Debat

Ro i boligområder efter klar afgørelse i Højesteret

DEBAT: Benedikte Kiær roser Højesterets beslutning om, at opsigelsen af to familier fra Brabrand Boligforening ikke var ulovlig. Hun mener, ansvaret for kriminelle unge ligger hos forældrene.
Astrid Maan Thomsen

Jeg er kandidatstuderende på IVA og redaktionsmedlem for fagmagasinet Perspektiv. Jeg er researcher på Altinget | By & Bolig, Altinget | Forskning & Innovation og månedsmagasinet Altinget | Politik.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Benedikte Kiær (K)
By- og boligordfører

Tag ansvar for jeres børn, ellers kan det ende med, at I må flytte. Heldigvis var budskabet entydigt, da Højesteret i august klokkeklart sagde god for Brabrand Boligforenings beslutning om at sætte to familier ud af deres almene bolig i Gellerup ved Aarhus på grund af børnenes kriminalitet og hærgen. Blandt andet havde de været med til at sætte ild til en børnehave i området.

De to familier protesterede mod beslutningen og nægtede at flytte, og deres advokat fremførte, at opsigelsen af lejemålene var i strid med menneskerettighederne. De garanterer blandt andet borgernes ret til et familieliv, og på det grundlag endte sagen i retssystemet. Her slog Højesteret så en gang for alle fast, at en boligforening kan udsætte familier, der ikke overholder demokratisk vedtagne ordensregler i boligområdet, og hvor familiemedlemmer er til fare for andre beboere. Nok har man ret til et familieliv men ikke ret til at genere andres.

Ikke en enestående sag
Sagen fra Gellerup er langt fra enestående. Mange steder i landet oplever boligforeninger, at ganske få familier skaber utryghed for mange i boligområder. I Helsingør Kommune blev en 17-årig rod snuppet af politiet, mens han var i fuld gang med at stikke ild til en container i det almennyttige boligbyggeri Vapnagaard. Området havde været plaget af ildspåsættelser og andre former for groft hærværk, så boligselskabet Boliggården satte straks gang i en udsættelsessag mod familien.

Fakta

Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Reaktionen udeblev ikke. De hyppige tilfælde af hærværk svandt ind, og brandene ligeså til glæde for de mange øvrige beboere i bebyggelsen. Nu bliver deres fælles beslutninger og indsatsen for et bedre nærmiljø ikke længere ødelagt af vandaler. Og beboerne behøver ikke hver eneste dag at frygte de mange brande – og at de vil koste menneskeliv. Hverdagen i Vapnagaard blev ganske enkelt mere trygge.

Forkert beskyttelse
Desværre var der straks byrådskandidater fra de mest socialistiske partier i byrådet, der mente, at det var synd for familien, der nægtede at følge de fælles spilleregler, og dermed gjorde livet surt for de øvrige beboere. Heldigvis står Boliggården i Helsingør fast på beslutningen. Som Brabrand Boligforening holder Boliggården fast i, at det skal have konsekvenser at gøre et helt boligområde utrygt for alle andre. Det er misforstået hensyn at beskytte uromagerne i stedet for at bakke op om det store boligsociale arbejde, der foregår i landets mange almene boligområder.

Heldigvis er Højesteret helt enig i, at forældrene har et ansvar for, at demokratisk vedtagne spilleregler om ordentlighed og hensyn i et boligområde, skal overholdes. Ellers får det konsekvenser. Og det virker.

Benedikte Kiær (K)
By- og boligordfører

Selvfølgeligt er det hamrende ærgerligt at blive sat ud af sin lejlighed. Om det så er i Brabrand eller Vapnagaard. Men der skal være konsekvenser, når man ikke respekterer sine naboer i boligområdet, begår hærværk og brandstiftelse med risiko for at bringe andre menneskers liv i fare. Og det fremgår faktisk klart og tydeligt af regelsættet for boligområderne, at overtrædelse af fælles ordensregler kan føre til opsigelse af lejemålet.

Heldigvis er Højesteret helt enig i, at forældrene har et ansvar for, at demokratisk vedtagne spilleregler om ordentlighed og hensyn i et boligområde, skal overholdes. Ellers får det konsekvenser. Og det virker. Sagen i Brabrand har allerede haft positiv præventiv effekt. Boligforeningen er kommet i god dialog med familier, som har haft problemer med uregerlige børn og unge. De ved nu, at dårlig opførsel og kriminalitet har konsekvenser. Det er yderst brugbart også i andre udsatte boligområder rundt om i landet.

Så tak for den klare besked fra Højesteret: Tag ansvar for jeres børn – ellers må I flytte.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00