag det stolte DF-hold som eksempel. Man tror det ikke, men de er faktisk blevet (endnu) mere ekstreme med årene. I en tv-transmitteret danskhedsduel for 10 år siden mellem Marianne Jelved og Søren Krarup bragede sidstnævnte ind i studiet med et budskab om, at har man dansk statsborgerskab, så er man også dansker. 

Det er mit gæt, at det ville udløse massive panderynker hos den nuværende højrefløj, hvis den gode Krarup havde gentaget budskabet i dag. For nu er dansk statsborgerskab ikke tilstrækkeligt for at være rigtig dansker – næ, der skal også den rigtige tænkemåde, stamtavle og adfærd til. Det er en helt ufravigelig højredrejning. 

Det er immervæk stof til eftertanke, at Zenia Stampe anno 2017 er på bølgelængde med Søren Krarup anno 2005 i en debat om, hvad det vil sige at være dansk. 

Victor Boysen

Og den er – desværre – ikke forbeholdt de islamkritiske folkehelte. Alle følger med. Tag bare en af mine egne helte, Zenia Stampe. Få kan som hun indramme vigtigheden af at hjælpe folk på flugt og sætte danskhedsbegrebet under kritisk skæppe. Alligevel kom der følgende ud af Zenias skarpe Facebook-fingre forleden dag: 

”Har du dansk statsborgerskab og føler dig som dansker, så er du dansker. Punktum.”

Umiddelbart et vældigt sympatisk indspark i debatten om, hvornår man er ”rigtig” dansk. Men hvad så, hvis man ikke har dansk statsborgerskab? Kan man så ikke kalde sig dansk? 

Man skal passe på med at læse alverden ind i korte meningsudvekslinger på de sociale medier, men det er immervæk stof til eftertanke, at Zenia Stampe anno 2017 er på bølgelængde med Søren Krarup anno 2005 i en debat om, hvad det vil sige at være dansk. 

Jeg er bange for, at det afspejler en underliggende trend, hvor venstrefløjen er blevet statister i højrefløjens flygtningecirkus. De vilde humanistløver er tæmmet og går pænt på den stramt opsatte line, som Søren Krarup og andre højrefløjs-darlings har rullet ud gennem de sidste årtier.

Konsekvensen er begrædelig; Højrefløjen er blevet mere ekstrem, og selv de gæveste humanister er fulgt med. Alle er blevet ofre for Pia Kjærsgaard og Pernille Vermunds hårdt tilkæmpede højredrejning af startpunktet for den danske udlændingedebat. 

Og det er eddersparkme uheldigt, at vi alle sammen er blevet som 00’ernes Søren Krarup. Den højredrejede retorik er ikke på listen over ting, der gør os bedre i stand til at integrere de mennesker, der tager billetten fra den store omverden til Danmark, på en ordentlig måde.

Alt bliver ikke tju-bang godt, hvis vi sætter os ned i en rundkreds og snakker pænt til hinanden. Men det gør altså heller ikke tingene lettere, at alle – mere eller mindre bevidst – er blevet beboere i højrefløjens islamkritiske hus. 

Hvis det bare var et uskyldigt medlem af Dansk Folkepartis Ungdom, der i JydskeVestkysten kørte fuld monty på budskabet om, at ”danskerne bøjer nakken for indvandrerne” eller foreslog at beslaglægge flygtninges smykker, når de krydser den danske grænse, var situationen en anden. Det er, når hele spillepladen rykker til højre, at der grund til bekymring.

Venstrefløjen må stå fast. Der er brug for nye og vedholdende modsvar til den evige højredrejning, der har flyttet grænsen for tilladeligt og utænkeligt i udlændingedebatten markant. Et første skridt kunne være at stå fast på, at man er dansker, hvis man føler sig dansk – uanset hvad. 

Noget må i al fald gøres – for vi er alle hoppet med på højrefløjens ekstreme præmisser i spørgsmålet om, hvem der er rigtigt danske, og hvor mange (få) flygtninge, Danmark kan hjælpe. Der skal ruskes op. For der er ikke råd til, at højrefløjen fortsat får lov til at diktere, hvor udlændingedebatten skal starte henne. 

......

Victor Boysen er Landsformand i Radikal Ungdom og Bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Victor Boysen

Pressechef, Udenrigsministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00