Debat

S: Vi skal tage hele landet i brug

DEBAT: Landdistrikterne har nydt godt af SR-regeringens initiativer som udligningsordning, flexboligordning og afsatte midler til byfornyelse. Og der er behov for fortsatte investeringer her fremfor nulvækst, skriver Socialdemokratiets kommunalordfører, Simon Kollerup.

Spørger man Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup, får man ikke liv i landdistrikterne gennem nulvækst. Der skal målrettede investeringer til.
Spørger man Socialdemokraternes kommunalordfører Simon Kollerup, får man ikke liv i landdistrikterne gennem nulvækst. Der skal målrettede investeringer til.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Kollerup (S)
MF og kommunalordfører for Socialdemokraterne

Hele 83 ud af landets 98 kommuner oplever i dag en nettofraflytning.

Det giver store udfordringer med tilpasninger i både land- og bykommunerne.

Storbyerne har svært ved at skaffe tilstrækkeligt med billige boliger og institutionspladser til de mange nye tilflyttere, mens flere af land- og yderkommunerne mister skatteindtægter og står tilbage med tomme boliger, der ikke kan sælges.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit debatindlæg til [email protected].

Altinget rejser i denne debatserie spørgsmålet, om Danmark knækker over? Så galt er det heldigvis ikke gået, og så galt må det heller ikke gå.

Jeg forstår godt bekymringen, for der er ingen tvivl om, at vores landdistrikter er udfordrede, særligt når det gælder bosætning og arbejdspladser. Det er derfor et vigtigt emne, som Altinget bringer op.

Vi kan ikke bremse udviklingen. Urbaniseringen opleves i hele Europa. Men vi kan fortsætte af det spor, som regeringen har lagt. Et spor, hvor vi gør det attraktivt at bosætte sig i alle dele af landet.

Simon Kollerup
Kommunalordfører for Socialdemokraterne

Min og Socialdemokraternes ambition er, at vi fortsat skal have et Danmark, der hænger sammen og er i balance. Vi skal så at sige tage hele landet i brug.

Vi ønsker et Danmark, hvor der er fornuftige vilkår, vækst og muligheder for et godt liv i alle dele af landet. Derfor har den socialdemokratisk ledede regering også sat vores landdistrikter på dagsordenen fra dag ét, vi overtog regeringsansvaret.

SR-regeringen har styrket landdistrikterne
Landdistrikterne har fået deres egen minister efter regeringsskiftet i 2011, så landdistrikterne nu er et område, som regeringen dagligt har fokus på. Vi har taget et opgør med den negative omtale af vores landdistrikter, der før blev omtalt som ”den rådne banan”, og det der var værre. Og hertil har vi også taget en lang række konkrete initiativer, der er kommet landdistrikterne til gavn.

Lad mig blot nævne følgende: 

UDLIGNINGSORDNING: Med ændringerne af den kommunale udligningsordning i 2012 flyttede regeringen 400 mio. kr. fra særlig bykommunerne til land- og yderkommunerne blandt andet på grund af justeringen af kriteriet vedrørende nedgang i befolkningstal.

VÆKSTPLAN FOR FØDEVARER OG TURISME: Regeringen har fremlagt en vækstplan for både fødevarer og turisme, som er to vigtige erhverv i vores landdistrikter. Formålet med vækstplanerne er, at de skal bidrage med ny vækst og nye arbejdspladser. Eksempelvis lægger vi op til at styrke og udvikle kyst- og naturturismen. Vi kan og skal ikke konkurrere på løn- og arbejdsforhold, men i stedet på kvaliteten, hvor vi har en lang række kvaliteter i forhold til kultur, natur og miljø. Vi skal eksempelvis udnytte mulighederne for cykling, lystfiskeri, sejlads og nordiske fødevarer som gode turistoplevelser.

FLEXBOLIGORDNING: For at minimere antallet af helårsboliger i yderområder, der henstår ubeboede og forfaldne, har vi givet mulighed for, at en helårsbolig kan benyttes til fritidsformål.

BYFORNYELSE: Vi har sikret flere midler til byfornyelse i landdistrikterne og til nedrivning af faldefærdige huse, samt afsat 94 mio. kr. i 2015 til nye lokale aktionsgrupper (LAG), som skal bidrage til at skabe udvikling i landdistrikterne.

Der er fortsat udfordringer
I min egen hjemkommune Thisted viser den seneste befolkningsprognose, at folketallet de næste tiolv år vil falde med 3.793 borgere svarende til 8,5 procent, mens der på landsplan forventes en stigning i folketallet på cirka 2,8 procent i samme periode.

Fraflytningerne vil betyde tab af skatteindtægter, som kan resultere i, at kommunerne skal ud og forringe den kommunale service, som igen kan forstærke den negative spiral med nye fraflytninger.

Vi kender også alt for godt historierne om, at først lukker den lokale købmand, dernæst den lokale skole, og så må byens gamle fabrik dreje nøglen om. Det skaber en berettiget bekymring for, hvordan ens lokalsamfund skal klare fremtiden.

Hele landet skal være attraktivt
Vi kan ikke bremse udviklingen. Urbaniseringen opleves i hele Europa. Men vi kan fortsætte af det spor, som regeringen har lagt. Et spor, hvor vi gør det attraktivt at bosætte sig i alle dele af landet.

Derfor ser jeg, at det er vigtigt, at vi udnytter de muligheder, som er forankret i landdistrikterne, og som vi skal folde ud med vækstplanerne for turisme og fødevarer.

Det er også vigtigt, at vi løser de digitale udfordringer i landdistrikterne. Derfor er jeg glad for, at SR-regeringen har fremsat en ambitiøs målsætning om, at alle danskere skal have adgang til bredbånd med mindst 100 Mbit/s download og mindst 30 Mbit/s upload senest i 2020. 

Nulvækst er ikke svaret
Personligt synes jeg også, at vi skal se på det dilemma, at vi i dag har et problem med at få solgt mange huse, eksempelvis på Thy og Mors, mens der samtidig er en masse nordmænd, som er interesseret i at købe huse i vores landdistrikter.

Det er ærgerligt at se de ejendomme stå tomme og forfalde. Jeg synes derfor, at det kunne være interessant at se på mulighederne for at lave et forsøg med at lempe på reglerne for salg af huse i visse områder, uden at man åbner en ladeport på vid gab.

En ting er i hvert fald sikker. Venstres nulvækst i kommunerne er ikke svaret på udfordringerne! Nulvækst vil betyde, at der er færre midler til kommunerne i landdistrikterne, som derved kun får endnu sværere ved at få de kommunale budgetter til at hænge sammen.

Den vej skal vi ikke betræde. Socialdemokraternes svar er i stedet, at vi investerer i hele landet, og tager hele Danmark i brug, så vi sikrer fornuftige vilkår, vækst og muligheder for et godt liv i alle dele af landet.

   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00