Debat

AAB: Samarbejde skaber tryghed i udsatte boligområder

DEBAT: Et samarbejde imellem politiet, kommunen og boligorganisationerne har øget trygheden i udsatte boligområder. Det skriver Christian Høgsbro, adm. direktør i AAB.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Høgsbro
Adm. direktør, Boligforeningen AAB og formand, Landsbyggefonden

Fra tid til anden dukker der historier op i medierne, hvor kriminalitet – for eksempel i form af stoffer, våben og bandevold - knyttes tæt sammen med udsatte boligområder. Resultatet er naturligvis utrygge beboere, og lige så naturligt er det, at pressen ringer os op og gerne vil vide, hvad vi som boligorganisation har tænkt os at gøre ved det.

Svaret er imidlertid ikke så enkelt, og jeg forundres med jævne mellemrum over at medierne tilsyneladende tror, at en enkelt boligorganisation alene kan drages til ansvar, når bandemedlemmer og andre kriminelle omdanner et ellers velfungerende boligområde til en slagmark med omfattende hashhandel.

Sagen er jo, at vi som boligorganisation kan gøre rigtig meget. Og det gør både AAB og de øvrige selskaber i den almene sektor allerede. År efter år skaber og udvikler vi hele tiden nogle fysiske og sociale rammer, der styrker områdernes modstandskraft i forhold til kriminalitet, utryghed og en social slagside.

Kun ved at samle kræfterne kan vi for alvor ændre noget og vende en uheldig udvikling.

Christian Høgsbro
Adm. direktør, Boligforeningen AAB og formand, Landsbyggefonden

Men det alene kan ikke vende fiasko til succes eller fjerne utryghed i et udsat boligområde. For at det skal lykkes, skal der et slagkraftigt og viljestærkt samarbejde til mellem boligselskaberne og det offentlige. Kun ved at samle kræfterne kan vi for alvor ændre noget og vende en uheldig udvikling.

Et forpligtende samarbejde
Boligområdet Hede-Magleparken i Ballerup, der huser 4.000 beboere, er et godt eksempel på, at netop forpligtende samarbejde mellem forskellige aktører giver resultater. Hede-Magleparken har igennem længere tid være præget af åbenlys hashhandel, der har skabt stor utryghed blandt beboerne.

For at ændre på tingenes tilstand etablerede boligorganisationerne AAB og Baldersbo sammen med Vestegnens Politi og Ballerup Kommune i efteråret 2015 et forpligtende samarbejde med den klare målsætning, at Hede-Magleparken igen skulle gøres til et trygt sted at bo og færdes i.

Der blev helt konkret underskrevet en aftale, hvor vi forpligter hinanden til at samarbejde om oprettelsen af et kriminalitetsbekæmpende netværk af lokale aktører. Det sker blandt andet ved at inddrage og aktivere lokale borgere, boligafdelinger, erhvervsdrivende, foreninger, institutioner m.fl. i arbejdet for at gøre en forskel for lokalområdet og sige fra over for ødelæggende og uroskabende bandeadfærd.

Den styrkede indsats samarbejder med den boligsociale indsats i området, og samtidig har boligorganisationerne indført en nul-tolerance-politik, hvor vi ikke accepterer beboere, der er involveret i kriminalitet.

Boligorganisationerne har sammen med politiet, kommunen og forsikringsmæglervirksomheden Willis gennemført en tryghedsvandring i boligområdet. Når flere aktører med forskellige kompetencer gennemfører en tryghedsvandring i fællesskab, er det lettere at finde frem til de gode og – i visse tilfælde – simple løsninger, der kan højne trygheden i et boligområde.

I det konkrete tilfælde betød tryghedsvandringen, at kommunen har ændret på adgangsforholdene til boligområdet, mens vi nu i AAB arbejder med beskæring af beplantningen og bedre belysning af området. Politiet har tilknyttet to lokalbetjente til Hede-Magleparken, som har fået deres faste gang i området, og deres mobilnumre er tilgængelige for alle beboere.

Treenigheden giver resultater
Og samarbejdet virker. Vi får allerede nu – godt et halvt år efter samarbejdsaftalen blev underskrevet - positive tilbagemeldinger fra beboerne i Hede-Magleparken. Den åbenlyse hashhandel er på retræte, og trygheden og den positive stemning er vendt tilbage.

Treenigheden mellem politiet, kommunen og boligorganisationerne har vist sig at give resultat. Hver især har vi styrken og kompetencen til at gøre en del ved problemerne, men først når vi forener kræfterne, skubber vi for alvor ved tingenes tilstand.

Samarbejdet omkring Hede-Magleparken ledes af en styregruppe med repræsentanter på direktørniveau fra boligselskaber, kommune og politi. Det vidner ikke blot om, at arbejdet og indsatsen tages alvorligt, men det er også med til at sikre, at strategiske beslutninger kan føres ud i livet umiddelbart efter, de er taget.

På den måde sikrer vi, at der er handlekraft bag ambitionerne hos alle aktører, og det er tvingende nødvendigt for at ændre en negativ udvikling i et boligområde. Ligesom det er tvingende nødvendigt, at vi forstætter med at indgå forpligtende samarbejdsaftaler mellem myndigheder og boligselskaber.

Så næste gang jeg bliver kontaktet af et større formiddagsblad, der vil vide, hvad jeg har tænkt mig at gøre ved åbenlys hashhandel og skyderier i et specifikt boligområde, så må svaret blive, at jeg vil fortsætte med at forene vores ”muskler” via forpligtende samarbejdsaftaler med kommunen, politiet, de lokale foreninger og alle andre, der vil arbejde for trygge og attraktive boligområder. Det er vejen frem, og det virker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Høgsbro

Projektudviklingsdirektør, Kuben Management
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00