Debat

SF: Hæv skatten på boliger, så vi får mere lighed i samfundet

DEBAT: SF foreslår en stigning af ejendomsværdiskatten fra 2021, så der kommer mere lighed på boligmarkedet. En genopretning af niveauet til det, det var før skattestoppet, vil kunne ske over en periode på 20 år, skriver Kirsten Normann Andersen (SF).

Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Normann Andersen (SF)
Boligordfører

Et velfungerende velfærdssamfund er nøglen til at sikre større lighed for alle. Det forudsætter, at vi sørger for en god ældrepleje og et godt sundhedsvæsen – at vi sørger for gode uddannelser til alle - at vi sørger for et rimeligt forsørgelsesgrundlag for dem, der for en stund eller altid står uden for arbejdsmarkedet – med videre.

Men det forudsætter også, at vi sørger for gode boliger til alle – herunder studieboliger, som studerende har råd til at bo i, almene boliger, som alle kan få råd til at bo i og lignende. Men frem for alt kræver det finansiering af velfærdssamfundet:

Skattestop på ejendomsværdibeskatningen igennem 15 år har desværre øget uligheden i samfundet. Det har konkret betydet:

  • 8,7 milliarder kroner mindre til finansiering af velfærd.

  • Øget ulighed – fordi borgere med høje indkomster typisk bor i dyre ejerboliger, og borgere med lave indkomster typisk bor i lejeboliger eller billige ejerboliger.

  • Geografisk uretfærdighed, idet boligejere i hovedstadsområdet og Aarhus har haft en langt større gevinst af skattestoppet end boligejere, som bor i landdistrikterne.
Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Derfor foreslår SF, at skattestoppet på ejendomsværdiskatten annulleres fra 2021, og at ejendomsværdiskatten derefter langsomt opjusteres.

En stigning på 5 procent af det, man nu betaler om året, svarer til en stigning på cirka 250-400 kroner om året for en gennemsnitlig ejerbolig til 1,7 millioner kroner, når der tages hensyn til, at lønninger med videre også stiger.

En stigning på 5 procent af det, man nu betaler om året, svarer til en stigning på cirka 250-400 kroner om året for en gennemsnitlig ejerbolig til 1,7 millioner kroner, når der tages hensyn til, at lønninger med videre også stiger.

Kirsten Normann Andersen (SF), boligordfører

Opjusteringen skal fortsætte, indtil effekten af skattestoppet er væk. Herefter vil ejendomsværdiskatten stige i takt med prisen på ejerboligen og i de fleste tilfælde ende på én procent af ejendommens værdi ligesom før skattestoppet. En genopretning af ejendomsværdibeskatningen til et niveau svarende til det, vi havde før skattestoppet, kan gennemføres over en periode på 20 år.

Nedsæt en ekspertgruppe
SF foreslår herudover, at der nedsættes en ekspertgruppe, som skal undersøge muligheden for at indføre en kapitalgevinstskat på ejerboliger, der betales, når man forlader boligmarkedet. SF ønsker samtidig en forbedring af rabat i ejendomsværdiskatten for pensionister med begrænsede indtægter, ligesom der skal afsættes en pulje til finansiering af indefrysning af ejendomsskat for pensionister.

Samtidig ønsker SF en skærpelse af regler for, hvor store bidrag realkreditinstitutioner må opkræve. Endeligt vil SF med en ny og mere lige ejendomsværdibeskatning sikre lavere leje i nye og nyere almene boliger og bedre boligstøtte.

Provenuet af et nyt og bedre ejendomsvurderingssystem skal først og fremmest bruges til at undgå udhuling af velfærden. Med en annullering af skattestoppet opnås dels, at ejendomsværdiskatten fortsat kan finansiere cirka 34.000 offentligt ansatte. Til sammenligning vil vi med det nuværende skattestop tilsvarende kun kunne finansiere 21.000 offentligt ansatte om 20 år.

SF tror på, at velfærd og større lighed gavner alle i samfundet – rig som fattig. Det betaler sig derfor både menneskeligt og samfundsøkonomisk at prioritere velfærd. En god indsats skal på den lidt længere bane sikre, at flere kan klare mere selv, men skulle der i fremtiden vise sig et provenu som følge af genbeskatning af ejendomsværdi, så skal det i fremtiden komme alle borgere til gode i form af en nedsættelse af bundskatten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00