Debat

Bent Greve: Invester i Udkantsdanmark

DEBAT: Danmark er trods sin beskedne størrelse ved at blive delt på midten, og vil man vende denne udvikling kræver det både kreativitet i fødevarebranchen og en økonomisk favorisering af uddannelse i yderområderne, skriver professor Bent Greve.

"Det vil derfor være et
vigtigt bidrag, at samfundet sikrer, at uddannelse i yderområder økonomisk
favoriseres, hvis den negative spiral skal vendes. Flere med uddannelse vil give såvel
fødevareerhverv som andre erhverv muligheder og lyst til at være i områderne," skriver professor Bent Greve. 
"Det vil derfor være et vigtigt bidrag, at samfundet sikrer, at uddannelse i yderområder økonomisk favoriseres, hvis den negative spiral skal vendes. Flere med uddannelse vil give såvel fødevareerhverv som andre erhverv muligheder og lyst til at være i områderne," skriver professor Bent Greve. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bent Greve
Professor ved Roskilde Universitet

Siden 1990 er den direkte beskæftigelse i landbrug, skovbrug og fiskeri næsten halveret, så der i dag er under 70.000 direkte beskæftiget indenfor erhvervene. Det bidrager, sammen med den også faldende beskæftigelse i industrien, til den stadigt klarere opdeling af arbejdsmarkedet i Danmark, ved at flere uddanner og bosætter sig omkring de store byer, og især omkring København. Danmark er derved på trods af sin beskedne størrelse ved at blive delt på midten.

Spørgsmålet er, om det er en udvikling. som kan vendes. Svaret er nok enkelt, at noget kan der gøres, men at det næppe vil være en mirakelkur.

Sunde turister
Danskerne vil gerne have sunde fødevarer – og det vil de også gerne have i andre lande. Den offentlige sektor kan gennem sin indkøbspolitik såvel centralt som decentralt understøtte denne udvikling. En sikker efterspørgsel fremmer produktion og dermed også beskæftigelsen indenfor erhvervet. Spørgsmålet er naturligvis, om forbrugerne er villige til at betale den måske lidt højere pris. Det vil – og kan – de bedre stillede i Danmark godt. Det vil folk på ferie ofte også godt, og derfor kan et samspil med turismen være en oplagt mulighed.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected]

Ferie og fødevarer
Mange danske øer og lokalområder har efterhånden en tradition for gode lokale produkter, som turister også er villige til at købe. Problemet her er måske, at der er for mange med de samme tilbud. Det er lidt de samme lokale produkter, som kan købes og findes rundt omkring i Danmark, og en fremadrettet strategi bør i langt højere grad ske gennem samarbejde mellem de forskellige udkantsområder om at udvise større forskellighed.

Udviklingen af muligheder for eksempelvis at leje sin bolig ud på nettet kan også være et instrument til dels at skabe direkte indtægter, men også til at få flere til at være i de enkelte områder. En risiko for områderne ved denne strategi vil naturligvis være, at konkurrencen bliver hårdere for eksisterende udbydere af overnatning, og dermed at nettotilgangen af turister og arbejdspladser bliver begrænset.

Danskerne vil gerne have sunde fødevarer – og det vil de også gerne have i andre lande. Den offentlige sektor kan gennem sin indkøbspolitik såvel centralt som decentralt understøtte denne udvikling.

Bent Greve
Professor ved Roskilde Universitet

Hvilke rammebetingelser?
Udkantsområdernes store problem er, at der samlet er for få job- og uddannelsesmuligheder i områderne til, at det er attraktivt for de unge at blive og for virksomhederne til at lokalisere sig i områderne. Det er derfor en konstant negativ spiral, hvor en social og innovativ velfærdsstat gennem investeringer, især i uddannelse i lokalområder, kan bidrage til at øge sociale og humane kompetencer i områderne og dermed formentligt både få flere lokale iværksættere og mindre produktionsvirksomheder til at være placeret, om end det med den teknologiske udvikling vil være et begrænset antal jobs. Men samtidig kan der være nye job (dog også her begrænset) som kan varetages på distance, hvis de nødvendige faglige kompetencer er til stede.

Det vil derfor være et vigtigt bidrag, at samfundet sikrer, at uddannelse i yderområder økonomisk favoriseres, hvis den negative spiral skal vendes. Flere med uddannelse vil give såvel fødevareerhverv som andre erhverv muligheder og lyst til at være i områderne. Det er ingen snuptagsløsning, men på sigt burde det kunne bidrage til nogle muligheder også i yderområderne af Danmark gennem en kombination af et højere uddannelsesniveau, en endnu bedre fødevarekvalitet og øget turisme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Greve

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1977), ph.d. i offentlig administration (Roskilde Uni. 1992), dr.scient.adm. (Roskilde Uni. 2002)

0:000:00