Vismænd: Det går godt for dansk økonomi

OPSVING: Trods usikkerheden om den internationale økonomi er der fortsat fremgang i den danske. Sådan lyder konklusionen fra de økonomiske vismænd, der samtidig kritiserer regeringens håndværkerfradrag. Se hovedpunkterne i den nye vismandsrapport her.

Der er gode udsigter for den danske økonomi, lyder konklusionen fra overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. 
Der er gode udsigter for den danske økonomi, lyder konklusionen fra overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. Foto: Erik Refner/Scanpix
Cecilie Gormsen

Udsigten for den danske økonomi er god.

Sådan lyder konklusionen fra formandskabet i Det Økonomiske Råd i sin netop offentliggjorte efterårsrapport, der er de uafhængige vismænds bud på tilstanden i dansk økonomi.

Vismændene forventer, at fremgangen i økonomien vil fortsætte og være tiltagende, og frem mod 2025 forventes beskæftigelsen at stige med 250.000 personer.

“Vi forventer tiltagende vækst i dansk økonomi de kommende år. Det vil næppe komme til at buldre derudaf, men vi vurderer, at væksten vil være stærk nok til at trække en fremgang i beskæftigelsen på knap 100.000 personer henover årene 2015 til 2017,” siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og fortsætter:

“Der er lagt op til en stramning af finanspolitikken de kommende år, så væksten årligt dæmpes med mellem et kvart og et halvt procentpoint. Det, vurderer vi, er passende afstemt med hensynet til såvel konjunktursituation som behovet for at konsolidere de offentlige finanser.”

Usikkerhed om global økonomi
Baggrunden for fremgangen er blandt andet den lempelige europæiske pengepolitik, den lave eurokurs, den lave oliepris og en mindre vækstdæmpende finanspolitik i Europa end hidtil. Der hersker ellers en vis usikkerhed om udsigterne for den globale økonomi blandt andet på grund af en svækkelse af den økonomiske fremgang i en række vækstøkonomier, herunder Kina. Men der kan ikke konstateres en tydelig negativ afsmitning på væksten i USA eller Europa, og derfor vurderes konsekvenserne for dansk økonomi at være begrænsede. 

De økonomiske vismænd kritiserer, at regeringen har genindført boligjobordningen - det såkaldte håndværkerfradrag - og kalder det uhensigtsmæssigt. Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen har faktisk svært ved at se argumenterne for at fortsætte håndværkerfradraget.

Stop håndværkerfradraget
"BoligJob-ordningen burde ikke videreføres. Der er kommet godt gang i boligmarkedet, og lønningerne i byggebranchen stiger mere end lønningerne generelt. Det taler klart imod at fortsætte en støtteordning, der særligt kommer byggebranchen til gode,” siger han og fortsætter:

”Der er heller ikke noget, der tyder på, at BoligJob-ordningen reducerer sort arbejde. Det er svært at finde gode argumenter for at fortsætte BoligJob-ordningen.”

De økonomiske vismænd peger på, at den ventede fremgang i økonomien gradvist vil øge presset på arbejdsmarkedet. Selvom det ikke er tilfældet lige nu, bør man være opmærksom på, at der kan opstå situationer med mangel på arbejdskraft, lyder det fra de økonomiske vismænd. I den nye rapport peger de samtidig på, at boligmarkedet er i fremgang, beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren er steget, og lønstigningstakten i byggebranchen er tiltagende.

Dokumentation

Hovedpunkter i vismandsrapporten:

  • Der forventes en vækst i dansk BNP på godt 1,5 procent i 2015 og godt to procent og 2,25 procent i henholdsvis 2016 og 2017. Dette vurderes at ville trække en større og næsten udelukkende privat beskæftigelsesstigning med sig, så beskæftigelsen i 2017 vil ligge knap 100.000 personer højere end i 2014.
  • Frem mod 2025 ventes beskæftigelsen at stige med omkring 250.000 personer. Heraf skyldes ca. 100.000 konjunkturnormalisering, og den resterende del skyldes en strukturel stigning i arbejdsstyrken, bl.a. som følge af en række allerede vedtagne reformer.
  • Den planlagte finanspolitik vurderes at ville dæmpe væksten med mellem 0,25 og 0,5 procentpoint årligt fra 2016 til 2019, og de økonomiske vismænd vurderer, at det er passende at stramme finanspolitikken i et sådant tempo.
  • Der er grund til særlig opmærksomhed omkring bygge- og anlægssektoren, da både boligmarkedet, beskæftigelsen i bygge- og anlægssektorenog lønstigningstakten i byggebranchen er i fremgang. Derfor kalder vismændene håndværkerfradraget, der i sommmer blev genindført, for uhensigtsmæssigt.
  • Formandskabet vurderer, at de offentlige finanser grundlæggende er sunde. Den strukturelle saldo forventes at vise overskud på mellem 0,3 og 0,5 procent af BNP i perioden 2015-2020. Dermed vurderes den strukturelle saldo i alle årene at være i klar afstand fra budgetlovens grænse på -0,5 procent af BNP.
  • Regeringen vurderer selv, at der vil være et strukturelt underskud i 2015 på 0,9 procent af BNP, og at underskuddet derefter gradvist vil aftage frem mod balance i 2020. Den markante forskel mellem formandskabets og regeringens vurdering skyldes primært, at regeringens skøn for den strukturelle beskæftigelse ligger klart under formandskabets.
  • Den faktiske saldo forventes af vismændene derimod at vise et underskud i 2015 som 2016, som er lidt større end EU’s grænse på tre procent af BNP. De relativt store underskud skyldes blandt andet forventning om ekstraordinært lave indtægter fra skatten på pensionsafkast, den såkaldte PAL-skat, i både 2015 og 2016 (og årene derefter) som følge af normalisering af renterne.
  • Der er i Danmark omkring 800.000 personer på offentlige overførsler. Det vurderes, at antallet vil falde i de kommende år. Der er især udsigt til færre personer på efterløn og dagpenge. Samlet vurderes det, at der i 2020 vil være omkring 700.000 personer på offentlige overførsler, altså 100.000 færre end i dag.
  • Det tyder på, at kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft i januar 2014, har fået mange af de berørte unge til at starte på uddannelse eller til at opnå beskæftigelse. Analyserne indikerer, at reformen samlet har øget beskæftigelsen for de 25-29-årige med mellem 1.600 og 2.600 personer svarende til mellem 0,5 og 0,8 procent af alle personer i aldersgruppen.
  • Vismændene har forsøgt at bruge erfaringerne fra kontanthjælpsreformen til at vurdere, hvad effekten ville være, hvis man gennemførte tilsvarende reduktioner af kontanthjælpen for job-parate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Vurderingen er – med en betydelig usikkerhed - at en sådan tænkt og ganske vidtgående reform ville øge beskæftigelsen blandt de over 30-årige med mellem 3.000 og 5.000 personer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00