Debat

KAB: Tænk holistisk om energirenovering

DEBAT: Ved det kommende COP21-møde i Paris bør Norden stå sammen og byde ind med en fælles tilgang til bæredygtig energirenovering. Det mener Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.

Ved det kommende COP21-møde i Paris bør Norden stå sammen og byde ind med en fælles tilgang til bæredygtig energirenovering. Det mener Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.
Ved det kommende COP21-møde i Paris bør Norden stå sammen og byde ind med en fælles tilgang til bæredygtig energirenovering. Det mener Jens Elmelund, adm. direktør i KAB.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Elmelund
Adm. direktør, KAB

Aktuelt samles verden om Paris i dyb sympati efter terrorangrebene den 13. november. Om lidt samles verden i Paris om en anderledes opgave - klimakonferencen COP21. Det giver mig anledning til at sætte debatten om energirenovering ind i en lidt større sammenhæng.

Når vi ser et behov for at energirenovere en ejendom, tager vi fat om opgaven. Vi er målrettede. Foretager udregninger. Forbereder sagen til beslutning blandt beboerne. Og styrer byggesagen igennem, ligesom mange før den. Resultatet er nedsat energiforbrug og CO2-udledning samt besparelser på varmeregningerne til glæde for beboerne. God gedigen energirenovering.

Men jeg har set eksempler på, at resultatet kan blive meget bedre. Det sker, når vi udvider vores synsfelt og ser sammenhænge. Når vi forstår energirenovering som en tak i et langt større tandhjul. Når vi folder energirenoveringens traditionelle fokus på tekniske løsninger ud i en bredere bæredygtig kontekst.

Jeg vil opfordre kommunerne til at tænke den holistiske bæredygtighedslogik ind i planlægningen af alle energirenoveringer.

Jens Elmelund
Adm. direktør, KAB

Fælles nordisk samarbejde
I Norden har vi en tilgang og en tradition, som vi kan være stolte af. KAB er ambassadør for ’Nordic Built’ – et samarbejde nedsat af Nordisk Ministerråd, der har til formål at fremme bæredygtigt byggeri.

En typisk 1960’er bebyggelse i Ballerup med stort behov for energirenovering er under ombygning efter Nordic Builts principper om bæredygtighed. Principperne sikrer, at vi står på tæer og strækker os efter de bedste løsninger og tænker energirenovering sammen med faktorer som bokvalitet og miljø.

Projektet i Ballerup er unikt i sin måde at kombinere store energibesparelser med penthouselejligheder, altaner og bedre adgang til gårdmiljøet, som vil hæve bokvaliteten enormt.

Alle energirenoveringer kan ikke gennemføres i Nordic Built-skala, men jeg vil argumentere for, at tilgangen viser vejen frem. I KAB arbejder vi med at udvikle et bæredygtighedshjul, som vil sikre, at vi tænker bæredygtigt og helhedsorienteret også i de mindre sager.

Bæredygtighedshjulet
Bæredygtighedshjulet kan fx føre til, at en tagrenovering suppleres med afledning af regnvand fra taget, som igen kan skabe forudsætninger for at omlægge udearealerne med kanaler og urbane byhaver.

Energibesparelser kombineres med recirkulation af regnvand til grundvandet og bedre vilkår for det sociale liv blandt beboerne. Projektet er løftet fra en isoleret energimæssig gevinst til et bæredygtigt projekt.

Byer og boliger skal være skabt for mennesker og gode at bo i. Det er et af Nordic Builts principper og en af de stærkeste drivere i KAB. Når vi holder os det for øje og ser energirenovering i det lys, kan vi skabe bedre og mere holdbare løsninger.

Jeg vil opfordre kommunerne til at tænke den holistiske bæredygtighedslogik ind i planlægningen af alle energirenoveringer. Og jeg vil løfte opfordringen til også at gælde den danske delegation, som snart drager til COP21 i Paris. Vi kan byde ind med en nordisk tilgang til bæredygtig renovering, som udgør et værdifuldt bidrag i klimadebatten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Elmelund

Adm. direktør, KAB
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1992), mpa (CBS. 2000)

0:000:00