Debat

Ny temadebat: Skal der mere hjælp til at vælte huse i landområderne?

DEBAT: Er der behov for mere hjælp til at fjerne tomme og faldefærdige bygninger i landområderne? Det spørger Altinget et debatpanel om. Mød deltagerne her.

Foto: /ritzau/Marius Nyheim
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Axel Buchter
Debatkoordinator

Tomme huse og faldefærdige bygninger hjælper ikke med at sikre tilflyttere til landområderne.

Derfor har en nedrivningspulje været med til at støtte de kommuner, der har behov for at rydde op i deres områder.

En rapport fra det tidligere KORA - nu VIVE - har kortlagt, at antallet af tomme huse på landet er vokset med 50 procent siden år 2000.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I midten af september var der derfor indkaldt til høring på Christiansborg om behovet for og brugen af nedrivningspuljen.

Frem til 2014 bestod puljen af flere midler og flere typer af byer kunne søge støtte fra puljen. Frem til 2020 er ansøgningsfeltet til puljen blevet mindre og midlerne kan kun søges af landsbyer, der maksimalt har 3.000 indbyggere.

Derfor spørger Altinget nu, om der er behov for flere penge til at modernisere og rive huse ned? Og om det er en statslig opgave at bidrage med midler til at modernisere i landområderne, eller det udelukkende er en kommunal opgave.

Mød panelet her:

Steffen Damsgaard
Formand for Landdistrikternes Fællesråd. Han er uddannet driftsleder inden for landbruget og har tidligere studeret på en erhvervsøkonomisk bacheloruddannelse på Aarhus Universitet i Herning.

Thomas Danielsen (V) 
Landdistrikts- og øordfører. Thomas Danielsen blev første gang valgt til Folketinget for Venstre i 2011. Thomas Danielsen er uddannet bankrådgiver og har siddet som byrådsmedlem i Holstebro forud for sin tid i Folketinget.

Mette Dencker (DF)
Landdistrikts- og øordfører. Har været medlem af Folketinget siden 2011. Er uddannet psykoterapeut og coach.

Anders Johansson (K) 
Landdistrikts- og øordfører. Johansson har været i Folketinget siden 26. april 2016, hvor han i første omgang barselsvikarierede for Mai Mercado og nu er mere permanent tilknyttet Folketinget, mens Konservative er i regering. Anders Johansson er ligeledes medlem af kommunalbestyrelsen i Ærø Kommune.

Magnus Heunicke (S) 
Landdistrikts- og øordfører. Heunicke har været medlem af Folketinget siden 2005. Han er tidligere transportminister og statsrevisor. Er oprindeligt uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2002.

Jørn Pedersen (V)
Formand for Teknik- og Miljøudvalget i KL. Jørn Pedersen er uddannet inden for både retorik, voksenpædagogik, virksomhedsøkonomi, erhvervsret og med en diplomuddannelse i ledelse. Gennem tiden har han haft flere lederjob inden for detailhandlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00