DF og K sikrer lang aftale om boligmilliarder

BOLIGAFTALE: Regeringen er blevet enig med Dansk Folkeparti, Konservative, SF og Enhedslisten om en ny fire-årig aftale om den almene sektor. Aftalen forhøjer regeringens udspil i forhold til renoveringer. DF og K sikrer, at aftalen holder i fire år.

Boligminister Carsten Hansen (S) var en glad mand fredag, da han kunne præsentere en aftale om den almene sektor og Landsbyggefonden, som har støtte på begge sider af regeringen.<br>
Boligminister Carsten Hansen (S) var en glad mand fredag, da han kunne præsentere en aftale om den almene sektor og Landsbyggefonden, som har støtte på begge sider af regeringen.
Foto: MBBL
Line JenvallMads Bang

En bred aftale om den almene boligsektor kom i hus op til weekenden. Boligminister Carsten Hansen (S) og regeringen fik landet en aftale, der får støtte fra begge fløje i Folketinget. SF og Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Konservative sikrer regeringen et stort flertal for aftalen, som altså ikke får støtte fra Venstre.

Boligminister Carsten Hansen (V) fremhæver, at aftalen har en lang tidshorisont.

”Det er vigtigt, at der er tryghed og sikkerhed om fremtiden i de almene boliger, hvor der altså bor mere end en million mennesker,” siger boligministeren.

Et af hovedpunkterne i aftalen er en forhøjelse af det beløb, som Landsbyggefonden må renovere for i de næste to år, så der kan renoveres for 4,3 milliarder kroner i 2015 og 2016. Derefter falder beløbet til 2,5 millliarder kroner i 2017 og 2018. Når både de nye og de gamle bevillinger gøres op, vil der kunne renoveres for 18 milliarder kroner i den næste seksårige periode. Selv om det er mere, end regeringen lagde op til, så frygter boligministeren ikke for en overophedning af økonomien i byggeriet.

”Vi ligger på et fornuftigt niveau. Oppositionen ville gerne have den endnu højere op, og jeg synes, vi har fundet et fornuftigt niveau. Sådan er det, når man skal lave et bredt forlig. Og vi har haft en god dialog. Det er en glad boligminister, der står her i dag,” siger Carsten Hansen.

Dansk Folkeparti sikrer lang aftale
Det har været vigtigt for boligminister Carsten Hansen at få Dansk Folkeparti med i aftalen for at sikre, at den ikke ændres efter et valg. Og Dansk Folkepartis boligordfører Karina Adsbøl mener da også, at partiet har fået sat masser af aftryk på aftalen.

”Vi har fået sat en masse fingeraftryk, for eksempel i forhold til de mål, der skal være for, hvor mange lærlinge der skal være, og i forhold til tilgængelighed i boligerne,” siger Karina Adsbøl.

Partiet var gået til forhandlingerne med et krav om at presse renoveringsrammen op på fem milliarder kroner om året. Det lykkedes ikke.

”Vi blev nødt til at gå hårdt til forhandlingerne, for ministeren ville ikke rokke sig. Jeg er godt tilfreds med, at vi kæmpede for det og fik sat et aftryk i forhold til renovering, tilgængelighed og den værktøjskasse, der er til de udsatte områder,” siger Karina Adsbøl.

Revurderes efter to år
De Konservative har også stillet højere krav til renoveringsrammen, og den konservative ordfører Charlotte Dyremose havde også helst set en højere renoveringsramme.

Hun mener dog, at det er centralt, at aftalen rummer en mulighed for at revurdere renoveringsniveauet om to år.

"Parterne er forpligtet på at vurdere aftalen igen på baggrund af to ting, nemlig køen af renoveringer og forholdene i byggesektoren. Så hvis der er en lang kø af opgaver, og hvis der stadig er kapacitet i byggesektoren, så lægger den her aftale op til, at vi igen hæver rammen efter de to år," siger Charlotte Dyremose og tilføjer: 

"Og hvis økonomien ser ud, som den gør nu, om to år, så vil det klart være vores ambition at få hævet den ramme." 

Enhedslisten sluger tyveri
Regeringens parlamentariske grundlag i Enhedslisten har ikke tidligere været med i en aftale om de almene boliger.

Det skyldes blandt andet, at partiet har fastholdt kritikken af, at Folketinget har besluttet, at penge fra Landsbyggefonden skal bidrage ved byggeri af nye almene boliger, den såkaldte bidragssats: I Enhedslisten kaldes ordningen ”tyveriet af lejernes penge”.

Den modstand har partiet været villig til at gå på kompromis med for at sikre en lang aftale og for at sikre, at en kommende regering ikke kan skrue satsen op.

”Vi accepterer, at der er et stort flertal for bidragssatsen. Vi er stadig imod den, og jeg har gjort det klart, at vi fortsat vil tale imod den,” siger Lars Dohn (EL), som tilføjer, at det har haft stor betydning, at partiet ville undgå en fremtidig højere sats – i den nuværende aftale er satsen på 25 procent.

Boligordfører Eigil Andersen fra SF forklarer, at målet var en større ramme, men kompromiset er tilfredsstillende.  

“Med en større ramme, havde der været flere boliger, der var blevet renoveret i et hurtigere tempo. Så enkelt er det jo, og det var det, vi havde håbet på," siger Eigil Andersen. Netop frygten for, hvad der kunne ske, hvis ministeren indgik en aftale med Venstre, har også været en vigtig motivation for SF. 

“Der var et skræmmende perspektiv som alternativ, nemlig en aftale med Venstre," siger Eigil Andersen. Han er særligt glad for, at der er afsat penge til ambitiøse energirenoveringer i aftalen.

Aftalen har allerede effekt fra nytår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00