Nye vækstforslag: Her vil regeringen lempe planloven

VÆKST: Regeringen er klar med 12 lempelser af planloven, der skal skabe vækst og arbejdspladser i yderområderne. Forslagene tæller blandt andet friere rammer for butikker i bymidterne og lettere adgang for byggeri i kystnære områder.

Minister for landdistriker Carsten Hansen (S) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er klar til at lempe planloven for at styrke væksten i yderområderne. 
Minister for landdistriker Carsten Hansen (S) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er klar til at lempe planloven for at styrke væksten i yderområderne. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og minister for landdistrikter Carsten Hansen (S) har onsdag præsenteret en række lempelser af planloven. Forslagene er en del af regeringens samlede vækstpakke, som løbende bliver dryppet ud.

Mandag blev en hjælpepakke til landbruget lanceret, onsdag var det en række blandede vækstinitiativer, og torsdag er turen så kommet til 12 lempelser af planloven. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har bebudet, at regeringen i alt vil fremlægge 50 vækstforslag i den kommende tid. 

Regeringens ambition med de foreslåede lempelser er, at der skal være færre regler og mere albuerum for kommunerne, når det gælder udvikling i landdistrikterne.

Se forslagene her:

1. Friere rammer for udvalgsvarer i bymidterne 
Regeringen vil styrke eksisterende bymidter, så også byer med under 40.000 indbyggere som f.eks. Hillerød og Hjørring får ret til at placere store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2 som f.eks. større hvidevare- og elektronikbutikker i bymidter.

2. Hurtigere opsætning af tele- og mobilmaster
Regeringen vil indføre en hurtig procedure, så mobilmaster kan opsættes med høring på mindst to uger.

3. Nemmere proces for nybyggeri og erhvervsbyggeri
Høringsperioden for lokalplaner forkortes, så forsinkelse og fordyrelse undgås.

4. Lettere adgang for byggeri og anlæg i kystnærhedszonen 
Kommunerne får fremover mulighed for at byudvikle i kystnærhedszonen, hvis byudviklingen planlægges i sammenhængende og bag ved eksisterende byzone i kystnærhedszonen. 

5. Mere liv i byerne
Ubenyttede byområder skal midlertidigt kunne bruges til kulturarrangementer, sportsaktiviteter eller iværksættervirksomhed, mens man venter på, at nye byområder skal tage form.

6. Udvidelse af nedlagte landbrugsbygninger
Alle mindre virksomheder i nedlagte landbrugsbygninger må udvide op til 500 m2 uden landzonetilladelse uanset antal ansatte. Hidtil har det kun gjaldt for virksomheder med op til fem ansatte.

7. Flere turister på landet
Fremover forhøjes grænsen fra 10 til 15 ferieboliger, som det bliver muligt at udleje i nuværende eller tidligere landbrugsejendomme, overflødiggjorte driftsbygninger eller stuehuse.

8. Øget byggeret til virksomheder i landzone 
Kommunerne får fremover mulighed for at give tilladelse til at opføre en tilsvarende ny bygning, som også kan benyttes til erhverv, hvis en overflødiggjort landbrugsbygning rives ned.

9. Byggeretten i landzone gøres mere fleksibel
Regeringen udvider byggeretten fra tre til fem år, så byggeretten ikke risikerer at udløbe i dårlige tider.

10. Forbedrede muligheder for at flytte bygning på en matrikel
I landzonen kan ny bebyggelse placeres mere attraktivt, fordi det bliver muligt at opføre nye bygninger længere væk fra eksisterende bygninger på grunden.

11. Kommunerne får mere hjælp
Kommunerne skal have bedre vejledning om alle de muligheder, som der allerede er i loven.

12. Bedre muligheder for internetbutikker
Internetbutikker får flere muligheder for at blive liggende eller placere sig i erhvervsområder, hvis de har direkte salg til kunder.

Kilde: Miljøministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00