DF taler dunder om strandbeskyttelse: Regeringen lytter ikke til os

PLANLOV: DF er meget utilfreds med regeringens kurs i de verserende planlov-forhandlinger. Der skal lempes langt mere på strandbeskyttelsen, og det er et kardinalpunkt for os, siger partiets miljøordfører. LA deler kritikken.

Hjalte T. H. Kragesteen

Det var bestemt ikke uden dramatik, da Folketingets partier forhandlede om en ny planlov torsdag i sidste uge.

Dansk Folkeparties miljøordfører, Pia Adelsteen, var meget frustreret over det udkast til aftaletekst, som regeringen præsenterede for partierne. Så frustreret, at hun midt i det hele simpelthen rejste sig op og gik.

”Det var som om, at vi skulle starte forfra i torsdags, og det irriterede mig grænseløst. Jeg rejste mig op og sagde, at jeg må hjem og finde mine ønsker frem. De måtte jo åbenbart være bortkommet et eller andet sted,” siger Pia Adelsteen.

I sidste uge blev forhandlingerne om en ny planlov intensiveret, hvor blå blok og Socialdemokraterne deltager. Og ifølge DF lægger regeringen op til en alt for lille liberalisering af strandbeskyttelseslinjen, der i dag sætter strenge krav for byggeri fra vandkanten og 300 meter ind i landet.

Vi støtter fuldt ud Dansk Folkepartis kritik af udspillet, og vi arbejder for at trække det mest muligt i liberal retning.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

DF er utilfreds med, at forhandlingsteksten lægger op til, at borgerne skal søge om dispensation til eksempelvis fritliggende terrasser, skure og drivhuse på op til 10 m2. Og at der ikke bliver åbnet mere op for posen i forhold til mulige bygge og anlægsprojekter for private grundejere inden for strandbeskyttelseslinjen.

Noget andet under Kjer
Ifølge Pia Adelsteen er aftaleteksten langt mere rigid, end det de blå partier har drøftet, da forhandlingerne blev ledet af tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

”Her ville vi sikre, at folk får meget større ret til sin egen have. Men det er næsten helt væk nu. Det undrer mig såre, for det er noget, vi ellers virkelig har talt meget om tidligere i forløbet. At folk ikke skal bede om lov til at sætte en gynge op på sin egen grund,” siger Pia Adelsteen og fortsætter: 

”Det er underligt, at man ikke må lave en lille terrasse og et drivhus nede i den anden ende af haven, hvis man har lyst til det. Jeg forstår slet ikke Socialdemokraterne.”

Er det Socialdemokraternes skyld?
”Ja, det tror jeg. Det må jeg indrømme. Inden vi genoptog forhandlingerne i sidste uge, havde jeg det klare indtryk, at de fire borgerlige partier var enige om, at vi skulle give folk meget mere ret til at benytte egen matrikel,” siger Pia Adelsteen.

Et kardinalpunkt
Skal der slet ikke være nogle særlige regler, selvom man har sin grund inden for strandbeskyttelseslinjen?
”Nej, det mener jeg ikke."

Skal man kunne bygge en carport, hvis man vil det?
”Ja, selvfølgelig. Man skal bare overholde de byggeregler, der også gælder for alle andre borgere i Danmark. Jeg har lidt svært ved at forstå, at man ikke lave en ny garage, hvis man har to biler.”

Hvor vigtigt er det for jer i forhold til den samlede aftale?
”Det er meget vigtigt. Vi har nogle vigtige kardinalpunkter, og det her er et af dem. Og jeg kender jo Danmarks Naturfredningsforening, så jeg vil lige påpege, at nej, det her handler ikke om, at jeg vil bygge huse helt ned til strandkanten. Det er ikke intentionen,” siger Pia Adelsteen.

S trækker den modsatte vej
DF's kurs er i stærk kontrast til Socialdemokraterne, som i sidste uge udtrykte meget stærke bekymringer for regeringens udspil i forhold til det de danske kyster. Planerne om at lempe strandbeskyttelsen, ophævelse af kystnærhedszonen og flere store turisme-projekter ved kysterne fik en hård medfart.

Erhvervsordfører Morten Bødskov (S) afviser at kommentere konkrete papirer fra forhandlinger, men gentager partiets kritikpunkter. I forhold til strandbeskyttelsen forklarer han:

”Det regeringen har foreslået omkring strandbeskyttelsen er alt, alt for vidtrækkende. Der er tale om et særligt følsomt område, som generationer før os har nydt godt af og bevaret. Og så skal man huske på, at der allerede i dag er mulighed for at få dispensation til en række ting,” siger han.

LA klar til DF-parløb
Hos Liberal Alliance modtages meldingen fra Dansk Folkeparti med stor glæde. Her er miljøordfører Carsten Bach enig i, at der skal liberaliseres langt mere, end udkastet lægger op til.

”Vi støtter fuldt ud Dansk Folkepartis kritik af udspillet, og vi arbejder for at trække det mest muligt i liberal retning. De nuværende regler er en enorm indskrænkning af almindelige menneskers muligheder,” siger Carsten Bach.

Selvom der er tale om enkelte lempelser, så har aftaleteksten forsat alt for meget fokus på dispensationer, mener han. Eksempelvis til at opstille en bænk uden for egen have. Også selvom der åbnes op for, at der fremover skal være bedre muligheder for det.

For Carsten Bach handler det også om ligestilling af landets borgere:

”Der er eksempelvis slet ikke muligt at lave en tilbygning på 30 kvadratmeter, hvis man skulle ønske det. Det kan man ikke engang få dispensation til, i det regeringen har lagt frem,” siger Carsten Bach.

Ifølge Venstres miljøordfører Erlings Bonnesen arbejder regeringen på at lande en aftale om forbedringer af strandbeskyttelsen, men vil ikke uddybe, hvad det betyder.

”Vi er midt i forhandlingerne, så jeg har ikke nogen kommentar på nuværende tidspunkt,” siger han.

Regeringen har indkaldt partierne til forhandlinger onsdag eftermiddag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00