Debat

Børnerådet: Inddrag børn og unge i arbejdet for tryghed

DEBAT: Børn og unge søger fællesskab og tryghed som alle andre, og vi skal sørge for, at de får det, før de begynder at lede de forkerte steder. Derfor spiller inddragelse af børn og unge en central rolle, når vi skal skabe sunde fællesskaber. Det skriver Per Larsen, formand i Børnerådet og fhv. chefpolitiinspektør ved Københavns Politi. 

"Udsatte boligområder
og deres beboere slås med meget mere end blot utryghed og dårlige statistikker:
De slås med fordomme, manglende anerkendelse, stigmatisering og en fastlåst
selvforståelse," skriver Per
Larsen, formand i Børnerådet og fhv. chefpolitiinspektør
ved Københavns Politi. 



<br>
"Udsatte boligområder og deres beboere slås med meget mere end blot utryghed og dårlige statistikker: De slås med fordomme, manglende anerkendelse, stigmatisering og en fastlåst selvforståelse," skriver Per Larsen, formand i Børnerådet og fhv. chefpolitiinspektør ved Københavns Politi.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Larsen
Formand i Børnerådet

I 2014 lavede Børnerådet en undersøgelse blandt 32 børn og unge i Vollsmose, der er kendt som et boligområde med mange sociale problemer. Undersøgelsen gav et billede af en gruppe børn, der på mange måder er glade for at bo, hvor de bor, men som også kæmper med en oplevelse af at være udsat for et kritisk blik, og som føler sig stigmatiseret i det danske samfund. Derudover er det gennemgående hos børnene og de unge fra Vollsmose, at de godt kunne tænke sig at blive inddraget i endnu højere grad i processer og beslutninger om deres boligområde, deres fritidsliv, skolen og meget andet. De peger blandt andet på behovet for flere organiserede fora, hvor børn og unge kan komme og sige deres mening til voksne, der tager dem og deres ideer alvorligt.

Et fælles ansvar
Vi har en fælles samfundsmæssig forpligtigelse til at yde al den hjælp, vi kan, til udsatte boligområder.

Den forpligtigelse indebærer blandt andet, at vi sørger for, at børn og unge har gode alternativer til for eksempel at hænge på gaden, hvor kedsomheden nogle gange vinder, og ballade udgør det mest attraktive tidsfordriv. Der skal overraskende få utilpassede unge til at skabe utryghed i et område, og indsatsen for mere tryghed skal bygge på et tæt samarbejde mellem politi, kommune, boligselskab, gadeplansarbejdere og frivillige organisationer.

Fakta
Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.


Boligdebatten vil i den kommende tid diskutere trygheden i udsatte boligområder. Politiets seneste tryghedsindeks viste, at der trods faldende kriminalitetsrater i de udsatte boligområder fortsat er mange beboere der føler sig utrygge. Hvad er forklaringen, og hvordan kan man sikre, at flere oplever tryghed også i de udsatte områder?

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Men etablering af fællesskaber kan have meget forskellige forudsætninger og skal gribes forskelligt an fra sted til sted. Derfor skal børn og unge inddrages, inden vi brager ind med gode ideer og påfund.

Unges erfaringer kan gavne samfundet
Børn og unge er eksperter på mange områder. De har erfaring og viden, som voksne – både fagfolk og politikere – kan have stor nytte af. Det gælder i alt fra kommunalpolitik, kulturpolitik, sundhedsstrategier til byplanlægning. Men det er ikke nok bare at have børn og unge med som sparringspartnere i idéfasen eller lade dem evaluere på et projekt, når det er afsluttet. De gode løsninger kræver, at man involverer dem i hele processen – som med-aktører fra start til slut. Det stiller krav om tid, ressourcer og dygtige og lyttende fagfolk. Men jeg vil godt garantere, at den investering kommer igen.

Der skal overraskende få utilpassede unge til at skabe utryghed i et område, og indsatsen for mere tryghed skal bygge på et tæt samarbejde mellem politi, kommune, boligselskab, gadeplansarbejdere og frivillige organisationer.

Per Larsen
Formand i Børnerådet og fhv. chefpolitiinspektør ved Københavns Politi

Inddragelsen øger trygheden
Undersøgelsen blandt børnene og de unge i Vollsmose fortæller os ikke blot, at børn og unge gerne vil inddrages og være med til at give konkrete forslag til håndtering af problemer. Den fortæller også, at disse boligområder og deres beboere slås med meget mere end blot utryghed og dårlige statistikker: De slås med fordomme, manglende anerkendelse, stigmatisering og en fastlåst selvforståelse. Reel og seriøs inddragelse er i det lys én af flere måder, hvorpå vi kan ændre kulturen og retorikken omkring de udsatte områder, så både omverdenen og beboerne selv får mulighed for at bryde ud af de fastlåste mønstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Larsen

Fhv. formand, Børnerådet, chefpolitiinspektør, Politi, vicepræsident, Kræftens Bekæmpelse
politibetjent (1966)

0:000:00