Domea-direktør roser pres for effektivisering

ALMENE BOLIGER: De almene boliger skal drives mere effektivt, lyder det i en rapport fra Boligministeriet op til forhandlingerne om en ny aftale for det almene område. Domea-direktør Thomas Holluf Nielsen er glad for de nye krav til sektoren.

Thomas Holluf Nielsen, administrerende direktør i Domea, fortæller, at beboerne og beboerrepræsentanterne er overraskende positive over for administrationsselskabets ambitiøse effektiviseringsplan.
Thomas Holluf Nielsen, administrerende direktør i Domea, fortæller, at beboerne og beboerrepræsentanterne er overraskende positive over for administrationsselskabets ambitiøse effektiviseringsplan.Foto: PR-foto/Domea
Mads Bang
Fakta
Gennemsnitlig 20 procent billigere administration

Domea effektiviserer administrationen med 25 mio. kroner.
Effektiviseringerne gennemføres ved øget produktivitet og organisk vækst. Det betyder, at jobfunktioner, der ikke længere er brug for, primært afvikles gennem naturlig afgang.
Det opnås gennem:
  • Effektivisering af arbejdsgange med LEAN-metoden
  • Digitalisering af interne arbejdsgange
  • Digitale lejekontrakter med underskrivelse via NemID
  • Selvbetjeningsløsninger til boligsøgende, beboere og bestyrelser
  • Stordrift ved at samle al økonomi, al byggeri, og al udlejning centralt – alle funktioner, som ikke giver værdi for boligorganisationerne at løse lokalt.
Den øgede produktivitet er middel til at sænke priserne på administrationshonorar med gennemsnitligt 20 procent den 1. januar 2016.

Effektivisering af ejendomsdriften ved samdrift giver millionbesparelser

  • I Hjørring har Boligselskabet af 1964 i Hjørring på 6 måneder i 2013 sparet 1,6 mio. kr. ved at omlægge ejendomsdriften til samdrift mellem boligafdelingerne.
  • I Frederikssund sparede Boligselskabet Rosenvænget sidste år ligeledes 1,5 mio. kr. ved at omlægge til samdrift.

Effektiviseringen kræver få investeringer, for det handler primært om effektiv organisering og planlægning samt digitalisering med nyt opgavestyringssystem.

Effektiviseringer ved indførelse af synsteams og digitalt fraflytningssyn
  • 15.000 boliger i Domea anvender digitalt fraflytningssyn, hvilket giver en samlet årlig besparelse på fraflytningsregnskabet på ca. 7 mio. kroner hvert år.
  • Eksempelvis sparede Boligselskabet Rosenvænget 1,5 mio. kr. ved indførelse af digitalt fraflytningssyn og 0,6 mio. kr. ved indførelse af faste synsteams i 2011/12. hvert år.

Benchmark til boligselskaberne
Desuden er Domea på vej med et nyt system, som sammenligner boligorganisationerne på tværs, så man det enkelte boligselskab kan se, hvor effektivt det er. Formålet er at styrke de lokale bestyrelser gennem bedre information.




Kilde: Domea

Mere styring, flere målinger og mere kommunal indflydelse på boligsektoren lyder ikke umiddelbart som noget, de almene boligorganisationer hungrer efter.

Men hos Domea, der er et af de administrationsselskaber, som allerede er gået i gang med at effektivisere, hilses Boligministeriets anbefalinger velkommen.

”Det er altid godt at kigge på potentialet for at gøre det bedre, og det generelle pres fra andre dele af samfundet er med til at gøre os bedre,” siger Thomas Holluf Nielsen.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00