Debat

Børns Vilkår og socialrådgiverforening: Lang sagsbehandlingstid kan signalere, at det ikke nytter at række ud til de voksne

Ventetid i et udsat barns liv kan være så uoverskueligt, at barnet helt opgiver tanken og håbet om, at de voksne og systemet kan og vil hjælpe dem, skriver Rasmus Kjeldahl og Signe Færch.

Langt de fleste børn er loyale over for deres forældre, selv de forældre, der svigter, så det er et stort og modigt skridt, når børn åbner op, og de har derfor brug for at blive grebet med det samme, skriver Rasmus Kjeldahl og Signe Færch.
Langt de fleste børn er loyale over for deres forældre, selv de forældre, der svigter, så det er et stort og modigt skridt, når børn åbner op, og de har derfor brug for at blive grebet med det samme, skriver Rasmus Kjeldahl og Signe Færch.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Signe Færch
Rasmus Kjeldahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I starten af april kunne DR fortælle, at halvdelen af landets kommuner har svært ved at overholde sagsbehandlingsfristerne i deres børne- og familieafdelinger. Det er først og fremmest bekymrende for de børn og unge, som afventer svar, afklaring og hjælp.

Men tallene afspejler også, hvordan socialrådgiverne mangler ressourcer til at kunne levere et tilfredsstillende stykke arbejde.

Det er to forskellige sider af et meget alvorligt problem, hvilket var tydeligt i DR’s mediedækning af tallene, hvor vi hver især talte vores egen målgruppes sag i det. Selvfølgelig og uden tvivl. Men virkeligheden er også, at vi er enige i, at der er nuancer.

Langt de fleste børn er loyale over for deres forældre, selv de forældre, der svigter

Rasmus Kjeldahl og Signe Færch
Hhv. direktør i Børns Vilkår og forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening

De nuancer kommer sjældent med i en mediedækning, men de ville ellers afspejle, at vi mener, at det er noget nær umuligt at løse problemet for den ene målgruppe uden at tænke den anden med.

Fanges i limbo af uvished

I mange tilfælde sidder den enkelte socialrådgiver begravet i alt for mange sager, hvilket betyder, at arbejdspresset og kompleksiteten på børneområdet er for høj.

Det fører os fluks over i den næste problematik om, at der samtidig er stor udskiftning i socialrådgivere, der suser ind og ud af børne- og familieafdelingerne. Seneste tal fra kommuner og regioner viser, at cirka hver fjerde socialrådgiver skifter stilling i løbet af et år. Det er utilfredsstillende for socialrådgiverne at være i.

For børnene ser ventetiden endnu værre ud. Ventetid i et udsat barns liv kan være så uoverskueligt, at barnet helt opgiver tanken og håbet om, at de voksne og systemet kan og vil hjælpe dem. Det kan for eksempel være i forbindelse med børnefaglige undersøgelser, der ikke bliver lavet inden for tidsfristen.

I bisidningen i Børns Vilkår møder vi børn, der har fortalt om vold og overgreb i hjemmet til voksne, som har lovet at hjælpe. Men hvis kommunen ikke reagerer på underretningen inden for tidsfristen, risikerer barnet at gå rundt i et limbo af uvished om, hvorvidt hjælpen overhovedet kommer.

I værste tilfælde giver det barnet følelsen af, at det ikke nytter at række ud til voksne. Og det kan i sidste ende stå i vejen for opbygningen af en tillidsfuld relation til socialrådgiveren, som ellers kan være afgørende for at kunne hjælpe barnet.

Lovgivning er ikke nok

Den store udskiftning af socialrådgivere kommer oven i og kan for børnene betyde, at de igen og igen skal forholde sig til og genfortælle deres historie til nye voksne – nogle børn har haft ti forskellige socialrådgivere.

Det er vigtigt at huske på, hvor svært det kan være for børn at åbne op og fortælle om svigt i hjemmet. Langt de fleste børn er loyale over for deres forældre, selv de forældre, der svigter, så det er et stort og modigt skridt, når børn åbner op, og de har derfor brug for at blive grebet med det samme.

I værste tilfælde giver det barnet følelsen af, at det ikke nytter at række ud til voksne.

Rasmus Kjeldahl og Signe Færch
Hhv. direktør i Børns Vilkår og forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening

Så når sagsbehandlingen trækker ud og tidsfristen ikke bliver overholdt, er det alvorligt. Nødvendige indsatser skal sættes i gang med det samme, så problemerne ikke vokser sig store og uløselige.

Og når indsatser er sat ind, er det lige så vigtigt, at aftalte møder, orienteringer og tilbagemeldinger bliver overholdt, så barnet ikke mister overblik i egen sag.

Det vil uden tvivl kræve flere ressourcer til socialrådgiverne, så de ikke bliver overbebyrdet med sager og ikke kan nå alt det, de skal. Men med de flere ressourcer følger også et ansvar over for børnene med sager i kommunerne, så de ikke oplever at blive overset og overhørt.

En del af løsningen er derfor, at alle socialrådgivere får kompetencer i børneinddragelse – helt som ambitionen er i barnets lov, men det sker ikke uden adgang til efteruddannelse.

Så med barnets lov er vi – i hvert fald på papiret – nået tættere på målet. Det er bare ikke helt nok med lovgivning, det skal også kunne lade sig gøre i praksis, og det kræver uden tvivl flere midler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Færch

Forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
Ba.scient.soc (Roskilde Uni. 2009), socialrådgiver (Professionshøjskolen Metropol 2013)

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00