Villy ved, hvem der er inde i Søvndal

Villy kan mere end sin sociale ABC, sagde Altingets redaktør Rasmus Nielsen, da han begrundede Ting-Prisen 2006 til Villy Søvndal (SF).
Altingets redaktør Rasmus Nielsen motiverer Ting-Prisen 2006 til Villy Søvndal ved receptionen i netavisens lokaler på Gammel Strand.
Altingets redaktør Rasmus Nielsen motiverer Ting-Prisen 2006 til Villy Søvndal ved receptionen i netavisens lokaler på Gammel Strand.Foto: Altinget

"Velkommen.

Det er tredje år, Altinget kan invitere til uddeling af Ting-Prisen – det føles som god fornemmelse, for vi er ved at bygge en tradition op.

En stund til et fristed trods dagligdagens kritiske mediedækning og partiernes indbyrdes kampe, så glem ikke, at vi alle overordnet arbejder for folkestyret, at styrke kontakten mellem Borgen og Borgeren.

Ting-Prisen er en årlig kommunikationspris, der ”gives til en politiker med særlig evne til at øge respekten for det danske folkestyre, så Christiansborg kommer tættere på vælgerne.”

Søvndal er som ny partiformand trådt i karakter som politiker, der kan mere end sin sociale ABC. Han taler direkte til folk, ofte med overskud og et glimt i øjet. Hans ægte sociale indignation og kontakt til sit eget jeg understøtter hans kommunikative talent, der formentlig er medvirkende til SFs øjeblikkelige fremgang i meningsmålingerne.

Rasmus Nielsen
Redaktør, Altinget

En kommunikationspris er ikke en politisk pris. Som neutralt, kritisk politisk medium giver vi ikke politisk karakter. Den gives slet og ret for evnen til at tale ligefremt til vælgerne.

Bag prisen står en komité, der nu med sin tredje uddeling går af, så nye navne med nye ideer kommer til fra 2007. Derfor lige en tak til de fire, der sammen med Altinget har valgt årets politiker: nemlig Christine Cordsen fra Politiken, Henrik Hoffmann-Hansen fra Kristeligt Dagblad, Rasmus Jønsson ”fra Rasmus Jønsson” og Søren Risbjerg Thomsen, Aarhus Universitet.

Min første erindring … sådan starter en del taler … om årets prismodtager går tilbage til starten af 1994, da jeg var begyndt som TV 2-regionernes mand på Christiansborg. På TV SYD sagde de: - Hold øje med ham SF's mand i Kolding Byråd. Han er god, og han bliver nok valgt til Folketinget.

Et par dage senere dukkede det dér navn, noget med søvnig eller søvnløs, hvad var det nu, op igen, i selveste morgenradioavisen, hvor SF'eren fra Kolding Byråd pludselig satte en national dagsorden. Det er jo ellers sjældent, at kommunalpolitikere kommer til i landsmedierne.

Og så er resten sådan set bare optakt til SF's fremgang på henved 50 procent i meningsmålinger, siden Villy – for det er jo ham, vi samles om i dag – blev formand for SF for snart halvandet år siden.

De første år på Christiansborg blev du, Villy, kendt for din socialpolitik. Du fortsatte med at tage konkrete sager op i morgenradioavisen. Embedsmændene på Slotsholmen sagde i lige dele sjov og alvor, at når Villy kom til i pressen, så kostede det statskassen en sådan 100-200 mio. kroner.

Forsvarspolitikken blev din anden store mærkesag, hvor statsministeren beviseligt ofte har forbandet dig langt væk, når du blev ved og ved og ved i folketingssalen om f.eks. bevisbyrden for Irak-krigen.

Da du afløste Holger K. som formand, stillede vi alle spørgsmålet: Kan Villy supplere sin ægte, sociale indignation med at blive den omnibus-politiker, der kræves af en partiformand. Altså en, der udover social og forsvar også kan tale finanspolitik, EU, kan markere sig som opposition – og som kan samle både sin gruppe og sin partiorganisation?

Vi synes i komitéen, at du lykkes som kommunikator. Som det hedder i motivationen:

”Søvndal er som ny partiformand trådt i karakter som politiker, der kan mere end sin sociale ABC. Han taler direkte til folk, ofte med overskud og et glimt i øjet. Hans ægte sociale indignation og kontakt til sit eget jeg understøtter hans kommunikative talent, der formentlig er medvirkende til SFs øjeblikkelige fremgang i meningsmålingerne.”

Må jeg her bare tilføje om dit eget jeg. I går kom du - direkte fra din turnés forrige stop Århus - løbende hen til demo-scenen hér nede på Slotspladsen som showets sidste store navn, efter at Line Barfod havde varmet de 15.000 demonstranter godt op. Hvordan så du ud? I nydelig lys cottoncoat og med noget så gammeldags som pibe i munden. Og selv om du var vred på scenen, så var du stadig sådan lidt jysk, sådan lidt hyggelig. Nogen i dit parti oplever, at du nærmest er ved at blive kult blandt nogle danskere. Kult, smag lige på det ord. Er du politikkens svar på TV-2's Steffen Brandt? Det er der piger, der synes. Det er også en slags kommunikation, men lad nu det ligge.

De næste fem-seks år bliver for alvor spændende for dig i dansk politik. Vil det lykkes oppositionen at vriste regeringsmagten fra Fogh? I så fald bliver der en hel central plads til dig og SF op og ned ad Helle Thornings socialdemokrater, ja, en art rødt kabinet, hvor jeres rolle vil gå fra at være politiske debattører til at være lovgivere.

Du er den samme Villy som altid, formandsposten har ikke ændret på det. I virkeligheden er den vigtigste ingrediens i enhver god kommunikations-opskrift, at man har kontakt til sig selv, at man som tilhører ved, hvem der er inden i Villy. Der er ingen, der har hånden oppe i dig og trækker dig rundt i deres manege (sådan som på billedet dér). Du klarer udmærket selv at få dine budskaber igennem. Vil kunstneren bag vores pris, Pontus Kjerrman, træde frem og afsløre prisen, en skulptur.

Tillykke med Ting-Prisen 2006."

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00