Debat

Slut med brande og ballade

DEBAT: De udsatte boligområder er stadig centrum for uro og usikkerhed. Det mener Benedikte Kiær, by- og boligordfører for Det Konservative Folkeparti, der her kommer med forslag til yderligere tiltag, der skal stoppe udviklingen.
Foto: Steen Brogaard
Researcher på portalerne Altinget | Forskning & Innovation, Altinget | By & Bolig samt Altinget | Transport. Studerer politisk kommunikation og ledelse på CBS.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.


Den seneste tid har flere bydele været præget af brande, bandeoptøjer og sågar også skyderier og drab. Der er tale om en foruroligende udvikling, hvor utilpassede unge sætter ild til containere, og bandemedlemmer ligger i åbent opgør.

Benedikte Kiær
By- og boligordfører for Det Konservative Folkeparti
Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Af Benedikte Kiær (K)

By- og boligordfører

Flere byer er desværre præget af uro og utryghed fra en række socialt belastede boligområder. Områderne har en overvægt af indbyggere med sociale problemer, som er uden uddannelse og beskæftigelse. Det kan desværre gå udover børnene. Et kendetegn ved disse udsatte boligområder er, at der ofte er en meget stor andel af beboere med anden etnisk baggrund end dansk, som er dårligt integrerede i det danske samfund, sprogligt, socialt og økonomisk. Det øger risikoen for parallelsamfund.

For at løse problemerne i disse udsatte boligområder lancerede VK-regeringen i sin sidste tid af regeringsperioden også et meget omfattende ghettoudspil (”Ghettoen tilbage til samfundet – et opgør med parallelsamfund i Danmark”), hvor vi søgte at tage livtag med de problemer, der er i de socialt belastede boligområder.

Lang vej til løsning på problemer
Med udspillet var det målet at sætte ind i forhold til fem områder: For det første boligområdernes fysiske karakter, gennem bl.a. nedrivninger og renoveringer. For det andet at skabe en bedre balance i beboersammensætningen. For det tredje at gøre en større indsats for at få børn og unge til at læse og skrive, så de kan gennemføre en ungdomsuddannelse. For det fjerde at få de voksne væk fra passiv forsørgelse, og for det femte at sætte ind over for kriminalitet gennem en styrket politiindsats.

Trods de mange politiske tiltag er der desværre lang vej endnu.

Den seneste tid har flere bydele været præget af brande, bandeoptøjer og sågar også skyderier og drab. Der er tale om en foruroligende udvikling, hvor utilpassede unge sætter ild til containere, og bandemedlemmer ligger i åbent opgør.

Konflikterne går ikke mindst ud over de uskyldige og lovlydige borgere, der bor i områderne, som bliver utrygge i deres eget boligområde. Det er en helt uacceptabel udvikling, som der fra både politikere og politiet må sættes hårdt ind over for. Vi må ikke acceptere den slags uro og chikane over for helt almindelige lovlydige mennesker.

Yderligere tiltag
Derfor foreslår Det Konservative Folkeparti yderligere tiltag for at løse problemerne i de udsatte boligområder. Vi ønsker, at det bliver nemmere at få flyttet problemfamilier fra de belastede områder, og at kommunen i disse tilfælde hjælper familien med at få en ny start et andet sted. Det er for eksempel sket med god effekt i en række udsatte boligområder. Egentlig mener vi, at kommunerne generelt skal være forpligtede til at hjælpe boligselskaber, der kæmper med en eller flere problemfamilier, hvor familiemedlemmerne tyranniserer og chikanerer andre i boligområdet. Disse familier skal ikke ødelægge det for alle de andre.

Derudover mener vi, at kommunerne skal være langt mere opmærksomme på at bruge forældre- og ungepålæg i de udsatte boligområder. Pålæg skal bruges i de tilfælde, hvor familierne ikke er samarbejdsvillige med at få deres børn væk fra ballade og i stedet få dem til at passe deres skole og få positive fritidsinteresser. F.eks. kan man bruge pålæg til at få børnene og de unge væk fra gaden og i stedet ind i SFO’en eller til en sportsaktivitet. Vi kan og vil ikke acceptere, at børn og unge, helt fra de er 9-10 år, render ude sent om aftenen, og laver ballade.

Endelig vil vi sikre, at den styrkede politiindsats i de særligt udsatte boligområder intensiveres, og at der sættes ind over for bander. Derfor har vi foreslået, at dømte bandemedlemmer kan idømmes et tilhold, så de ikke må være sammen med andre bandemedlemmer i op til to år efter deres løsladelse, og at der indføres nul-tolerance ved chikane af politiet fra bandemedlemmer samt mulighed for straksdomme.

Disse tiltag skal være med til at styrke indsatsen. For det skal være slut med brande og ballade, så de udsatte boligområder i stedet kan udvikle sig til attraktive boligområder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00