Aarhus-notat rejser tvivl om grundsalg til almene boliger

ALMENE BOLIGER: Aarhus Kommune sælger grunde, som kun kan bruges til almene boliger. Venstre opfordrer København til at lade sig inspirere af Aarhus.

Et af Aarhus' store byudviklingsområder er på havnen, hvor der også er opført almene boliger. <br>
Et af Aarhus' store byudviklingsområder er på havnen, hvor der også er opført almene boliger.
Foto: Colourbox
Mads Bang

Hvis det holder sig inden for loven, så lyder det som en rigtig god ide. Det kunne være, at København skulle se lidt på, hvad de gør i Aarhus.

Britt Bager (V)
Boligordfører
Fakta
Uddrag af notatet

"Den omstændighed, at lovgivningen (den kommunale styrelseslovs § 68, stk. 2) indeholder en direkte undtagelse fra den generelle udbudspligt ved salg af kommunale ejendomme, indikerer i sig selv, at salg til almene boligorganisationer via en saglig  rådighedsindskrænkning kan ske til en reduceret pris i forhold til markedsprisen.

Beslutningen om salg af en bestemt grund eller bestemte byggeretter til almene boligorganisationer er udtryk for en rådighedsbegrænsning, som efter omstændighederne kan have stor betydning for markedsprisen. Beslutningen om salg uden udbud skal derfor i de nævnte situationer være båret af almindelige saglige kommunale interesser. Et sagligt kommunalt hensyn vil i den forbindelse være byplanmæssige forhold."



Kilde: "Udbudsstrategi – Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger" Aarhus Kommune/Bech-Bruun, 2014

En juridisk vurdering fra sommeren 2014 rejser tvivl om kommunernes muligheder for at skabe blandet boligsammensætning i byerne. I debatten om billige boliger i de store byer har blandt andet Københavns overborgmester Frank Jensen (S) argumenteret med, at kommunens grunde ikke må sælges under markedsprisen. Det er det argument, som notatet fra Aarhus går i rette med.

Notatet, der er udarbejdet af advokatfirmaet Bech Bruun, vurderer at det er i overensstemmelse med styrelsesloven, når Aarhus Kommune sælger grunde, som kun må bruges til at opføre almene boliger. En såkaldt rådighedsbegrænsning, som betyder, at kommunen formentlig sælger grundene til en lavere pris, end hvis der måtte opføres private boliger.

Chef for Bolig og Projektudvikling i Teknik og Miljøforvaltningen i Aarhus Bente Lykke Sørensen forklarer, at det er en naturlig konsekvens af kommunens vision om en blandet by. Og det er ikke kun almene boliger kommunen øremærker grunde til.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00