WHO har fundet ny generaldirektør

UDSKIFTNING: Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har valgt sin nye generaldirektør, og det bliver en etiopier, der får posten.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus er WHO's nye generaldirektør.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus er WHO's nye generaldirektør.Foto: FABRICE COFFRINI/AFP/SCANPIX
Cecilie Gormsen

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus bliver verdenssundhedsorganisationen WHO's nye generaldirektør.

Han kommer fra Etiopien, og er onsdag blevet valgt på den årlige verdenssundhedsforsamling i Genève. Tedros Adhanom Ghebreyesus er valgt for de næste fem år, og han afløser dr. Margaret Chan, der har siddet på posten siden 2006.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som deltog i WHO’s årlige forsamling, mener, at WHO har en vigtig rolle i udviklingen af internationale normer og standarder på flere områder:

”Det er vigtigt, at vi får en chef for WHO, som kan sikre fremdrift og resultater i forhold til de store globale udfordringer på sundhedsområdet som f.eks. kroniske sygdomme og antibiotika-resistens,” siger Ellen Trane Nørby.

Særligt ebolaepidemien i 2014 viste, at WHO spiller en vigtig rolle globalt, mener den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). Hun peger samtidig på, at sundhed er afgørende for udvikling, ligesom der er brug for et markant løft af sundhedssystemerne –især i Afrika.

”Fra dansk side vil vi også gerne have WHO mere på banen i forhold til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, ikke mindst når det gælder unges adgang til prævention,” siger Ulla Tørnæs og fortsætter:

”Befolkningstilvæksten er fortsat meget høj i visse lande, og når vi skal hjælpe de nye, store generationer af unge afrikanere ud af fattigdom, er det afgørende, at de selv kan bestemme, om, hvornår og hvor mange børn de vil have.”

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus tiltræder generaldirektør-stillingen 1. juli.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS









0:000:00