Venstre kræver tv-udspil fra regeringen

FRIT VALG: Tv-seere i boligforeninger kan spare 68 mio. kr., hvis de får frit valg af tv-kanaler, viser ny rapport. Venstre kræver øjeblikkelig handling fra regeringen – men frygter syltning.

BL-direktør Bent Madsen hæfter sig ved, at analysen også peger på fordelene ved fælles indkøb af tv-kanaler.
BL-direktør Bent Madsen hæfter sig ved, at analysen også peger på fordelene ved fælles indkøb af tv-kanaler.Foto: Anna-Lene Riber/BL
Erik Bjørn MøllerMads Bang

Vi ser ikke nogen konflikt, og rapporten dokumenterer faktisk, at det er fornuftigt at købe ind i fællesskab.

Bent Madsen
Direktør i Boligselskabernes Landsforening
Fakta
Analysen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen peger på, at der er 68 mio. kr. at spare, hvis 650.000 husstande får frihed til at sige nej tak til boligforeningernes fælles tv-løsninger. 15 procent ventes at fravælge den fælles løsning, hvilket vil medføre en gennemsnitlig besparelse på 149 kr. om måneden pr. husstand. Det forventes, at 66 pct. af de 650.000 husstande vil vælge at beholde den fælles tv-løsning, selv om de tilbydes frit valg.  De kommer til at betale samme pris for tv-pakkerne som hidtil, men de faste udgifter vil kunne stige estimeret 7 kroner om måneden, hvis der bliver færre om at betale. "To store aktører sidder meget tungt på markedet for tv-løsninger til boligforeninger. Muligheden for at vælge fælles løsninger fra vil være et vigtigt skridt på vejen til at styrke konkurrencen på området," siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.
En tidligere analyse fra Deloitte i 2013 viste, at de to centrale tv-leverandører, YouSee og Stofa, leverer tv til omkring 90 pct. af de husstande, der er omfattet af aftaler gennem deres boligforening.

Tv-seere blandt landets 650.000 husstande i bolig- og antenneforeninger kan samlet set spare 68 mio. kr., hvis de får lov til frit at vælge, hvilke tv-kanaler de vil betale for – i stedet for som i dag at være stavnsbundet til de lokale boligforeningers pakkeløsninger.

Det fremgår af en længe ventet analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Den anslår, at 15 pct. af husstandene vil gøre brug af valgfriheden og fravælge den fælles tv-løsning, hvis de får muligheden for det. Det vil samlet set give en gevinst på 68 mio. kr. - eller 149 kr. om måneden i gennemsnit pr. husstand. Derimod vil den største del af beboerne komme til at betale marginalt mere.

Der skal handling til
På baggrund af analysen opfordrer Venstre nu regeringen til at indkalde til forhandlinger og fremsætte et udspil, der skal sætte tv-seerne i bolig- og antenneforeninger fri.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00