Kommentar af 
David Trads

David Trads: Vores største problem er, at vi har alt for få indvandrere

Vores befolkningstal i både Danmark og Europa falder, fordi vi føder for få børn, og det lavere indbyggertal fører til dramatisk ringere økonomi. Løsningen på alle tre problemer ligger lige for: Vi skal tiltrække mange flere indvandrere, skriver David Trads.

Løsningen på vores demografiske problemer er øget indvandring. For selvfølgelig vil motivation til, at de, der allerede bor i Europa og Danmark, føder flere børn også hjælpe. Det er bare ikke nok, skriver David Trads.
Løsningen på vores demografiske problemer er øget indvandring. For selvfølgelig vil motivation til, at de, der allerede bor i Europa og Danmark, føder flere børn også hjælpe. Det er bare ikke nok, skriver David Trads.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her er er tre problemer, som er så enorme, at vores politikere ikke aner, hvad de skal gøre – selv om løsningen ligger ligefor:

For det første: Vi føder for få børn. For det andet: Derfor falder vores befolkningstal. For det tredje: Lavere indbyggertal fører til dramatisk ringere økonomi.

Løsningen nu-og-her er faktisk enkel: Vi skal tiltrække flere indvandrere. Mange flere.

Lad mig underbygge det med tal, der sammenligner Europa, Amerika og Kina: Det antal børn, som hver kvinde føder, er faldende alle steder, men mindst i USA. Fertilitetsraten i USA er på 1,7; i EU er den 1,46; i Kina 1,1.

Da der skal en fertilitetsgrad på 2,1 til for at opretholde befolkningstallet, bør de tre områder alle falde i indbyggertal.

Det tager naturligvis noget tid, før de faldende antal fødsler for alvor sætter ind, men lad os først se på udviklingen fra 2008 og frem til nu: I 2008 boede der godt 300 millioner indbyggere i USA. Nu godt 340 millioner. USA's indbyggertal er steget med 13,5 procent. I 2008 boede der 1,330 milliarder i Kina. Nu bor der 1,425 milliarder. En stigning på 7 procent. 2008 boede der i det nuværende EU 433 millioner. I dag er tallet på 449 millioner. En stigning på 3,5 procent.

Hvorfor stiger USA's indbyggertal, og hvorfor bliver både USA som helhed og hver enkelt amerikanere i gennemsnit hele tiden rigere og rigere? Svaret er så enkelt: Indvandring.

David Trads

Kigger vi fremad, er udviklingen endog meget tydelig ifølge FN's prognoser: I Kina er befolkningstallet allerede begyndt at falde. I 2050 vil der være 1,312 milliarder. Færre end i 2008 og et fald i forhold fra nu på ni procent.

I EU forventes der en lille vækst et par år endnu. Derefter et fald, så vi i 2050 vil være 448 millioner. Derefter vil faldet være markant. I USA stiger befolkningstallet fortsat. I 2050 ventes der at bo 375 millioner i Amerika. En stigning på ti procent.

Tag lige de tal frem til 2050 igen: Kina befolkning falder med ni procent, EU's står stille med nul procent. USA's stiger med ti procent. Tilsammen en dramatisk forskydning i verdensøkonomien til USA's fordel.

Og det går allerede den forkerte vej: Så sent som i 2008 var økonomierne i USA og EU's eurozone nogenlunde ens. Nu er USA's næsten dobbelt så stor.

Læs også

Hver amerikaner er nu 40 procent rigere per indbygger end europæerne. Hvis man tager delstaternes BNP per indbygger og sammenligner med EU-lande, ser det sådan ud:

EU's BNP per indbygger ville placere europæerne samlet på plads nummer 48. Borgerne i USA's to rigeste stater, Californien og New York, er næsten dobbelt så rige.

Tyskland, EU's største økonomi, ville være nummer 39 – lige efter Oklahoma, lige foran Maine. Italien, EU's fjerdestørste økonomi, ville være nummer 49 – lige akkurat rigere per indbygger end borgerne i Mississippi, USA's fattigste delstat.

Så hvorfor stiger USA's indbyggertal, og hvorfor bliver både USA som helhed og hver enkelt amerikanere i gennemsnit hele tiden rigere og rigere? Svaret er så enkelt: Indvandring.

USA er en magnet for folk, der søger lykken. En million legale indvandrere hvert eneste år. Det mere end kompenserer for den lavere fertilitet end hidtil. USA er en magnet, fordi indvandrere traditionelt bliver mødt med åbne arme – ikke med mistro.

USA bliver rigere, fordi deres befolkning stiger. USA's magt i verden bliver derfor også større. EU bliver fattigere, fordi vores befolkning falder. EU's magt i verden bliver derfor også mindre.

David Trads

USA er åbent over for indvandrere, og indvandrere i USA bliver langt bedre integreret/assimileret end hos os.

EU – og med EU også Danmark – bør derfor ændre dets politik for indvandring. Sørge for, at det bliver attraktivt for dygtige indvandrere at flytte til Europa og Danmark. Vi ved allerede, at indvandring og udenlandsk arbejdskraft er en stor fordel for dansk økonomi. Se bare, hvad Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, udtalte i denne uge:

"Dansk Erhvervs analyse viser, at internationale kollegaer i 2023 bidrog med 322 milliarder til BNP, hvilket svarer til 11,6 procent af Danmarks BNP. Det er en stigning på 67 milliarder i forhold til året før. En ny rekord."

Hvis vi ikke gør det nemmere at blive indvandrer, bliver vi relativt fattigere. Danmark og EU vil fylde mindre. Vi vil have færre penge at bruge til alt fra blød velfærd til hård sikkerhedspolitik.

Læs også

Vores evne til at hjælpe eksempelvis Ukraine med våben vil falde, mens vores afhængighed af andres, især USA's, vilje til at hjælpe os, vil være større.

Det kan siges meget enkelt: USA bliver rigere, fordi deres befolkning stiger. USA's magt i verden bliver derfor også større. EU bliver fattigere, fordi vores befolkning falder. EU's magt i verden bliver derfor også mindre.

Løsningen er øget indvandring. Så enkelt er det faktisk. Og, ja, selvfølgelig vil motivation til, at dem, der allerede bor i Europa og Danmark, føder flere børn også hjælpe. Det er bare ikke nok.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)









0:000:00