Debat

Konservative: Nedrivningspuljen kan hjælpe med at få tilflyttere til landet

DEBAT: Vil man have gang i yderkommunerne, kræver det først og fremmest én ting: Tilflyttere. Derfor er det en skam, at mange små landsbyer kæmper med faldefærdige, dårlige huse. Her kan nedrivningspuljen gøre en forskel, skriver Anders Johansson fra Konservative.

Foto: /ritzau/Jens Øster-Mortensen
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Johansson (K)
By-, bolig- og bygningsordfører

Det ligger mig meget på sinde, hvordan vi får skabt et Danmark, der er sammenhængende og attraktivt at bo i – uanset om det er i København, Ringkøbing eller Nakskov. Det er min klare overbevisning, at den såkaldte statslige nedrivningspulje kan bidrage betydeligt hertil.

Jeg er selv født og opvokset på Ærø – altså det, som mange desværre ynder at kalde Udkantsdanmark – og er i dag, ved siden af mit arbejde i Folketinget, viceborgmester på Ærø. Blandt andet derfor optager det mig, hvordan vi får vendt den negative udvikling, hvor landdistrikterne langsomt sygner hen og igen får skabt liv og vækst.

Nedrivningspulje kan vende udviklingen
Hvis man vil have gang i yderkommunerne, kræver det først og fremmest én altafgørende ting: Tilflyttere. Derfor er det en skam, at mange små landsbyer rundt om i landet kæmper med faldefærdige, dårlige huse, som egentlig bare skal rives ned – hvilket jo hurtigt kan blive dyrt. Her kan nedrivningspuljen virkelig gøre en forskel.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Nedrivningspuljen er en statslig pulje, som kommuner kan søge tilskud til, når de oplever udgifter til nedrivning af faldefærdige huse og bygninger. Som led i Vækstpakke 2014 er der afsat 55,7 millioner kroner årligt i perioden 2016-2020, hvor 45 kommuner har mulighed for at søge tilskud fra puljen.

Kommunerne er objektivt udvalgt på baggrund af parametre som belastningen af dårlige huse, befolkningsudvikling og geografisk placering.

Danmark skal være sammenhængende og attraktivt at bo i. Ligegyldigt om man er til storbyens pulserende liv, parcelhuskvarterets familieliv eller landsbyernes ro og åbne vidder.

Anders Johansson (K)
By-, bolig- og bygningsordfører

Landdistrikterne skal gøres attraktive
Forladte huse, der står og falder hen, kan hurtigt virke afskrækkende på eventuelle tilflyttere. Derfor er nedrivningspuljen så vigtig. De faldefærdige huse skal simpelthen rives ned, så der er plads og penge til byfornyelse og -forskønnelse, nybyggeri og ikke mindst støtte til lokale sportsforeninger, ældrecentre og lignende.

Det er min klareste overbevisning, at såfremt vi får igangsat en række af disse initiativer, så skal tilflytterne nok komme. Ganske enkelt fordi landdistrikterne ellers har så meget at byde på – unikt fællesskab, fantastisk natur og en behagelig ro, for bare at nævne lidt.

I Det Konservative Folkeparti prioriterer vi landdistriktsområderne. Det er så vigtigt, at vi skaber de bedste forudsætninger for de kommuner, som i øjeblikket kæmper med faldende indbyggertal, butikslukninger og generel tilbagegang.

Jeg mener, at nedrivningspuljen er et godt eksempel på en ting, som gør netop det.

Puljen udløber som nævnt efter 2020. Når det sker, skal vi igen kigge på, hvordan vi skaber de rette forhold for yderkommunerne. Om nedrivningspuljen stadig er en del af løsning på de udfordringer, som de i fremtiden står over for, må tiden vise.

Hvis det fortsat vurderes at være tilfældet, vil vi i Det Konservative Folkeparti kæmpe for videreførelse af puljen. Danmark skal være sammenhængende og attraktivt at bo i. Ligegyldigt om man er til storbyens pulserende liv, parcelhuskvarterets familieliv eller landsbyernes ro og åbne vidder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Johansson

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Svendborg Kommune, senior fondschef, Koncenton
skibsmægler

0:000:00