Lange ventelister giver millioner til boligorganisationer

VENTELISTER: Lange ventelister giver millioner i kassen i de store almene boligorganisationer. Forbrugerrådet mener, det er "voldsomme beløb". Boligdirektør håber at kunne sænke prisen.

Der er stort pres på boligmarkedet i København, og det kommer blandt andet til udtryk ved store indtægter på ventelisterne i de almene boligselskaber. <br>
Der er stort pres på boligmarkedet i København, og det kommer blandt andet til udtryk ved store indtægter på ventelisterne i de almene boligselskaber.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Mads Bang

Der er lang ventetid på boliger i København, og det kan godt blive mere og mere meningsløst for nogle lejere at betale 150 kroner om året.

Jesper Larsen
Cheføkonom, Lejernes LO

De fem største almene boligorganisationer i hovedstaden har store millionindtægter på deres ventelister. De seneste fire år er indtægterne samlet vokset med syv millioner, så det de i 2015 landede på 43 millioner kroner.

Forbrugerrådet Tænk og Lejernes LO peger på, at de store indtægter skal hænge direkte sammen med udgifterne til at drive ventelisterne.

Vagn Jelsøe, som er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk forklarer, at det kan være fornuftigt at finansiere ventelister med gebyr, så de nuværende lejere ikke skal betale for at administrere ventelisten. Men han peger på, at det ikke må være en overskudsforretning at have ventelister.

Dokumentation

Sådan har vi gjort:

Vi har anvendt Landsbyggefondens regnskabsdatabase over almennyttige boligorganisationer i kommunerne. Her har vi samlet tilgængelig regnskabsdata for de fem største boligselskaber i Københavns kommune*.

Vi har medtaget foreningerne:

- KAB
- Boligforeningen AAB
- Boligforeningen VIBO
- fsb
- Boligforeningen 3B

I de tilfælde hvor organisationerne selv har opgjort indtjeningen ved indmeldelse- og ventelistegebyr, har vi medtaget disse tal og lagt dem sammen til en samlet indtjening. I KABs tilfælde har vi anvendt deres regnskab tilgængeligt på deres hjemmeside. 

*Lejerbo har ikke tilgængelig data i regnskabsdatabasen om indmeldelse- og ventelistegebyr, de er derfor ikke medtaget. 


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00