Debat

Dansk Byggeri: Anbefalingerne til cirkulær økonomi er velkomne

DEBAT: Anbefalinger skal udvikles i tæt samarbejde med byggebranchen, og motoren for at relisere ambitionerne skal være økonomi, skriver Michael Nielsen og Thomas Uhd fra Dansk Byggeri.

Foto: Dansk Byggeri
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael H. Nielsen og Thomas Uhd
Henholdvis direktør og branchedirektør i Dansk Byggeri.

Byggebranchen er i fuld gang med den cirkulære omstilling. Hele 87 procent af affaldet fra branchen genanvendes til en række nye formål. I en ny medlemsundersøgelse tilkendegav mere end 60 procent af Dansk Byggeris medlemmer, at de anvender genbrugsmaterialer i deres ydelser, og knap 65 procent af de adspurgte medlemmer laver produkter, som kan genbruges eller genanvendes.

Alligevel er der fortsat et uforløst potentiale. I Dansk Byggeri bakker vi derfor op om de anbefalinger, som regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi har lanceret. Men vi vil også gerne understrege, at indførelse af cirkulære forretningsmodeller skal udvikles i tæt samarbejde med branchen.

Økonomi skal være motoren
Det giver rigtig god mening, at der, i anbefalingerne med blandt andet udvikling af et materialepas, et mere cirkulært bygningsreglement og sikring af mere selektiv nedrivning, er fokus på byggebranchen. Hele 35 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark stammer fra bygge- og anlægsbranchen. Vi har med andre ord et stort ansvar som branche, og det ønsker vi at leve op til.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men de foreslåede tiltag bør dog kun indføres, hvis den miljømæssige gevinst står i rimeligt forhold til indsatsen – og så skal initiativerne naturligvis tænkes ind i byggeriets processer, så byggeriet også under en cirkulær økonomi kan fastholde og udvikle produktiviteten.

Det er i den forbindelse værd at understrege, at motoren for at realisere ambitionerne skal være økonomi. Af samme årsag er vi hos Dansk Byggeri glade for at se, at anbefalingerne skal gennemføres og udvikles i tæt samarbejde med branchen, så det sikres, at tiltagene skaber værdi for samfundet.

Men de foreslåede tiltag bør dog kun indføres, hvis den miljømæssige gevinst står i rimeligt forhold til indsatsen – og så skal initiativerne naturligvis tænkes ind i byggeriets processer, så byggeriet også under en cirkulær økonomi kan fastholde og udvikle produktiviteten.

Cirkulær økonomi i byggebranchen er nyt domæne
Vi bør derfor have praktikerne på banen. For det første fordi der ikke bør reguleres, før der er erfaringsmæssige begrundelser for regulering. For det andet fordi de dokumentationstunge anbefalinger skal være både operationelle og værdiskabende. For det tredje bør der ikke søsættes initiativer, som er kontraproduktive for forretningen eller ikke har en reel miljøgevinst.

For selvom der allerede genanvendes i stor stil i byggebranchen, så er en egentlig omstilling til cirkulær økonomi med nye former for genanvendelse og nye forretningsmodeller og -processer delvist et nyt domæne. Det vil tage tid at omstille branchen til dette, og det er vigtigt med tålmodighed og saglige vurderinger frem for forhastet regulering. Men der må gerne skubbes på for at bringe byggebranchen i den rigtige retning.

Så velkommen til anbefalingerne. Vi vil gerne kvittere for den lydhørhed, som Advisory Boards formand, Flemming Besenbacher, og sekretariatet har lagt for dagen i processen indtil nu. Videre frem ser Dansk Byggeri og vores medlemmer frem til samarbejde med den øvrige branche og myndighederne om at udvikle fornuftige og brugbare redskaber, så byggebranchen kan blive endnu mere cirkulær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael H. Nielsen

Seniorrådgiver, Concito
landsskabsarkitekt (Københavns Uni. 1983), master i offentlig administration (CBS 2000)

0:000:00