V og K trumfede regeringen på boligskatten

REFORM: Det brede skatteforlig betyder ro på boligskatterne frem mod 2020. En politik, som ingen af regeringspartierne ellers er fortalere for. Særligt Radikale Venstre har måttet sluge en stor kamel, vurderer politisk analytiker.
Regeringen er gået med til at frede boligskatten frem til 2020. Usædvanligt at binde sig op på en politik i så lang tid, når man ikke er fortaler for den, vurderer politisk analytiker.
Regeringen er gået med til at frede boligskatten frem til 2020. Usædvanligt at binde sig op på en politik i så lang tid, når man ikke er fortaler for den, vurderer politisk analytiker. Foto: Hasse Ferrold
Tyson W. Lyall

Det er usædvanligt, at man på den måde har bundet sig op på en politik, man ikke går ind for. Anders Fogh Rasmussen (V) gav også nogle langvarige løfter på boligområdet, men det flugtede med Venstres politik. Regeringen har nu droppet enhver ambition om at gøre det, enhver økonom peger på; at flytte skat fra arbejde til bolig.

Erik Holstein
Politisk analytiker
Vismændene foreslår det, og regeringen havde selv lagt op til det. Men alligevel kommer det ikke til at ske de næste otte år.

En øget beskatning af boligejerne røg ud med badevandet i forbindelse med den brede skatteaftale, der blev indgået mellem regeringen, Venstre og Konservative i sidste uge.

Med aftalen er parterne nemlig blevet enige om, at både ejendomsværdiskatten og skatteværdien af rentefradraget fastholdes svarende til gældende lovgivning frem til 2020.

Det vækker blandt andet glæde hos både ejendomsmæglerne og VK.

Dokumentation

På et krisemøde efter regeringens skatteaftale med Venstre og Konservative, vedtog SF's landsledelse en vedtagelse, der blandt andet omtaler forholdene for boligejerne:

"Når fem partier indgår en aftale, må der nødvendigvis være elementer, som ikke er i overensstemmelse med partiets politik, og som må accepteres som en del af kompromisset. For SF gælder det den mindre regulering af overførselsindkomsterne, og at husejerne med de største boliglån ikke fik reduceret deres rentefradrag, som regeringen oprindeligt havde foreslået."

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00