Regeringen vil give skatterabat til lejere

BOLIGSKAT: Konsekvenserne af regeringens skattereform for lejere og andelshavere er mere usikre end for parcelhusejerne. Regeringen lægger op til, at de samme rabatter gælder for lejeboliger og erhvervsudlejning.

Skatteminister Karsten Lauritzen havde fuld fokus på ejerboliger, da han præsenterede regeringens boligskatteplan. Men der ligger også en skatterabat til udlejere, almene boliger og andelsboliger i udspillet. <br>
Skatteminister Karsten Lauritzen havde fuld fokus på ejerboliger, da han præsenterede regeringens boligskatteplan. Men der ligger også en skatterabat til udlejere, almene boliger og andelsboliger i udspillet.
Foto: Jens Astrup/Scanpix
Mads Bang

Regeringen lægger i sit boligskatteudspil op til at også lejeboliger, andelsboliger og erhvervsejendomme skal omfattes af en skatterabat. Den bliver dog udfaset over tid, mens boligejere kan beholde rabatten, indtil huset sælges.

I regeringens oplæg vil de ejendomme, der falder under betegnelsen erhvervsejendomme, fortsat betale grundskyld og samme grundskyldspromille som ejerboliger.

Om to-tre år begynder der at dumpe nye grundvurderinger ind af postkassen hos de danske grundejere. I gennemsnit vil de formentlig være mere end 300 procent højere end de vurderinger, der gælder i dag. Særskilt i København vurderer Skatteministeriet, at der kan være tale om stigninger i grundværdierne på 450 procent for grunde med ejerlejligheder. Lignende stigninger kan forventes for grunde, hvor der er udlejningboliger, almene boliger og andelsboliger.

Stigningen sker fra et lavt niveau. Men alligevel er der tale om en betydelig stigning.

Fakta
Dækningsafgiften består:

Mens der i regeringens boligskatteplan er regnet rabat ind til boligejerne, så vil den såkaldte dækningsafgift, som er en afgift på erhvervsejendomme, ikke være omfattet af en skatterabat.

Kilde: Skatteministeriet

Rabatter til alle
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede onsdag regeringens bud på en reform af skatten på ejerboliger. Essensen i planen er at få realistiske og i de fleste tilfælde højere vurderinger af ejendomme og grunde, for til gengæld at sænke skatten.

Det hele skal så glide ned med rabatter og mulighed for at udskyde stigende skattebetaling til man sælger sin bolig, en såkaldt indefrysning af skatten.

I forhold til grundskylden, der er relevant for udlejningsejendomme, almene boligorganisationer og andelsboligforeninger, vil regeringen lægge låg på kommunernes mulighed for at hæve grundskylden.

I praksis vil regeringen sænke loftet over grundskylden til 30 promille, og samtidig vil regeringen fastlåse grundskylden i 2021-2025. Kommunerne vil dog have mulighed for at sænke grundskyldspromillen, men skal så selv finansiere det.

De endelige grundskyldspromiller for kommunerne beregnes først i 2021, så man kan sikre, at den enkelte kommune kun får det samme beløb i grundskyldskassen, som under de gældende regler.

Vurderinger bag i køen
Mens regeringen og Skatteministeriet kunne præsentere detaljerede beregninger på, hvad der sker af ændringer i forhold til ejerboliger, så er Skatteministeriet endnu ikke så langt med det nye system, der skal vurdere værdien af erhvervsejendomme, som altså tæller erhvervsudlejning, almene boliger og private udlejningsboliger.

Det står dog klart, at det nye vurderingssystem for erhvervsejendommene kommer til at tage udgangspunkt i nogle af de metoder, der allerede bruges i ejendomsbranchen til at vurdere en ejendomsværdi. Det som kaldes markedskonforme metoder.

Erhvervsvurderingerne er kommet bag i køen, da de første vurderinger, der sendes ud, er til ejerboligerne. Samtidig skal Skatteministeriet indsamle flere og bedre data, inden erhvervejendommene kan vurderes.

Det kommer til at ske i en proces, hvor der også skal indsamles data fra ejendomsejerne. Der vil også være en manuel kontrol i en række tilfælde, når datagrundlaget ikke alene er godt nok til at vurdere ejendommen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00