Wammen åbner for snæver EU-aftale

EU: Danmark hører til så tæt på kernen i EU som muligt, siger europaminister Nicolai Wammen (S), der skærper kravet til at være med i en ny europaaftale. Regeringen underkender danskerne, siger Dansk Folkeparti.
Danmark hører til så tæt på kernen i EU som muligt, mener Nicolai Wammen.
Danmark hører til så tæt på kernen i EU som muligt, mener Nicolai Wammen.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Morten Øyen
Den nye europaaftale skal slå fast, at Danmark skal være så tæt på kernen i EU som muligt.

"Det er her, vi hører hjemme," siger europaminister Nicolai Wammen.

"Det har vi ikke tænkt os at gå på kompromis med. Det vil være bedst, hvis så mange partier som muligt vil med i en aftale, men kursen ligger fast," siger europaministeren.

Han oplyser, at den nye aftale ikke skal erstatte, men supplere europaaftalen og dens EU-aktive linje fra 2008.

Det skærper kravene til at være med i den kommende europaaftale. Det vurderer Dansk Folkepartis EU-ordfører Pia Adelsteen. Hun mener, at selvom regeringen har indkaldt alle partierne til forhandlinger, så vidner retorikken om, at der er udsigt til en aftale med kun Venstre og Konservative.

Fakta
Danmarks europapolitik:
Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte "nationale kompromis" i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.
Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.

Kilde: EU-Oplysningen

"Regeringen tager ikke hensyn til, at der faktisk er flere og flere danskere, som er kritiske over for EU. Det er, som om man bare siger, at det er lige meget. På den måde underkender man rigtig mange danskere," siger Pia Adelsteen.

DF's smertegrænse
Hun peger på, at Dansk Folkeparti accepterer, at regeringen, Venstre og Konservative ønsker Danmark endnu tættere ind i det europæiske samarbejde. Dansk Folkeparti vil dog gerne medvirke til, at en europaaftale har nuancer med og sætter fokus på nogle af problemerne med EU.

Vores smertegrænse går naturligvis ved, at vi vil vide, hvad bankunionen indeholder, før vi kan sige ja.

Pia Adelsteen, (DF)
EU-ordfører

"Mange danskere er bekymret over EU-samarbejdet, og derfor synes jeg egentlig godt, vi kunne have medvirket. Men lige nu virker det som om regeringen ikke er interesseret i at have os med," siger Pia Adelsteen.

En væsentlig del af den kommende aftale bliver Danmarks forhold til den kommende bankunion, og den kan blive et problem for partiet.

"Vores smertegrænse går naturligvis ved, at vi vil vide, hvad bankunionen indeholder, før vi kan sige ja. Her synes jeg, det er imponerende, at regeringen, Venstre og Konservative allerede er klar til at sige, Danmark skal med - velvidende, at ingen endnu ved, hvad bankunionen kommer til at indeholde," siger Pia Adelsteen.

LA kan rammes af supplerende aftale
At den kommende aftale skal "supplere" europaaftalen fra 2008, betyder desuden, at en ny aftale kan laves uden Liberal Alliance, som er forligsparti i den gamle aftale. Det giver regeringen et større manøvrerum, erkender EU-ordfører Merete Riisager (LA).

"Der må ikke være noget, som strider med den tidligere aftale. Men ja, det betyder også, at man godt kan være med i den nye uden at være med i den gamle," siger Merete Riisager.

Hun gør dog opmærksom på, at den gamle aftale sætter grænser for, hvor langt politikerne kan trække Danmark ind i det økonomiske samarbejde - og de vil ikke kun brydes med en supplerende aftale, medmindre alle forligspartierne er med.

"Det vil jeg gerne, man er bevidst om," siger Merete Riisager.

Tirsdag fortsætter forhandlingerne mellem partierne og europaminister Nicolai Wammen. Enhedslisten er indtil videre eneste parti, der er ude af forhandlingerne. Det er forventningen, at en ny aftale er på plads inden sommerferien.

Dokumentation
Det står der om aftalens status i den seneste europapolitiske aftale fra 2008:

"Aftalens status

Aftalen er udtryk for en grundlæggende politisk forståelse mellem de deltagende partier på de områder, aftalen dækker. Aftalen indgår i Europaudvalgets betænkning over lovforslaget om ratifikation af Lissabon-traktaten.

Aftalen gælder, så længe som den traktat, der blev undertegnet i Lissabon den 13. december 2007. En ændring af aftalen forudsætter enighed mellem aftalepartierne."


Folketingets partier har i alt indgået seks europapolitiske aftaler med tiden:

- Dansk europolitik i en globaliseret verden, 2008
- Politisk aftale om Danmark i det udvidede EU, 2004
- Det åbne Europa: Regeringenskonferencen 1996
- Politisk aftale af 30. marts 1993
- Memorandum - Danmark i Europa, 1992
- Memorandum - forslag til traktatændringer til den politiske union, 1991.

Kilde: EU-Oplysningen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Pia Adelsteen

Restauratør, fhv. MF (DF)
butiksassistent

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00