Debat

Dansk Byggeri til regeringen: Hvorfor har I udeladt energibesparelser?

DEBAT: Regeringen glemmer, at energipolitikken står på to ben, når der kun er fokus på omstilling til vedvarende energiforsyning. Herved glemmes gevinsterne ved energieffektivisering, skriver Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Regeringsgrundlaget indeholder ambitiøse mål for grøn omstilling, men mangler fokus på energieffektivisering, mener Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.
Regeringsgrundlaget indeholder ambitiøse mål for grøn omstilling, men mangler fokus på energieffektivisering, mener Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.Foto: Dansk Byggeri
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Det nye regeringsgrundlag er en genfremkaldelse af reelle ambitiøse mål for grøn omstilling i Danmark – det er positivt og fortjener anerkendelse. Problemet er dog fortsat, at den danske energipolitik står på et ben, idet der ensidigt fokuseres på, hvorledes den grønne omstilling realiseres via konvertering til vedvarende energiproduktion.

På den måde står den danske energipolitik i skærende kontrast til den energipolitik, som EU-kommissionen netop har udmeldt via en ny energipakke. I energipakken fra EU fokuseres der på både mål for andelen af vedvarende energi, reduktionen i udledning af drivhusgasser samt bindende mål for energieffektivitet. Og netop energieffektivitet eller energibesparelser er den helt store forskel mellem udspillet fra EU og regeringsgrundlaget fra VLAK regeringen.

Energieffektivisering udeladt
Der er som nævnt grund til at rose VLAK regeringen for at de vedkender sig målsætningerne om, at Danmarks skal være et samfund fri af fossile energikilder i 2050 samt at der opstilles delmål for andelen af VE i energisystemet på 50 pct. i 2030.

Den manglende fokus på energieffektivisering kan der politisk tages hånd om, hvis regeringen fx spiller offensivt ud, når den til april måned skal aflevere sin plan for energirenovering til EU.

Michael H. Nielsen
Direktør i Dansk Byggeri

Det bringer Danmark tilbage i ligaen af lande, der vil gå foran i den grønne omstilling – en position der har stor betydning for innovation og udvikling samt omsætning og eksport inden for grønne tjenesteydelser og varer.

Det er imidlertid bekymrende – ja ligefrem uforståeligt – at der i regeringsgrundlaget slet ikke er fokus på de muligheder, der ligger i energieffektivisering. Byggeerhvervet har dokumenteret, at der ligger store potentialer i energieffektivisering af den bestående bygningsmasse.

Analyser fra Aalborg Universitet udført for Ingeniørforeningen (IDA) har dokumenteret, at den mest omkostningseffektive omstilling til et samfund baseret på vedvarende energi sker ved at reducere varmeforbruget i bygningsmassen med 40 pct. Og der er vel at mærke noget at tage fat på, idet energiforbruget i bygninger lægger beslag på næsten 40 pct. af al den energi, der forbruges i Danmark.

Energipolitikkens to ben
Vi skal altså have energipolitikken til at stå på to ben, sådan som EU-Kommissionen netop har spillet ud, og som vi i byggeriet længe har argumenteret for. Der skal fokus på både energieffektivitet og omstilling til vedvarende energiforsyning.

Den manglende fokus på energieffektivisering kan der politisk tages hånd om, hvis regeringen fx spiller offensivt ud, når den til april måned skal aflevere sin plan for energirenovering til EU.

På samme måde kan Energikommissionen indarbejde energieffektivisering i sine anbefalinger, når de afleveres til regeringen i foråret, ligesom energieffektivisering kan få en fremtrædende rolle i den energiaftale, som skal forhandles på plads i 2017 eller senest 2018.

Her ud over arbejder byggeerhvervet aktuelt sammen med energibranchen om en roadmap for bygningers rolle i den grønne omstilling. Denne roadmap forventes færdig i foråret 2017 – så også her kan der hentes inspiration til en energipolitik, der står på to ben – energieffektivisering og omstilling af energiforsyningen til vedvarende energi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael H. Nielsen

Seniorrådgiver, Concito
landsskabsarkitekt (Københavns Uni. 1983), master i offentlig administration (CBS 2000)

0:000:00