Debat

ED: Lejeloven – kursen skal lægges om

DEBAT: Som en del af lejelovsforliget skal de to boliglejelove skrives sammen. Med sammenskrivningen har vi endelig en mulighed for at få et nutidigt og forståeligt regelsæt, som understøtter udviklingen i samfundet, skriver John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark. 

"Når vi taler med boligejere, der udlejer deres bolig, så klager de også over lovenes uforståelige paragraffer. De undrer sig over, at de ikke kan medtage alle deres udgifter i lejen. Mange af dem kommer i alvorlige økonomiske vanskeligheder, fordi lejen ikke fastsættes efter et logisk system," skriver John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark.<br><br><br>
"Når vi taler med boligejere, der udlejer deres bolig, så klager de også over lovenes uforståelige paragraffer. De undrer sig over, at de ikke kan medtage alle deres udgifter i lejen. Mange af dem kommer i alvorlige økonomiske vanskeligheder, fordi lejen ikke fastsættes efter et logisk system," skriver John R. Frederiksen, formand for Ejendomsforeningen Danmark.


Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af John R. Frederiksen
Formand, Ejendomsforeningen Danmark

Boliglejelovene regulerer forholdet mellem lejerne og en udlejer af private boliger, og lovene påvirker derfor mange menneskers hverdag. Den 1. juli træder en række nye ændringer af boliglejelovene i kraft. Ændringer, som desværre vil gøre reglerne meget mere komplicerede, og som åbner for endnu mere usikkerhed. Både udlejere og lejere har i dag svært ved at forstå reglerne, og der opstår derfor mange, unødvendige tvister mellem dem.



De seneste lovændringer er blevet til på baggrund af et politisk forlig. Det er ikke den store hemmelighed, at Ejendomsforeningen Danmark sammen med to af lejerorganisationerne har kritiseret ændringerne, som vi gerne havde set hen, hvor peberet gror.

Men som et lille positivt element har man i forliget besluttet, at de to love, nemlig boliglejeloven og boligreguleringsloven, skal skrives sammen inden for to år. Når skaden med de netop vedtagne ændringer er sket, mener vi, at det er her, at debatten skal tage udgangspunkt. For med sammenskrivningen har vi endelig en mulighed for at få et nutidigt og forståeligt regelsæt, som understøtter udviklingen i samfundet. Men det kræver stærke visioner og et ægte ønske hos organisationerne om at bidrage til at skabe én moderne boliglejelov. Det er ikke en politisk opgave. Men vi er naturligvis også bevidste om, at nogen lever af konflikterne.



Fakta

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

En synkende skude

For udlejerne betyder det nuværende, ganske omfattende og knopskudte regelsæt, at de er nødt til at bruge mange ressourcer på administration. Mindre fejl kan have store konsekvenser for dem.

Boliglejelovene kan vel nærmest sammenlignes med en gammel plimsoller, hvor man fra politisk hold har hældt mere og mere på gennem mange år. Vandet når nu næsten kanten på rælingen, og langsomt synker skibet, fordi fokus forsvinder. Antallet af private lejeboliger i den professionelle udlejning falder derfor, men det er næppe hensigten? Når vi taler med boligejere, der udlejer deres bolig, så klager de også over lovenes uforståelige paragraffer. De undrer sig over, at de ikke kan medtage alle deres udgifter i lejen. Mange af dem kommer i alvorlige økonomiske vanskeligheder, fordi lejen ikke fastsættes efter et logisk system. Det er da også helt uforståeligt for almindelige mennesker.

Reglerne om maksimalleje gør nemlig, at mange lejere ikke ser sig om efter en mere passende bolig, hvis deres boligbehov og økonomiske situation har ændret sig. For det kan ofte ikke svare sig at flytte til eksempelvis en mindre bolig, når lejer i den nuværende bolig har en kunstig lav husleje.

John R. Frederiksen
Formand for Ejendomsforeningen Danmark

Skab visioner for en samlet boliglejelov
Nu er muligheden der for at gøre reglerne enkle og forståelige – det må være en væsentlig vision for den kommende sammenskrivning. Reglerne skal også være med til at skabe et mere fleksibelt lejeboligmarked, som understøtter boligbehovene. Når man eksempelvis bliver skilt, så bør det være muligt at få fat i en privat lejebolig. Det er svært i dag, fordi man skal vinde i boliglotteriet. Reglerne om maksimalleje gør nemlig, at mange lejere ikke ser sig om efter en mere passende bolig, hvis deres boligbehov og økonomiske situation har ændret sig. For det kan ofte ikke svare sig at flytte til eksempelvis en mindre bolig, når lejer i den nuværende bolig har en kunstig lav husleje.



Reglerne udgør således en barriere for at skabe en mere mobil og fleksibel arbejdskraft i samfundet, som vi ellers har brug for. En modernisering af reglerne kan dermed have en række samfundsmæssige gevinster, der gavner os alle. I dag bliver lejemålene heller ikke tilstrækkeligt moderniserede, fordi der ikke sker nok fraflytning. Der er brug for, at boligerne løbende udvikles og moderniseres, så de svarer til lejernes boligbehov. I stedet for at blive ved med at læsse på den synkende skude, skal byrderne lettes, så skuden kan hæves. Det er visionen for sammenskrivningen: En synkende skude skal forvandles til et stolt sejlskib, og sejlet skal sættes mod nye horisonter. Det er en fælles opgave at få sat et ordentligt skib i søen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John R. Frederiksen

Direktør, Fortunen, præsident, European Property Federation
økonomi

0:000:00