Debat

Ejendomsforeningen: Airbnb skal selv sørge for, at reglerne bliver overholdt

DEBAT: Airbnb bør ikke betragtes som deleøkonomi, men som en markedsplads. Og på en markedsplads er der regler, der skal overholdes. Det er Airbnb's ansvar at overholde de regler, påpeger Morten Østrup Møller fra Ejendomsforeningen Danmark.

Foto: Camilla Rønde
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Østrup Møller

Juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark

Tilhængere af Airbnb og lignende tjenester ynder at omtale disse tjenester som ”deleøkonomi”.

Det er også besnærende, fordi betegnelsen tilføjer en glans af samhørighed over noget, der i virkeligheden minder langt mere om en hvilken som helst anden handelssituation. Ikke meget anderledes end at købe en vase på en auktionsside eller sætte sin gamle cykel til salg på nettet.

Vi bør derfor, som Katia K. Østergaard fra Horesta skriver, droppe at tale om privat korttidsudlejning som deleøkonomi og i stedet kalde det, hvad det er, nemlig en forretning.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Airbnb er ikke mere deleøkonomi, end et hotel er. Man tilbyder en vare, i dette tilfælde ophold og overnatning, som man modtager betaling for. Derfor vil det også være langt mere rammende at betegne Airbnb som en markedsplads.

Forskellen er dog, at mens naboen er ligeglad med, om du sælger din vase, så er han ikke ligeglad med, at du lejer din lejlighed ud. De mange turister er ikke populære blandt de øvrige beboere i de ejendomme, hvor udlejningen foregår.

Korttidsudlejning er ikke deleøkonomi, og det skaber utryghed. 

Morten Østrup Møller
, juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark

Markedsplads skal overholde regler

På en markedsplads er der regler, der skal overholdes, hvis man vil sælge sine varer dér. Man skal eksempelvis have ret til at sælge sine varer. Samme koncept ses også hos auktionshuse, der kan blive straffet, hvis der bliver solgt stjålne varer.

På samme måde må det være Airbnb's ansvar at sikre, at de brugere, der udlejer boliger igennem tjenesten, rent faktisk også lovligt må korttidsudleje den.

Den ret har man ikke, hvis man bor i en lejebolig. Men på nuværende tidspunkt er det udlejer, som må kontrollere, om det bliver overholdt. Et besværligt sisyfosarbejde, som udlejerne ikke ønsker, men kan blive tvunget til, når naboer bliver generet af de mange turister.

Denne opgave ville langt lettere kunne løftes af Airbnb – eksempelvis blot ved løbende at advisere ejendommens ejer, når boliger i ejendommen annonceres på Airbnb. Det må jo også være i Airbnbs interesse at komme ulovlig udlejning til livs.

På samme måde må det være i Airbnbs interesse, at de brugere, som vel at mærke rent faktisk har lov til at udleje deres bolig, ikke bryder skattelovgivningen. Derfor kan det undre, at Airbnb ikke er villige til at udveksle oplysninger med SKAT, som alle andre virksomheder allerede gør.

Sofia Gkiousou fra Airbnb efterlyser politisk vilje til at skabe klare rammer for Airbnb og lignende tjenester. Men det må være op til Airbnb at sikre, at disse rammer bliver overholdt – herunder at lovgivningen bliver fulgt.

En bolig er en bolig

Et væsentligt pejlemærke i hele diskussionen omkring korttidsudlejninger af boliger er, at boliger først og fremmest skal være boliger og ikke hoteller – både af hensyn til nabogener og boligudbuddet.

I forlængelse af dette bør det bemærkes, at LLO’s ønske om, at deres medlemmer også skal have en ret til at kortidsudleje deres lejeboliger, er inkonsistent. Det giver ikke mening, at man både ønsker begrænsninger for at sikre et rimeligt boligudbud og samtidig ønsker at udvide anvendelsesmuligheder for at sikre sine medlemmer ret til videreudlejning på markedsvilkår.

Som lejer ejer man ikke sin bolig og kan derfor heller ikke korttidsudleje sin bolig uden ejers accept. Til gengæld slipper man så for en række forpligtelser og udgifter, som man har i andre boligformer.

Det er åbenlyst urimeligt, hvis man som lejer på samme tid har mulighed for at leje en reguleret lejebolig billigt og efterfølgende fremleje den dyrt til turister.

Huslejereguleringens mødre og fædre havde formentlig ikke det sociale sigte med en lav husleje, at den skulle anvendes som afsæt for arbejdsfrie indtægter.

Korttidsudlejning er ikke deleøkonomi, og det skaber utryghed. Politisk må man sikre sig, at de gældende regler overholdes.

Det må være et krav, at Airbnb indberetter til SKAT, ligesom andre virksomheder allerede gør.

Dokumentation

Temadebat: Skal Airbnb reguleres?

I Amsterdam bliver lejlighederne fjernet fra Airbnb’s hjemmeside, når de har været lejet ud i mere end 60 dage om året, og i Paris sker det efter 120 dage.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har luftet, at København skal følge efter Amsterdam og få de lejligheder fjernet fra Airbnbs liste, der har været lejet ud i 60 dage på et år.

Modstanderne af den holdning mener ikke, at det er politikernes ansvar at regulere, hvorvidt der skal være loft over antallet af dage, man må leje sin lejlighed ud. I stedet mener de, at det bør afgøres internt i ejendomsforeningerne, om der skal eksistere et udlejningsloft.

Hvilken retning er den rigtige at gå? Hvad bør reguleres? Skal Airbnb sammenlignes med resten af hotelbranchen, så der skal være lige vilkår?

Det har Altinget spurgt en række debattører om. Mød panelet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00