Regeringen bebuder samlet ghettostrategi

GHETTOER: Regeringen lover nu det, som opposition og eksperter har råbt på i årevis. En samlet ghettostrategi på tværs af ministerierne. Men den er ikke meget værd, hvis der ikke følger penge med, påpeger oppositionen og boligselskaberne.
Jørgen Skadhede
De mest udsatte boligområder er en trussel mod sammenhængskraften og den særegne tillid i det danske samfund.

Derfor bebuder regeringen i sit nye arbejdsprogram nu en samlet ghettostrategi, der skal modvirke social udstødelse.

"Vi vil lægge op til en samlet ghettostrategi. Vi vil gerne være med til at rive nogle af de sorte pletter ned, som gør det vanskeligt at resocialisere og integrere mange mennesker. Der skal sættes målrettet ind over for de fysiske rammer, og vi skal se på, hvordan vi kan forbedre beboersammensætningen," sagde vicestatsminister Lene Espersen (K) ved præsentationen af det nye arbejdsprogram.

Programmet taler om flere fritids og kulturtilbud i de udsatte områder, samt bedre muligheder for beskæftigelse og fritidsjob gennem partnerskaber med det lokale erhvervsliv.

Dermed følger regeringen op på nogle af de centrale anbefalinger fra den afsluttende rapport, som dens egen programbestyrelse mod ghettoisering udgav i oktober 2008.

Det er kun flotte ord og præcis det samme, som de sagde i 2004. Der er fortsat ingen mål for, hvornår ghettoerne skal være velfungerende områder, og der følger ingen midler med.

Thomas Jensen (S)
Boligordfører

Brug for stærkt politisk lederskab
Programbestyrelsens formand Jørgen Nue Møller har tidligere kritiseret regeringen skarpt for at svigte ghettoerne. Han glæder sig over de nye signaler fra regeringen, selvom strategien endnu er ganske ukonkret på de fleste punkter.

"Jeg bider mærke i, at man nu taler om en samlet strategi. Men nu må vi se, hvordan det kommer til at se ud med udmøntning og finansiering. Integrationsindsatsen skal spille tæt sammen mellem kommunerne og staten, der skal gå foran med et stærkt politisk lederskab. Og så skal man fokusere på børnene. De er de vigtigste i integrationsøjemed," siger Jørgen Nue Møller.

Han har over for Altinget tidligere efterlyst, at regeringen følger anbefalingen om at flytte flere afdelinger af universiteter og andre højere læreanstalter ud i ghettoerne, så de får mere liv og bliver en del af samfundet. Den mulighed bliver dog ikke nævnt i regeringens nye arbejdsprogram.

Flere penge er afgørende
Der står heller ikke noget om, hvorvidt der følger flere penge med den samlede ghettostrategi. Og netop flere penge er afgørende for flere af regeringens skitserede løsninger.

"Det er positiv, at det nu ser ud til, at regeringen vil engagere sig stærkere i de udsatte boligområder. Men det kræver, staten også kommer til lommerne," siger Gert Nielsen, der er direktør i Boligselskabernes Landsforening.

Han peger på, at eksempelvis nedrivning er en dyr løsning, som dog kan være gavnlig enkelte steder.

"Man løser ikke sociale problemer ved at bombe folks huse. Men vi er ikke katolske i forhold til, at det enkelte steder kan være en løsning med en udtynding i de mest belastede områder. Men det koster altså mange penge," siger Gert Nielsen.

Han understreger, at også ønsket om flere fritidstilbud er et spørgsmål om kroner og øre for kommunerne.

Kan ende i spredt fægtning
Det manglende tilsagn om øgede midler til ghettoindsatsen betyder, at Socialdemokraterne langtfra er imponeret af regeringens nye strategi.

"Det er kun flotte ord og præcis det samme, som de sagde i 2004. Der er fortsat ingen mål for, hvornår ghettoerne skal være velfungerende områder, og der følger ingen midler med. Så formentlig bliver det den samme spredte fægtning, som vi har ser de sidste fem år," siger boligordfører Thomas Jensen (S).

Dokumentation
Samlet ghettostrategi
Regeringen vil udarbejde en samlet ghettostrategi, der sætter målrettet ind over for både fysiske rammer og beboersammensætning i ghettoområder. Det skal være lettere at lægge de mest utidssvarende lejemål sammen og at rive "sorte pletter" ned. Marginaliserede beboere og familier skal tilbydes målrettet hjælp både til fraflytning fra ghettodannelser og til en ny start et nyt sted. Samtidig skal nye ressourcestærke beboere tiltrækkes. Der skal etableres flere attraktive fritids- og kulturtilbud i belastede områder. Og der skal søges indgået partnerskaber med det lokale erhvervsliv om blandt andet fritidsjobs og beskæftigelsesmuligheder for voksne beboere med ingen eller sporadisk tilknytning til arbejdsmarkedet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Jørgen Nue Møller

Adj. professor, CBS, fhv. adm. direktør i KAB, fhv. sekretariatschef i KL, fhv. formand, Realkredit Danmark og Realdania og fhv. næstformand, Danske Bank
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1971)

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00