Vistisen forlader budget-udvalg efter MELD-sag

ROKADE: Dansk Folkepartis leder i Europa-Parlamentet skifter sine poster i institutionens budgetudvalg ud med andre opgaver. Han har ikke troværdighed til at forsætte, siger han. Også andre parlamentarikere skifter udvalg.

Anders Vistisen (DF) siger farvel til sit medlemsskab af budgetkontroludvalget og budgetudvalget i Europa-Parlamentet. MELD- og FELD-sagen har kostet troværdighed på de spørgsmål, siger han.
Anders Vistisen (DF) siger farvel til sit medlemsskab af budgetkontroludvalget og budgetudvalget i Europa-Parlamentet. MELD- og FELD-sagen har kostet troværdighed på de spørgsmål, siger han.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Michael Hjøllund

STRASBOURG: Sagen om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler får nu partiets førstemand i Europa-Parlamentet til at forlade sine to udvalgsposter, der handler om kontrol med - og fordeling af – EU’s budgetmidler.

Frem for at sidde i Europa-Parlamentets budgetkontroludvalg og som stedfortræder i budgetudvalget skal Anders Vistisen nu arbejde med EU’s udenrigspolitik og arbejdsmarkedspolitik.

Rokaden sker i forbindelse med en genkonstituering af Europa-Parlamentets udvalg, hvor flere danske EU-parlamentarikere har søgt nye arbejdsområder.

Ifølge Anders Vistisen er mistanken mod Dansk Folkeparti om misbrug af EU-midler gennem det europæiske parti MELD og fonden FELD udslagsgivende for, at han søger væk fra budget-udvalgene. Vistisen har selv været kasserer i MELD.

Fakta
EU-Parlamentets udvalg
Det politiske arbejde i Europa-Parlamentet bliver forberedt i 20 udvalg og to underudvalg. Pladserne i de enkelte udvalg fordeles mellem de 751 parlamentarikere på basis af deres gruppers størrelse i Parlamentet, så de afspejler forsamlingens politiske sammensætning.

En parlamentariker er typisk fuldt medlem af et udvalg og stedfortræder i et andet. Men det er muligt at være medlem af flere udvalg.

Fordeling
Udvalgsposterne fordeles mellem de enkelte politikere i grupperne umiddelbart efter et EU-valg.

Halvvejs i valgperioden (to et halvt år efter seneste parlamentsvalg) skal Europa-Parlamentet stemme om fordelingen af posterne i Parlamentets stående udvalg på ny. 

Anklagerne om svig undersøges lige nu af EU’s antisvindel-enhed OLAF, og mens sagen kører, ønsker Vistisen ikke at skulle arbejde med budgetspørgsmål.

”Det er en overvejelse af, hvor troværdigt jeg kan stå og tale om budgetkontrol, mens OLAF-undersøgelsen kører.” siger Anders Vistisen og forstætter:

”Den anden del er, at det også er et tilvalg af andre ting. Jeg har længe gerne villet fokusere mere på social dumping, og det kan jeg nu gennem arbejdsmarkedsudvalget. Og udenrigsudvalget har altid været et attraktivt udvalg her i huset, så da muligheden bød sig, tog jeg den.”

DF-parlamentarikeren har tidligere erkendt, at der har været tale om "rod, sjusk og lemfældig administration", når Dansk Folkeparti gennem MELD og FELD har brugt EU-penge på sommergruppemøder og andre aktiviteter, men han fastholder, at der ikke er tale om misbrug.

”Det ændrer bare ikke på, at man heller ikke skal have en revisor, som har rod med formalia. Og det er jo dén politiske funktion, som budgetkontroludvalget i parlamentet har,” siger Anders Vistisen og fortsætter:

”Jeg mener ikke, at jeg har en troværdighed, som er tilpas intakt til, at jeg skal løfte pegefingeren over for andre.”

I Europa-Parlamentets udenrigsudvalg vil Anders Vistisen fokusere på EU’s stormfulde forhold til Tyrkiet og unionens holdning til Israel-Palæstina-konflikten. I arbejdsmarkedsudvalget vil han have fokus på social dumping.

Fire andre skifter poster
I forbindelse med Europa-Parlamentets midtvejs-valg af formænd og næstformænd samt fordeling af udvalgsposter har fire andre danske EU-parlamentarikere også fået nye ansvarsområder.

Jørn Dohrmann (DF) går fra at være stedfortræder til at være fuldt medlem i landbrugsudvalget. Til gengæld afgiver han sit medlemskab af miljøudvalget og bliver stedfortræder.

Morten Messerschmidt  (DF) – der er på orlov – får plads i parlamentets kulturudvalg. Til gengæld siger han farvel til sin post som stedfortræder i økonomiudvalget, mens han beholder sin post i forfatningsudvalget. 

Hos Radikale får Jens Rohde som noget nyt en plads som stedfortræder i transportudvalget.

Og i Venstres enmandsgruppe har Morten Løkkegaard – for at få fingre i en næstformandspost i sin politiske familie ALDE – afgivet sin plads som næstformand i beskæftigelsesudvalget.

Til gengæld opgraderer han sin stedfortræder-post i udvalget for indre marked til et fuldt medlemskab. Og i begyndelsen af februar overtager han en ledig plads som stedfortræder i kulturudvalget.

Sådan fordeler de danske EU-parlamentarikeres udvalgsposter

Navn Medlem af udvalg Stedfortræder
Dansk Folkeparti    
Anders Vistisen Udenrigsudvalget (AFET)  Arbejdsmarked (EMPL)
Borgerrettigheder (LIBE)
Jørn Dohrmann Landbrug (AGRI) Miljø (ENVI)
Morten Messerschmidt Kultur (CULT)
Forfatningsområdet (AFCO)
 
     
Socialdemokratiet    
Jeppe Kofod Industri/Energi (ITRE) Økonomi (ECON) 
Christel Schaldemose Indre marked (IMCO) Miljø (ENVI) 
Ole Christensen Arbejdsmarked (EMPL) Fiskeri (PECH)
     
Radikale    
Morten Helveg Petersen Industri/Energi (ITRE) Borgerrettigheder (LIBE) 
Jens Rohde Landbrug (AGRI) Transport (TRAN)
Industri/Energi (ITRE)
     
Venstre    
Morten Løkkegaard Indre marked (IMCO)
 
Industri/Energi (ITRE)*
Kultur (CULT)*
     
SF    
Margrete Auken Miljø (ENVI)
Borgerklager (PETI)
 
     
Konservative    
Bendt Bendtsen  Industri/Energi (ITRE) International handel (INTA)
     
Folkebevægelsen mod EU    
Rina Ronja Kari Arbejdsmarked (EMPL) Økonomi (ECON)
     
Uden for partierne    
Rikke Karlsson Miljø (ENVI)
Borgerklager (PETI)
 

*Løkkegaard overtager først pladsen i ITRE og CULT i løbet af februar.

Jørn Dorhmann (DF) forsætter som formand for Delegationen for forbindelser med Schweiz, Norge, Island og Liechtenstein.

Jeppe Kofod (S) fortsætter på posten som næstformand for USA-delegationen og sit ordførerskab at det undersøgelsesudvalg, der kigger på skattelyskandalen Panama Papers.

Margrete Auken (SF) fortsætter som næstformand for Parlamentets Palæstina-delegation.


Løkkegaard kaster sig tilbage i EU-kulturkamp
I kulturudvalget vil Morten Løkkegaard forsøge at engagere kulturlivet i debatten om EU. Noget han også gjorde sidst, han sad i udvalget med initiativet New Narrative for Europe.

”Hvis vi skal have gjort op med den EU-skepsis, der er, skal vi levere politiske løsninger. Men vi skal også styrke forståelsen af, hvad det vil sige at være med i det europæisk fællesskab. Det er et grundlæggende identitetsspørgsmål, og her er kulturen vigtig,” siger Morten Løkkegaard og fortsætter:

”Vi mangler forfattere og kunstnere, som tør sætte ord på, hvad det vil sige, at være europæere og at være dansk i Europa. Og her er kulturudvalget en platform for mig til at tage den debat og igangsætte nye projekter.”

Du forlader samtidig din post i beskæftigelsesudvalget kort før, at EU-Kommissionen fremlægger et stort forslag til nye ’sociale rettigheder’. En sag, som den danske regering og Venstre har stort fokus på. Hvorfor?

”Det var den pris, jeg måtte betale for at få en næstformandspost i vores liberale gruppe ALDE. Men jeg vil stadig aktivt deltage i debatten både i min egen gruppe og hjemme i Danmark. For det er en vigtig dagsorden,” siger Morten Løkkegaard.

Den nye fordeling af udvalgsposter er gældende frem til næste europaparlamentsvalg, som finder sted i 2019.

Dokumentation

Ordforklaring: Europa-Parlamentests udvalg

AFCO: Konstitutionelle Anliggender
AFET: Udenrigsaliggender
AGRI: Landbrug og Udvikling af Landdistrikter
BUDG: Budget
CONT: Budgetkontrol
CULT: Kultur og Uddannelse
ECON: Økonomi og Valuta
EMPL: Beskæftigelse og Sociale Anliggender
ENVI:Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed
IMCO: Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse
INTA: International Handel
ITRE: Industri, Forskning og Energi
LIBE: Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender
PECH: Fiskeri
PETI: Andragender
TRAN: Transport og turisme


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (DF), MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00