Kyster, købmænd og billige boliger: Her står de sidste slag om planloven

ANALYSE: Troels Lund Poulsen (V) skal nedtone sit liberale udspil, hvis han skal have en aftale om planloven på plads i denne uge. Ministeren skal navigere i krav om almene boliger, butiksstørrelser og kystbeskyttelse.

Troels Lund Poulsen skal de næste dage have mange forskellige ender til at <br>mødes i forhandlingslokalet for at få en aftale om liberalisering af planloven. <br>
Troels Lund Poulsen skal de næste dage have mange forskellige ender til at
mødes i forhandlingslokalet for at få en aftale om liberalisering af planloven.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Mads BangHjalte T. H. Kragesteen

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsens (V) chef i statsministeriet, Lars Løkke Rasmussen, benyttede onsdagens afslutningsdebat til at lægge pres på planlovsforhandlingerne med en tidsfrist i denne uge.

”Planloven. Den er vi ved at liberalisere. Jeg håber, at det senere på ugen ender lykkeligt. Med en bred aftale, der giver mere ansvar til dem, beslutningerne vedrører,” sagde Lars Løkke.

Efter et par måneders dødvande lægger regeringen nu op til at få en lynaftale i hus om en reform af planloven. Tirsdag var det erhvervs- og vækstministeren selv, der overfor Ritzau slog fast, at han vil have en aftale inden sommerferien.

Det kan dog komme til at knibe, selv om der er afsat tid til at forhandle både torsdag og fredag aften. Flere kilder tæt på forhandlingerne fortæller, at tirsdagens møde mest var en gentagelse af allerede kendte positioner. Partierne er ikke begyndt at flytte sig.

S i centrum
Kilder tæt på forhandlingerne vurderer dog, at Troels Lund Poulsen - efter en række bilaterale forhandlinger - har øjnene stift rettet mod en aftale, der involverer Socialdemokraterne. Og at han vil gå langt for at levere den brede langtidsholdbare aftale, som statsministeren også sigter efter.

Baseret på meldingerne fra Socialdemokraterne i denne uge, om nej til forsøgprojekter ved kysterne, nej til at lempe på strandbeskyttelsen og nej til at fjerne kystzone-bestemmelser, ser det også ud til, at Troels Lund Poulsen skal sluge markante kameler, hvis Mette Frederiksens tropper skal med på vognen.

Kort sagt trækker det bestemt ikke i en liberal retning, hvis Socialdemokraterne ender som en del af aftalen. Det vil desuden kræve, at de blå partier æder en liberal kamel.

Socialdemokraterne er nemlig gået til forhandlingerne med et ultimativt krav om at beholde den nye regel om, at kommunerne kan reservere op til 25 procent af et nyt byområde til almene boliger.

Og selv om det umiddelbart strider mod blå bloks krav, så er der kilder, der vurderer, at det også vil gavne DF, hvis det krav opfyldes. Alternativet er, at Socialdemokraterne vil gå ud med en benhård kritik af Dansk Folkeparti i de almene boligområder.

Svær dans med blå blok
Regeringen har dog udfordringer hele vejen rundt om forhandlingsbordet.

Dansk Folkeparti har især markeret sig med en række krav om at sikre udviklingen i de små lokalsamfund, blandt andet ved ikke at tillade store butikker, der kan presse de lokale butikker og købmænd. Dem vil regeringen formentlig blive nødt til at møde.

Konservative er ligesom Socialdemokraterne svært bekymret for regeringens udspil om at lempe reglerne i kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen. De Konservative har tidligere tordnet mod planlovens rigide bestemmelser, men har samtidig stillet sig som garant for, at der ikke skal bygges meget mere på kysterne.

Tilbage står Liberal Alliance som må være mest bekymret for en aftale, der involverer Socialdemokraterne. Partiet vil i forvejen liberalisere mere end regeringens oplæg, og det er derfor slet ikke sikkert, at LA vil kunne se sig i en alt for udvandet udgave af regerings udspil.

Partiet overvejer reelt, om det er bedre at smække med døren, hvis Troels Lund Poulsen går langt for at tækkes Mette Frederiksen.

Skyggen fra Kjer
Forhandlingerne om planloven har undervejs trukket ud igen og igen. Kilder fortæller, at det blandt andet bunder i forløbet om den omstridte landbrugspakke, der endte med at koste Eva Kjer Hansen posten som miljø- og fødevareminister.

Ministerskiftet har betydet, at Esben Lunde Larsen - som også deltager i forhandlingerne - skulle klædes fagligt på. Og så satte man iøvrigt forløbet på pause, da forhandlingsklimaet i blå blok havde nået frysepunktet. Som tiden går og sommeren kommer nærmere, ville det være lettere at få parterne til at tø op igen, lyder logikken.

Men vigtigere er, at Troels Lund Poulsen ser meget alvorligt på den sag, som Eva Kjer Hansen blev væltet på. Derfor har det været nødvendigt med en endnu større detaljeringsgrad i forhandlingerne, end man først lagde ud med. Det skal være helt klart for alle, hvad konsekvensen bliver af de lempelser, som regeringen lægger op til, lyder det.

De ting skulle der ikke længere være tvivl om, så nu er spørgsmålet egentlig, om Socialdemokraterne bider til bolle. Eller om Troels Lund Poulsen skal finde sig til rette med en blå planlovsreform.

Dokumentation

Regeringens udspil til reform af planloven

3.1. Friere rammer for kommunernes planlægning og administrative lettelser
- Mindre statslig indblanding i kommunernes planlægning
- Kortere høringsfrister, fleksible rammer for kommunernes planlægning og nyt klagenævn


3.2. Nye udviklingsmuligheder i landdistrikterne og for produktion
- Ny anvendelse af tomme bygninger til gavn for iværksætteri og virksomheder
- Bedre og mere tidssvarende rammer for landbruget mv. ved udvidelse og opførelse af ny bebyggelse
- Nye muligheder for omdannelse og udvikling af mere attraktive landsbyer
- Fleksible muligheder for udlejning og anvendelse af sommerhuse
- Større hensyn til produktionsvirksomheder i den kommunale planlægning


3.3. Større kommunal frihed til planlægning langs kysterne
- Ophævelse af kystnærhedszonen, men fortsat beskyttelse af natur og miljø
- Ændring af strandbeskyttelsesreglerne


3.4. En national turismestrategi og nye forsøgsprojekter for kyst- og naturturisme


3.5. Bedre udviklingsmuligheder for detailhandlen
- Færre restriktioner på butikkers størrelse og placering
- Udvalgsvarer
– kommunerne skal have frie rammer til planlægningen
- Dagligvarer – større fleksibilitet omkring butiksstørrelser, men behov for fysisk nærhed
- Andre forslag til at understøtte fleksibilitet i detailhandlen


3.6. Planlægning i de større byer
- Revision af landsplandirektivet for hovedstadens planlægning
- Færre krav om almene boliger i forbindelse med lokalplanlægningen af nye boligområder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00