Debat

Fremadstormende udvikling i landdistrikterne ønskes

DEBAT: Regeringen har øget centraliseringen. Venstre vil i stedet skabe dynamik i landdistrikterne ved igen at flytte statslige arbejdspladser til provinsen, sænke bundfradraget og tage et opgør med planloven, skriver MF Thomas Danielsen, landdistriktsordfører, Venstre.

"Venstre
vil sikre, at statslige
arbejdspladser igen flyttes ud i provinsen, hvor de også understøtter
job i den private sektor," skriver <span>Thomas Danielsen (V), MF og landdistriktsordfører. </span><br>
"Venstre vil sikre, at statslige arbejdspladser igen flyttes ud i provinsen, hvor de også understøtter job i den private sektor," skriver Thomas Danielsen (V), MF og landdistriktsordfører.
Foto: Venstre
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen
MF, landdistriktsordfører, Venstre

Der er en smuk og vild natur, et frodigt dyreliv og de fleste kan finde den indre ro i landdistrikterne. Samtidigt kan du bosætte dig til en pris, der også giver luft i budgettet, hvorfor du selv kan bestemme, om det skal omsættes til et liv i overhalingsbanen eller en tryg pension. Det er en alsidighed, jeg både værdsætter og fascineres af ved landdistrikterne. Men med base og bopæl midt i alle disse goder ser jeg også udfordringer for det, jeg brænder for – landdistrikterne.

For Venstre er det vigtigt, at Danmark hænger sammen. Men visse områder af Danmark har større udfordringer end nogensinde før. Danmark knækker – ikke bare i to, men i mange skår – hvis ikke vi politisk åbner øjnene og retter op på de skævheder, der trækker landdistrikterne i en negativ retning.

Regeringen har øget centraliseringen
Selvom jeg mærker virkelig godt efter, så kan jeg - som vestjyde - ikke mærke den positive udvikling, som regeringen har skrevet ind i sit eget regeringsgrundlag. Her står nemlig sort på hvidt, at regeringen vil en positiv udvikling af landdistrikterne. Men er det positiv udvikling at centralisere statslige arbejdspladser fra eksempelvis SKAT, Kystdirektoratet eller Miljøcentrene til de store byer?

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected].

Den tidligere VK-regering var netop med til at sikre, at flere større offentlige og statslige arbejdspladser blev flyttet væk fra hovedstaden og ud i landdistrikterne, så et værdifuldt job i det offentlige ikke krævede postnummer 1240 København K. 3000 jobs flyttede adresse fra by til land. Det var en succes. En succes, regeringen har valgt at tilbagerulle ved på ny at centralisere og flytte flere af disse arbejdspladser til storbyerne igen.

Venstre vil flytte arbejdspladser til provinsen
Dynamikken i landdistrikterne skaber ikke sig selv. Der må ikke blive sat lighedstegn mellem lavtlønsjob og landdistrikterne. Venstre vil derfor sikre, at statslige arbejdspladser igen flyttes ud i provinsen, hvor de også understøtter job i den private sektor. På den måde gør vi landdistrikterne til mere attraktive områder, fordi et arbejde er den grundlæggende forudsætning for, at man bliver boende eller flytter til et andet område. Det understøtter også noget af det, vi er virkeligt gode til i landdistrikterne – det frivillige foreningsliv. Derudover er det selvfølgelig grundlaget for et samfund med skoler og andre institutioner, vi alle ønsker for det sted, vi bor med vores familie.

Bundfradraget skal sænkes, så alle får flere af de hårdt tjente lønkroner til sig selv, familien og det lokale samfund. Netop sådan får vi skabt vækst.

Thomas Danielsen (V)
MF, landdistriktsordfører, Venstre

Bundfradraget skal sænkes
Venstre vil skabe udvikling i hele landet. En meget vigtig faktor for landdistrikterne er produktionsarbejdspladserne. Kan produktions-Danmark ikke skaffe arbejdskraft, så udflytter den type job. Derfor skal det kunne betale sig for alle danskere at tage et arbejde. Bundfradraget skal sænkes, så alle får flere af de hårdt tjente lønkroner til sig selv, familien og det lokale samfund. Netop sådan får vi skabt vækst. Når vi hver især får lidt mere hver den 1., så bruger vi de ekstra penge, når vi handler hos købmanden eller istandsætter vores hus.

Opgør med restriktiv planlov
Statslige arbejdspladser gør det ikke alene. Derfor vil Venstre tage et opgør med planloven. Planloven skal understøtte bosætning og et stærkt erhvervsliv i hele Danmark. Det gør den ikke, når husejere, der bor tæt på kysterne, føler, at de bor i et fængsel. For mange steder i Danmark reguleres hegn, fliser og højbede for restriktivt med den nuværende planlov. Også erhvervslivet i flere områder begrænses på grund af en for stram planlov. Det hæmmer virksomhedernes virkelyst og muligheder, hvilket vi ikke har brug for. Vi skal sikre, at erhvervslivet har optimale rammer og vilkår til at skabe positiv udvikling og nye arbejdspladser i hele Danmark til gavn for os alle.

Rækker regeringens ambitioner ikke længere end at gøre landdistrikterne til naturreservater, så bliver Danmark fattigere, fordi vi mister en stor del af Danmarks sjæl. Derfor er det vores ambition, at landdistrikterne kommer højt på den politiske dagsorden, så vi sikrer liv i alle dele af Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00