Yahya-effekt: 12.000 nye underskrifter på tre uger

OPSTILLING: Nationalpartiet har fået 12.000 nye underskrifter, siden Yahya Hassan for tre uger blev partiets folketingskandidat. Formand for Nationalpartiet Kashif Ahmad glæder sig over opbakningen, men kritiserer samtidig bureaukratiske udfordringer med at få underskrifterne godkendt.

Foto: Nationalpartiet
Lise-Lotte Skjoldan

I 2013 kunne Yahya Hassan få danskerne til læse digtsamlinger som aldrig før. Men det er ikke kun på den litterære scene, at den 19-årige aarhusianer er et trækplaster.

Også i det relativt nystiftede Nationalpartiet har man tydeligt kunnet mærke Yahya-effekten.

I de seneste tre uger, siden Yahya Hassan blev folketingskandidat, er Nationalpartiet nemlig gået fra at have modtaget cirka 15.000 vælgererklæringer til at have samlet over 27.000. Det er en fremgang på over 12.000 underskrifter.

Og Nationalpartiets formand, Kashif Ahmad, er glad for opbakningen til partiet.

"Det er meget glædeligt, at vi er gået så meget frem. Det er en stor cadeau både til Yahya Hassan, men også til partiet," siger Kashif Ahmad, som også glæder sig over, at der er kommet nye vælgererklæringer fra alle landets 98 kommuner og alle aldersgrupper.

Han ser tilstrømningen af vælgererklæringer som en anerkendelse af den platform, som partiet har, og som Yahya Hassan har valgt at træde ind på.

Svært at få underskrifter godkendt
Der er dog stadig lang vej endnu mod at blive opstillingsberettiget, selvom Nationalpartiet har modtaget langt over de 20.260 underskrifter, som det kræver. Det er nemlig indtil videre kun omtrent 9.800 af underskrifterne, der er blevet godkendt i kommunerne.

Kashif Ahmad anerkender, at partiet har en udfordring med at nå at blive opstillingsberettiget, men påpeger, at det skyldes bureaukrati.

"Vi bliver tit spurgt: "Når I det?" Men i virkeligheden har vi jo nået det. Vi har jo passeret de 20.260 vælgererklæringer, der skal til," siger Kashif Ahmad.

Problemet er ifølge Kashif Ahmad, at vælgererklæringerne strander i kommunerne.

"Vi står med en udfordring nu, hvor vi er afhængige af, at kommunerne arbejder hurtigt og sender vælgererklæringer ud til borgere. Der er utallige borgere, som har henvendt sig til os og sagt, at det er tredje gang, de har sendt vælgererklæring ind, og at de ikke har hørt fra kommunerne endnu," siger Kashif Ahmad.

Partiformanden retter også en skarp kritik mod Indenrigsministeriet for ikke at have indført en NemID-løsning for indsamling af vælgererklæringer. En sådan ordning blev vedtaget i Folketinget i oktober 2013 og skulle oprindelig have været indført 1. januar 2015. Siden er lanceringen blevet rykket til "foråret 2015". Men det er ikke sket endnu.

Ahmad: Vi har gjort, hvad vi kan
Det er altså et kapløb mod tiden for Nationalpartiet, der derfor skal krydse fingre for, at Helle Thorning-Schmidt (S) ikke udskriver valget foreløbigt.

Kashif Ahmad påpeger, at de fra Nationalpartiets side har henvendt sig til kommunerne både telefonisk, via brev og personligt fremmøde for at få fremskyndt godkendelseprocessen. Partiet har også taget kontakt til indenrigsminister Morten Østergaard (R), som i sidste ende er ansvarlig for, at NemID-løsningen bliver implementeret.

"Vi har gjort, hvad vi kan. Nu står vi i en situation, hvor vi reelt set bare venter på, at demokratiet tillader os at kunne stille op," siger Kashif Ahmad.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00