Andelsboligforening vinder over Nykredit - får lov at gå konkurs

KONKURS: Andelsboligforeningen Duegaarden har nu Højesterets ord for, at foreningen godt måtte erklære sig konkurs trods Nykredits forsøg på at holde den gældsplagede forening i live.

Andelsboligforeningen Duegaarden blev oprettet, da priserne var høje i 2007. Foreningen kom i problemer, fordi der blev optaget meget risikable lån.<br>
Andelsboligforeningen Duegaarden blev oprettet, da priserne var høje i 2007. Foreningen kom i problemer, fordi der blev optaget meget risikable lån.
Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Mads Bang

Beboerne i andelsboligforeningen Duegaarden i København fik i dag Højesterets ord for, at foreningen var i sin gode ret til at erklære sig konkurs tilbage i 2013.

Foreningen er kommet i store økonomiske vanskeligheder, blandt andet på grund af, at foreningen optog en række risikable lån.

Og selv om foreningen nu kan opløses, og beboerne dermed bliver lejere i en ejendom ejet af Nykredit, så har der været forskellige holdninger til konkursen hele vejen igennem retssystemet.

Dommerne i Højesteret var også uenige om udfaldet, men flertallet gav Duegaarden medhold i, at foreningens konkurs var berettiget.

Modparten i sagen er Nykredit, som har ydet en række lån til foreningen, og op til konkursen har forsøgt at holde hånden under foreningen for på den måde at få en del af de omkring 500 millioner kroner hjem, som foreningen skylder.

Højesterets afgørelse fra i dag bygger blandt andet på, at Nykredits tilsagn om at holde hånden under foreningens økonomi ikke var klart nok.

”Endvidere lagde flertallet vægt på, at tilsagnet på flere punkter var uklart, og at det ikke indebar en bestemt og sikker løsning af Duegårdens betalingsproblemer,” skriver Højesteret om afgørelsen.

Landsretten underkendt
I første omgang gav Sø- og Handelsretten A/B Duegaarden medhold, mens Østre Landsret sidste år omstødte den kendelse.

Sagen har principiel karakter og kan have betydning for en række andre foreninger, som er kommet i klemme på grund af risikabel låntagning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00