Kursændring åbner for milliardopgør om almene boliglån

NATIONALISERING: Liberal Alliances boligminister, Ole Birk Olesen, har genfundet kasseret forslag om statslån i den almene sektor. Gebyrer og nye vilkår har fået ministeriet til at ændre kurs.

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) foreslog onsdag, at staten skal overtage långivningen til almene boliger fra realkreditsektoren. <br>
Boligminister Ole Birk Olesen (LA) foreslog onsdag, at staten skal overtage långivningen til almene boliger fra realkreditsektoren.
Foto: Henning Bagger/Scanpix
Mads Bang

Det er liberal politik at sikre, at de offentlige midler anvendes så effektivt som muligt.

Ole Birk Olesen (LA)
Boligminister
Fakta
Ny instans

"Staten vil finansiere udlånene gennem udstedelse af statsobligationer, og en låneadministrator vil administrere lånene til de almene boligafdelinger. Låneadministratoren bliver en økonomisk selvstændig enhed og oprettes gennem et udbud af administratorydelsen."

Kilde: Boligministeriet

Staten kan spare et milliardbeløb, hvis den almene sektor benytter sig af statslån i stedet for realkreditlån, lød det overraskende fra Liberal Alliances boligminister, Ole Birk Olesen, onsdag.

Her lancerede ministeren et forslag, der muliggør en lovændring, der flytter realkreditsektorens lån til almene boliger til staten over en tiårig periode.

Kort tid efter blåstemplede Nationalbanken manøvren, som har til formål at flytte lån for omkring 180 milliarder kroner fra realkreditinstitutterne til en ny instans.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00