Debat

Wammen: Regeringens skattelettelser skævvrider Danmark

DEBAT: Regeringens planer om skattelettelser til de personer, der tjener mest, kommer til at gå ud over velfærden og vil gøre forskellen mellem land og by endnu større, skriver Nicolai Wammen (S).

Hvis regeringen får lov at gennemføre topskattelettelser, vil det gøre forskellen på land og by endnu større, skriver Socialdemokraternes Nicolai Wammen (th.).
Hvis regeringen får lov at gennemføre topskattelettelser, vil det gøre forskellen på land og by endnu større, skriver Socialdemokraternes Nicolai Wammen (th.).Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nicolai Wammen (S)
Politisk ordfører 

SR-regeringen fik Danmark ud af krisen.

Derfor står vi nu ved en skillevej. Vi har mulighed for at fortsætte med at føre en ansvarlig, langsigtet politik, der løser de udfordringer, som venter Danmark de kommende år. Eller vi kan skævvride vores land med kortsigtede topskattelettelser.

Socialdemokratiet er ikke i tvivl. Vi vælger det første.

Fakta
I efteråret vil regeringen fremlægge sin 2025-plan, og i den forbindelse har Altinget bedt alle Folketingets partier komme med deres bud på en 2025-plan. I dag er det Socialdemokraternes tur.

Bedre og dygtigere arbejdsstyrke 
Socialdemokratiet ser hverken en løsning eller en holdbar fremtid i skattelettelser til de personer, der tjener mest. I stedet vil vi bringe Danmark sikkert og ansvarligt videre ved at udvise rettidig omhu. Vi vil prioritere midler til velfærd, opkvalificering af ufaglærte og en målrettet erhvervspolitik. Kun herved kan vi sikre, at Danmark forbliver et velstående land, hvor der er gode jobs og ordentlig velfærd til alle.

Først og fremmest står vi med en akut problemstilling, hvor vi om få år kommer til at mangle titusindvis af faglærte, mens lige så mange ufaglærte kommer i overskud. Det betyder, at vi risikerer, at endnu flere danskere falder uden for arbejdsfællesskabet og kommer til at leve et liv på offentlig forsørgelse. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for, at vi har den rette arbejdskraft. Det får vi ved at opkvalificere og efteruddanne vores arbejdsstyrke. Konkret har vi foreslået, at ufaglærte og faglærte med forældede kompetencer skal have mulighed for at uddanne sig med en indkomst svarende til 110 procent af dagpengene.

Topskattelettelser vil skabe en endnu større skævvridning mellem land og by, da de personer, der får størst glæde af skattelettelserne, primært bor i byerne.

Nicolai Wammen (S)
Politisk ordfører

Gode rammevilkår for virksomheder
Ud over uddannelse skal vi også sikre, at vores virksomheder har gode rammevilkår. For at opretholde og styrke produktivitet og konkurrenceevne skal vi understøtte flere investeringer i vores virksomheder, styrke iværksætterne og gøre det attraktivt for udenlandske virksomheder at investere i Danmark. Vores ambition er at styrke de danske virksomheder til glæde og gavn for alle danskere. Ved at øge produktiviteten kan vi sikre, at flere danskere kommer i arbejde.

I både vores politik for at opkvalificere den danske arbejdsstyrke og for at styrke rammevilkårene for erhvervslivet er det et helt centralt mål, at vores initiativer sikrer, at hele Danmark kommer med. For desværre er det sådan, at den fremgang, vi oplever lige nu, ikke er jævnt fordelt i hele landet. Mens det går rigtig godt omkring de store byer, halter alt for mange områder af vores land stadig efter. Det vil vores fokus på opkvalificering og bedre rammevilkår gøre noget ved.

Skævvrider Danmark
Topskattelettelser vil gøre det modsatte. Topskattelettelser vil nemlig ikke kun betyde, at der vil være færre penge til vores lighedsskabende velfærd på sygehusene, i ældreplejen og gennem vores uddannelser. Topskattelettelser vil også skabe en endnu større skævvridning mellem land og by, da de personer, der får størst glæde af skattelettelserne, primært bor i byerne.

Derfor er valget til efteråret klart. På den ene side står Socialdemokratiet med klare planer for, hvordan vi sikrer flere arbejdspladser og ordentlig velfærd. På den anden står regeringen med en ambition om – koste hvad det vil – at give topskattelettelser til Danmarks højest lønnede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00